Lessen van het eerste ICT Programma (pilot) van Neerlands diep

  • 10 maart 2017
  • Florence Tonk

Projectmanager René van der Haar heeft een achtergrond in elektrotechniek en werkt bij  ProRail vaak aan projecten met een combinatie van ICT met infrastructuur. Hij is alumnus van Brugprogramma 4. Koos Vrolijk is bij Rijkswaterstaat projectmanager van MOBZ, Modernisering, Object Bediening Zeeland waarin ICT en bouw samenkomen en deelnemer van het voormalige Kernprogramma. Beide mannen volgden het eerste ICT Programma (de pilot) van Neerlands diep en vertellen welke lessen zij mee naar huis namen.

VR (Virtual Reality) beleving tijdens het ICT programma

René raakte het meest geïnspireerd door de praktische oefeningen uit het programma. Zelf een stuk software ontwikkelen, bijvoorbeeld. Zo deden de deelnemers een experiment met ‘little bits’ een soort elektronische legoblokjes waarmee ze een beweegbare brug bouwden. René: “Voor we het wisten waren we geen brug aan het bouwen maar een Twitter interface met een link naar de brug. Maar wat draagt dat bij aan die brug? We waren iets aan het bouwen waar we niet van tevoren over na hadden gedacht en gingen achteraf bedenken waar we het voor konden gebruiken.”  Zo kreeg René meer begrip voor hoe ICT-teams kunnen worden meegesleept door de mogelijkheden. “Deze oefening kweekt begrip. In de bouwwereld zijn we heel gestructureerd en hebben we een veel trager proces. In software werken mensen veelal agile met korte iteraties, snelle processen en continu nieuwe ideeën. Dat dynamische proces heeft sturing en beheersing nodig: waar is het overzicht, waar zit de besluitvorming, waar ga je heen?”

Deelnemers aan het programmeren tijdens het ICT programma

ICT binnenhalen in de organisatie

Koos haalde veel inspiratie uit de praktijkverhalen van gastsprekers. Bijvoorbeeld de bijdrage van Peter Schouten, werkzaam als projectdirecteur bij de opdrachtnemer van project IXAS aan de A9 ten zuiden van Amsterdam. “Hij vertelde hoe hij in zijn project de ICT en de GWW (Grond, Weg en Waterbouw) met elkaar had geïntegreerd. Hij doet daar écht iets nieuws, iets anders dan hoe de markt normalerwijze werkt. Meestal worden de ICT-onderdelen eraf geknipt en zie je vaak later problemen ontstaan. Bij IXAS zijn er geen ICT-onderaannemers maar zijn de ICT-specialisten binnengehaald in de eigen organisatie. En dat werkt.”

Bruikbare kennis: uitleveren in versies

Ook van de Noord/Zuidlijn pikte Koos bruikbare kennis en advies op. “Zij vertelden hoe ze met een op versie gebaseerde uitlevering van ICT al snel tot een werkend product konden komen. Met een pakket waarin opeenvolgende versies steeds beter worden. Die manier van werken kun je met ICT realiseren. Ook technische installaties kun je in versies opleveren: eerst werken aan de basisfunctionaliteit en later verfijnen. Je hebt dan eerder een werkend product en bent een stuk van de druk op je planning kwijt. Dat zijn goede praktijkverhalen waar ik in mijn eigen werk echt wat aan heb.”

Deelnemers op locatie tijdens het ICT programma

Centrale rol pakken bij ICT

Een geleerde les die René mee terugneemt naar zijn werk voor ProRail is dat je als opdrachtnemer een centrale rol moet nemen en niet moet verwachten dat de aannemer de ICT-klussen wel kan coördineren. “Die bepalende rol moet je niet overlaten aan de markt en dat voer ik nu ook door in in mijn eigen projecten. Wij hebben als sector lang de neiging gehad om grote contracten te maken die de markt moest uitvoeren. In ICT en automatisering is dat eigenlijk niet verstandig, omdat het ook voor de markt nog onbekend terrein is. Wij gaan er vaak automatisch vanuit dat aannemers ook verstand hebben van al die ICT-processen, maar dat is echt een apart vakgebied. De aannemersmarkt worstelt met dezelfde problemen rond ICT als de overheidsopdrachtgevers. Als het dan misgaat heb je weinig aan je contract want als de ICT niet werkt, heb ik een probleem. Dat neem ik echt mee terug naar mijn eigen organisatie. Elektronica en ICT zijn wezenlijk in bouwprojecten. Als opdrachtgever moet je daarom die centrale rol pakken.”

Mooie mix van deelnemers

Wat Koos erg waardeerde was de “mooie mix van mensen met wel en geen ICT-ervaring” in het programma. Zelf komt hij uit de ICT-organisatie van RWS en kon hij ook echt iets aan kennis meebrengen naar het programma. “Maar er waren ook mensen uit de puur civiele projecten. Juist die mix is belangrijk, dat moet je ook hebben. We hebben elkaar beide wat te vertellen want als je alleen mensen met verstand van ICT bij elkaar zet krijg je een minder inspirerend gesprek.”

Aanrader: volg dat programma!

René raadt zijn collega’s uit het netwerk zeker aan om het ICT-programma te volgen: “Het is echt een verdieping van je kennis en het brengt je in een heel nieuw hoekje van je projecten. Neem deel. Laat je verrassen door wat er nog meer achter die wereld van ICT en automatisering zit. Stap erin met het besef dat er steeds minder infrastructurele projecten zullen zijn waarin geen ICT in wordt toegepast.”

Koos vindt dat alle projectmanagers en projectdirecteuren het ICT-programma moeten volgen. Waarom? “Het geeft je inzicht in wat ICT betekent en welke invloed het heeft op je project. Het geeft een aantal handvatten hoe daarmee om te gaan. Vooral het inzicht en zicht op de risico’s is belangrijk. Je wordt geen ICT-specialist maar maakt in elk geval de stap naar bewust onbekwaam.”

 

Wil je meer weten over dit programma of over de deelname? Neem dan contact op met de programmamanager Guus Pieters via guus@neerlandsdiep.nl of 06-52461689. Of bekijk de pagina over het ICT programma.

 

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Paul ’t Hart over de ‘gouden standaard’ voor het ambtelijk bedrijf in turbulente tijden

Paul ‘t Hart is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Utrecht en co-decaan aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.  In de reeks Nd Webinars over de toekomst van het vak projectmanagement is hij op 2 april gastspreker over een ‘gouden standaard’ die ambtelijke organisaties in de turbulente netwerksamenleving een oriëntatie biedt. In aanloop naar […]

lees meer
  • Nieuws
  • Succesvolle pilot verdiepingsprogramma organisatiedynamiek – Gemeente Amsterdam aan het woord

Het eerste blended verdiepingsprogramma organisatiedynamiek beleeft op woensdag 13 februari zijn afsluiting. De verbeterteams presenteerde hun lessen en staan nu aan de lat om deze in de praktijk te brengen. Een impressie, met speciale aandacht voor de casus van de gemeente Amsterdam.

lees meer
  • Nieuws
  • Framing van het spoor – vanuit het perspectief van Hans de Bruijn

Begin februari schreef hoogleraar Hans de Bruijn een krachtige column over framing van het spoor, hij analyseerde een bijdrage van ProRail directeur Pier Eringa bij de talkshow van Eva Jinek. Lees hier zijn analyse en bekijk het fragment van Jinek. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde en docent in Nd Kern.

lees meer