Leren van programmamanagement

  • 30 maart 2017
  • Steven van Luipen

Programmamanagement is een actueel thema bij Neerlands diep. Er is een reflectiegroep over programmamanagement van alumni uit het Neerlands diep-netwerk en op 20 april organiseren we een Nd Webinar over het onderwerp. Maar is het managen van een programma nu echt zo verschillend dan dat van een project?

Markermeer (Hoogwaterbeschermingsprogramma)

Programma’s bij Neerlands diep

Bij het projectennetwerk van Neerlands diep zijn diverse programma’s aangesloten, zoals het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Ruimte voor de Rivier. Bij die programma’s zie je dat waterveiligheid het hoofddoel is, maar dat er gebiedsgerichte opgaven bij kwamen: een gebied mooier maken. Dit zorgt voor verbinding tussen de projecten. Bij deze en bij andere programma’s, zoals Renovatie stalen bruggen en het Sluizenprogramma, is de programmastructuur ook onder meer geschikt om onderliggende projecten van elkaar te laten leren, innovaties te delen en resources op elkaar af te stemmen.

Het doel centraal

Volgens Roeland Hillen, programmadirecteur van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2), heeft een programma wel als basiskenmerk dat er een achterliggend doel moet zijn. Zonder dat doel heeft een programma nauwelijks meerwaarde. Als er wel aan die eis is voldaan, biedt dat ook kansen voor de organisatie zo zegt hij: ‘Vaak stelt het je organisatie in staat om echt beter te worden, te leren en zich te ontwikkelen.’ In onderstaande filmpje gaat hij hier dieper op in.

 

Dillema’s van de programmamanager

De programmamanager is niet ‘de baas’ over de projecten die onder het programma vallen. Het vraagt volgens Roeland om een programmamanager die verbindt en kan verleiden. Ook in de reflectiegroep is de consensus dat een programmamanager de uitdaging heeft om te ‘sturen zonder macht’, vanuit de helikopterview van programmadoelstelling. De vraag is vaak ook in hoeverre de organisatie waaronder het programma valt, ingericht is op het faciliteren en controleren van programma’s. De programmamanager moet dan vaak binnen de eigen organisatie als verbinder optreden. En wat betekent het voor een project dat onder een programma valt? De sturing en/of hulp die je als programma biedt, hangt af van de situatie.

In het Nd Webinar vertelt Ine Waterreus, alliantiemanager van project Markermeerdijken, onderdeel van HWBP-2, over haar ervaringen daarmee. Zo stelt zij dat andere projecten van haar kennis kunnen profiteren over innovatieve samenwerking en zij op haar beurt heeft geprofiteerd van eerder opgedane kennis over dit thema bij programmabureau.

Programmamanagement in ontwikkeling

Wat is jouw ervaring of dilemma met programmamanagement? Deel het hieronder in de reacties. Of stel jouw vraag aan Roeland Hillen en Ine Waterreus in het Nd Webinar over programmamanagement op donderdag 20 april om 20.00 uur. Wil je erbij zijn? Meld je hier aan.

 

Als je meer informatie wilt over de reflectiegroep programmamanagement, neem dan contact op met Marjan Lont (marjan@neerlandsdiep.nl of 06 13 26 53 28) of Alijd Bunge (alijd@neerlandsdiep.nl of 06 13 26 88 35).

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Deel 1 Stress & veerkracht – Luc Boekesteijn Programmamanager Neerlands diep

We zien het regelmatig terug in het nieuws: Steeds meer mensen, tot ruim een miljoen Nederlanders per jaar, krijgt te maken met burn-out verschijnselen. Hoe is het gesteld met stress, overbelasting én veerkracht binnen de publieke bouw- en infrasector? Over die vraag maakt Neerlands diep een themaserie met experts en ervaringsdeskundigen. We trappen af met Luc Boekesteijn van Neerlands diep. Hij vertelt hoe het kennisnetwerk ondersteunt op de thema’s stress én veerkracht.

lees meer
  • Nieuws
  • Nd Teams 2018 over de geheimen van een gelukkig huwelijk

Broodjes in hartjesvorm, witte rozen op de badges van alle deelnemers, een kerk als locatie en de bruidsmars die speelt bij binnenkomst; Nd Teams 2018 verkeert in huwelijkssferen. Niet verbazingwekkend, want Paulien Timmer is op donderdag 25 januari de hoofdgast. In haar boek Lang + Gelukkig ontrafelt ze de geheimen van een gelukkig huwelijk. Tijdens Nd Teams 2018 onderzoeken de deelnemers of ze die ook kunnen toepassen in een meervoudige samenwerking.

lees meer
  • Nieuws
  • Samenwerken is angsten overwinnen – Leergeschiedenis Stationsproject Breda

Samenwerken klinkt eenvoudig maar het vraagt om lef en een lange adem, het opzij zetten van je ego en het prijsgeven van je angsten. Het is, kortom, hard werken, want samenwerken gaat nu eenmaal niet vanzelf. Marie-Claire Horden (ProRail), Pieter Akkermans (NS) en Bertwin van Rooijen (gemeente Breda) gingen een bijzondere samenwerking aan die ze in extreme mate doorvoerden. Tijdens Nd Teams 2018 vertelden Marie-Claire en Bertwin hun verhaal op het podium. De ervaring lieten ze eerder al optekenen in een Leergeschiedenis. 

lees meer