Nd Opdrachtgeverschap

Succes kent vele vaders. Buiten projectmanager en projectteam speelt de intern opdrachtgever een essentiële rol bij het realiseren van een geslaagd project. Wat moet je doen, kunnen en vooral ook laten om een goede interne opdrachtgever te zijn? Neerlands diep helpt je met een toegepast programma om je rol als opdrachtgever succesvol te vervullen.

Voor wie?

 • Je beschikt over relevante, actuele werkervaring als interne opdrachtgever voor bouw- en infrastructuurprojecten bij de (semi-)overheid.
 • Je doet rechtstreeks zaken met projectmanagers.
 • De vorm van leren binnen Nd Opdrachtgever spreekt je aan. Dit is een mix van kennis die gastsprekers inbrengen, leren van elkaars ervaringen en verdieping zoeken in je eigen praktijk.
 • Je beschikt over voldoende tijd en betrokkenheid om te participeren gedurende de hele doorlooptijd van Nd Opdrachtgever.
 • Je hebt een open en reflectieve instelling, wilt leren én het leren van andere deelnemers bevorderen.

Bij Nd Opdrachtgever is er plek voor veertien deelnemers. We stellen de deelnemersgroep zorgvuldig en evenwichtig samen. De deelnemers zijn van gelijkwaardig niveau, maar brengen verschillende kennis en ervaringen in.

Ervaring deelnemer

Erik Wagener en Yvonne Vijverberg gaven als deelnemers van het eerste uur Nd Opdrachtgever mede vorm. Daarbij kregen ze ook antwoord op hun eigen leervragen. Hoe krijg je meer rust in het invullen van de rol van intern opdrachtgever? En hoe ga je om met vastgelopen contracten? Wat is daarbij de rol van de intern opdrachtgever en wat van de projectmanager? Lees hier het hele interview.

“Ik vind het belangrijk dat het vak geprofessionaliseerd en verder ontwikkeld wordt. Dat duidelijker wordt wat het inhoudt en wat we van een opdrachtgever mogen verwachten. Welke kennis moet hij in huis hebben en wat vraagt dit van zijn houding en gedrag?”

Guido Hagemann, intern opdrachtgever bij Rijkswaterstaat

Inhoud

Binnen Nd Opdrachtgever brengen we je verder in je rol als intern opdrachtgever. Daartoe werk je tijdens het programma onder andere aan een ‘taaie kwestie’ in jouw eigen praktijk. Daarnaast help je binnen deze opleiding het intern opdrachtgeverschap als vak verder te ontwikkelen.

De praktijk, ervaring en leervragen van jou en de andere deelnemers bepalen hoe we het programma van Nd Opdrachtgever inrichten. We rijken je diverse inspirerende perspectieven aan vanuit de wetenschap en de praktijk. Je maakt vervolgens zelf de vertaling naar wat dit voor jouw praktijk als opdrachtgever betekent. Je krijgt inzicht in welke competenties je nodig hebt, welke kennisvelden je verder helpen en aan welke instrumenten er behoefte is. Niet alleen de deelnemers profiteren van deze inzichten. Ze helpen je werkgever ook om helderder te krijgen wat het vak intern opdrachtgever behelst.

Lerend netwerk

De deelnemers aan het programma zijn afkomstig van verschillende organisaties. Je krijgt daardoor volop mogelijkheden om bij elkaar over de schutting te kijken. Dit zorgt voor verrassende perspectieven, die je leerervaring vergroten.

Thema’s

Hoewel jij en je mededeelnemers bepalend zijn voor de manier waarop we het programma inrichten, komt een aantal thema’s regelmatig terug. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe kom je tot strategie, focus en doel?
 • Leiderschap naar onder en boven. Volgen en leiden!
 • De omgang tussen project en organisatie: positie en verandering.
 • ‘Zachte signalen’: waar haal je informatie vandaan?
 • Ruimte geven en nemen in rollen en verantwoordelijkheden.
 • Conflict en onderhandelen, macht en invloed.
 • Juridische en ethische verantwoordelijkheid.

Facts

 • 5 bijeenkomsten
 • 1 dag of 2 dagen per bijeenkomst
 • 9 maanden
 • 80 uur studiebelasting
 • 100% aanwezigheid verreist
 • Certificaat na het volledig doorlopen van het programma

Programmamanager over Nd Opdrachtgever

Jaap Verkade, programmamanager van Neerlands diep, begeleidt Nd Opdrachtgever: “Een goede opdrachtgever kan het verschil maken voor een projectmanager. Maar wat is goed opdrachtgeverschap? Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om een goede opdrachtgever te zijn? Is het een vak apart? Hoe gaat het in de praktijk? Welke overeenkomsten en verschillen zijn er per organisatie en wat leren we daarvan? Bij Nd Opdrachtgever gaan we aan de slag met de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Dus geen fictieve cases, maar urgente problemen waar ze in hun werk tegenaan lopen.”

Informatie en aanmelden

Wil je meer weten over Nd Opdrachtgever? Neem dan contact op met programmamanager Jaap Verkade via jaap@neerlandsdiep.nl en 06-55 19 55 91.

Aanmelding en selectie voor Nd Opdrachtgever verloopt via de eigen organisatie. Er wordt gekeken naar je vooropleiding, je werkervaring, je motivatie en de leervragen die je hebt. Een startgesprek met de begeleiders van het programma maakt deel uit van de procedure.

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden op diverse locaties in het land plaats en zijn (bij de tweedaagse bijeenkomsten) altijd inclusief maaltijden en overnachting. De locaties zijn plekken waar je in alle rust en ruimte van gedachten kunt wisselen met de andere deelnemers aan Nd Opdrachtgever.

Er vindt momenteel een herbezinning plaats op het programma. Daardoor is nog niet bekend wanneer de volgende editie van Nd Opdrachtgever start.

 • Jaap Verkade
 • Programmamanager