“Projecten maak je alleen maar beter als je mensen erin betrekt”

25-03-2015
Jenny Kamstra

In Elsevier Juist verscheen begin 2015 een uitgebreid interview met Marcel Hertogh. Hij is hoogleraar Integraal ontwerp en beheer van civiele infrastructuren aan de TU Delft, topadviseur bij Rijkswaterstaat en oprichter van diverse kennis- en netwerkorganisaties in de wereld van complexe infraprojecten.

Marcel Hertogh

Marcel Hertogh

T-professional

Als bruggenbouwer hanteert hij de term T-professional, iemand die alle specialismen verbindt. “Die T is op zich wel bekend. Je hebt mensen nodig die ergens in zijn gespecialiseerd en kunnen samenwerken. Om een nieuwe brug uit te rekenen, heb je al een team nodig met verschillende specialismen. Maar die brug bouw je voor de samenleving. Daar wonen mensen, daar zijn natuurorganisaties, politici, dat is iets heel sociaals. Wij kijken ernaar als iets wat technisch aantrekkelijk is. Andere mensen denken: zo kan ik sneller naar mijn werk of bij mijn moeder op bezoek.”

Projecten en het menselijk lichaam

Bij Neerlands diep leverde Marcel bijdragen aan 24 uur online kennisdelen, de Academie Tour en de individuele programma’s. In het interview gaat hij op eigenzinnige wijze in op grote publieke werken, zoals de Oosterscheldekering, de Betuweroute, Rotterdamsebaan en A2 Maastricht. Ook trekt hij een vergelijking tussen al die projecten van beton, staal en glas en het menselijk lichaam.