Blauw vakmanschap, één van de workouts tijdens Nd Fit

  • 12 januari 2016
  • Jenny Kamstra

Tijdens Nd Fit, het teamevent van Neerlands diep op 28 januari, geeft Ben van Eeuwijk een workout met als thema Blauw vakmanschap. Ben is Programmamanager Blauw Vakmanschap bij de Politieacademie/Nationale Politie. Wij vroegen hem wat Blauw vakmanschap is en wat projectteams kunnen leren tijdens zijn workout.

Waarom geef je deze workout?

“We hebben bij de politie een tijd achter de rug waarin we heel erg gestuurd werden door cijfers, door prestaties, waardoor het vakmanschap wat in de verdrukking kwam. Als reactie hierop hebben we Blauw Vakmanschap ontwikkeld, een gespreksmethode die collega’s de ruimte biedt om als ze in een situatie komen, op basis van hun vakmanschap een hele goede diagnose te maken van wat er precies aan de hand is. Wie zijn deze mensen? Wat is het probleem precies? En wat kan ik daar nu het beste aan doen? En dan zijn protocollen natuurlijk wel handig, want er is al over nagedacht, maar dan is ook de vraag: in welke mate is het protocol hier nou gepast? Er is gewoon meer vrijheid nodig om de dingen te doen, die op dat moment het beste passen op de situatie waarin ze stappen. De methode Blauw Vakmanschap kan ook managers van grote bouw- en infraprojecten helpen meer ruimte te pakken voor hun eigen vakmanschap.”

Wat leer je?

“Blauw Vakmanschap biedt je een manier om met je collega’s te spreken over concrete casussen van je werk. Om met elkaar de dialoog daarover te voeren en te kijken of je van elkaars aanpak iets kunt leren. Dan kun je in de toekomst in soortgelijke situaties betere afwegingen maken en wellicht nog beter handelen dan je al deed. Het is een vorm van het omgaan met en het invullen van je professionele ruimte. Samen met je collega’s ontwikkel je zo het vak zelf. Daar waar de cultuur binnen het team of binnen de organisatie de beroepsuitoefening hindert, kan het Blauw Vakmanschap gesprek dat aan het licht brengen. Als collega’s onderling tot andere inzichten komen gaat dat effect hebben op hun impliciete onderlinge gedragsregels.”

Welke visie hanteer je?

“Jan Nap, lector en strategisch adviseur bij de Politieacademie, heeft voor Blauw Vakmanschap drie appellen beschreven. Je kijkt naar je werk door de lens van het vak. Je kijkt ook naar je werk door de lens van de ander, bijvoorbeeld mensen waarmee je in je werk in contact komt. En de derde lens of appel is die van jezelf, je persoonlijke waarden en normen. Dat appel is vaak gekoppeld aan de drijfveren, waarom mensen überhaupt een bepaald vak hebben gekozen. Je ziet dat persoonlijke drijfveren, het vak en de betrokkenheid bij andere mensen vaak elkaar heel erg overlappen. Politiemensen komen vaak in situaties terecht waarin ze in een split second een beslissing moeten nemen. Managers van grote bouw- en infraprojecten hebben doorgaans meer tijd om besluiten te nemen, stel ik mij zo voor, maar ook zij worden hierin met vergelijkbare afwegingen geconfronteerd. Blauw Vakmanschap is een reflectiemethode om de hiermee samenhangende dilemma’s bespreekbaar te maken en met elkaar uit te wisselen hoe je hier in de praktijk mee om kan gaan.”

Waarom meedoen?

“Aan elke aanpak kleven voor- en nadelen. Waar het om gaat, is dat je met elkaar de verschillende aanpakken bespreekt en ook die voor- en nadelen de revue laat passeren. Heel vaak kom je in situaties waarin je je afvraagt: wat is nu wijsheid? En elke aanpak heeft weer zo z’n eigen consequenties. Dat met elkaar delen maakt, dat als je weer in nieuwe situaties stapt, je beter je afwegingen kunt maken en de op dat moment beste aanpak kunt kiezen. Zou je samen met je collega’s willen reflecteren en leren van je eigen praktijksituaties? Zou je meervoudig willen leren kijken naar je eigen praktijk? Vraag je je wel eens af of  je het de volgende keer anders zou willen doen? Dan biedt Blauw Vakmanschap hiervoor een mooi gesprekskader.”

 

Wil je meer weten over de andere workouts tijdens Nd-Fit? Bekijk dan deze video’s of lees hier de korte omschrijvingen.

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer