Startbijeenkomst Intern Opdrachtgeverschap “Mijn leerthema is sturen zonder formele hiërarchische positie.”

  • 18 maart 2016
  • Jenny Kamstra

Op dinsdag 15 maart vond de startbijeenkomst plaats van het programma ‘Intern Opdrachtgeverschap’. Aline Arends, Manager Implementatie Marktvisie bij Rijkswaterstaat, is een van de deelnemers. Zij vertelt waarom ze meedoet.

Aline Arends. Foto door Wiep van Apeldoorn

Aline Arends. Foto door Wiep van Apeldoorn

Waarom heb jij voor dit programma gekozen?

“Twee van mijn medewerkers deden in de afgelopen jaren het Brugprogramma en een volgde het Kernprogramma van Neerlands diep. Zij waren erg enthousiast over die opleidingen en ik zag hen echt groeien in hun loopbaan. Dus toen ik de vraag kreeg of ik mee wilde doen aan het programma ‘Intern Opdrachtgeverschap’ dacht ik twee dingen: het sluit goed aan bij mijn functie —want tot afgelopen maandag was ik binnen Rijkswaterstaat Portfoliomanager Programma’s Projecten en Onderhoud— én ik had veel enthousiaste verhalen gehoord over Neerlands diep. Dus ik wilde graag meedoen.”

Ondertussen ben je van functie veranderd, maar je doet nog steeds mee?

“Sinds maandag jongstleden ben ik Manager Implementatie Marktvisie intern en extern, bij Rijkswaterstaat. Ik vroeg me nog even af of ik de opleiding ‘Intern Opdrachtgeverschap’ dan ook moest doen maar nadat ik er over heb gesproken met mijn leidinggevende Guido Hagemann en mijn collega Suzan Vos heb ik besloten dat ik de cursus nog steeds graag wil volgen. Ik ben straks weliswaar niet langer directe opdrachtgever voor een projectteam, maar heb wel de opgave om een cultuurverandering in gang te zetten. Mijn leerthema, hoe kan ik sturen zonder formele hiërarchische positie, is dan minstens zo relevant.”

Wat was je eerste indruk?

“Afgelopen dinsdag hebben we kennis gemaakt met elkaar en gekeken naar de vraagstukken die er spelen in de organisaties. Het is een gemêleerde groep mensen vanuit Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf, verschillende ministeries en de gemeenten Den Haag en Amsterdam. Bij die laatste vond ik direct aansluiting omdat ons werk grote paralellen vertoont. De volgende keer gaan we verder door de vraagstukken die in de verschillende organisaties spelen te vertalen naar onze eigen opgave.”

Wat zijn je verwachtingen?

“Enerzijds zoek ik de inspiratie van inhoudelijke sprekers. Mensen die ons vanuit de theorie en wetenschap een spiegel gaan voorhouden en me aan het denken zetten. Anderzijds ben ik benieuwd hoe het eraan toegaat in andere organisaties. Soms zullen dat eyeopeners zijn vanwege de verschillen maar het zal ook verrassend zijn als je denkt: eigenlijk gaat het bij ons precies zo. De reflectie op mezelf vind ik ook belangrijk. Zo’n cursusdag is toch een cadeautje: je wordt niet geleefd door de mail, je vindt de rust om na te denken, te reflecteren en je doet inspiratie op. Specifiek opdrachtgevers-issues zal ik vertalen naar mijn nieuwe rol. Een van de bijeenkomsten heeft als thema opdrachtgeverschap naar de markt. Ik wil graag meedenken over de invulling van die sessie.”

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer