De invloed van de lijnorganisatie op samenwerking OG-ON

  • 14 juni 2017
  • Steven van Luipen

Anders samenwerken met de markt is een van de belangrijkste thema’s bij Neerlands diep. Het zit sterk verweven door de individuele programma’s en teamactiviteiten. Op 27 juni organiseren we een Nd Webinar over de samenwerking van opdrachtgever Gerard Scheffrahn en opdrachtnemer Harold van Steeg bij project Noord/Zuidlijn, en dan specifiek over de invloed van de lijnorganisaties op die samenwerking. Want hoe groot is de invloed van de lijnorganisatie eigenlijk, en waar bevordert en waar belemmert die de samenwerking?

Europaplein Noord/Zuidlijn

Gerard en Harold hebben sterk ingezet op samenwerken in hun teams en brengen dat ook zelf in de praktijk. Problemen lossen ze in eerste instantie op via hun counterpart, en dat vragen ze ook van hun teams. In de samenwerking is er altijd een balans tussen zakelijke afspraken – en daarin de belangen van de organisatie meenemen – en een goede relatie. Kortom, hard op de zaak en zacht op de menskant.

Anders samenwerken met de markt

Over ‘anders’ samenwerken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer hebben we eerder Nd Webinars georganiseerd. In de eerste plaats over de Marktvisie, een visie van marktpartijen, kennisinstituten en opdrachtgevers die gericht is op samenwerking en betere resultaten voor alle betrokken partijen. Verschillende projecten passen elementen van de Marktvisie toe in hun praktijk.

ProRail-project OV SAAL werkt in een alliantie, waarover we ook een Nd Webinar organiseerden. De betrokkenen zien dat als een mooie invulling van de Marktvisie. De nauwe samenwerking in een alliantiecontract heeft daar volgens de betrokkenen veel opgeleverd.

Bijzondere samenwerking bestaat niet alleen in Marktvisie-projecten. Zo is de Noord/Zuidlijn niet officieel aangesloten, maar passen Gerard en Harold verschillende principes ervan wel degelijk toe. De lessen die zij uit hun samenwerking trekken delen ze onder meer in de Nd Groep Anders Samenwerken (GAS), met andere koppels van opdrachtgever en opdrachtnemer. Een zo’n ander koppel bestaat uit Ton Swanenberg en Thomas Brandt van project Aanpak Ring Zuid in Groningen. In een recent verschenen interview vertellen zij over hun praktijk van samenwerken.

Invloed van de lijnorganisatie

Maar wat voor invloed heeft de lijnorganisatie op de samenwerking? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen project en lijnorganisatie. Niet geheel verrassend blijkt dat korte lijntjes tussen project en lijnorganisatie, informele contacten en oog voor elkaars belangen bevorderend werken. Ook bevorderend werkt het als een project veel vertrouwen en ruimte van de lijnorganisatie krijgt.

Gerard en Harold bevestigen dat projectmanagers – aan opdrachtgevers- én opdrachtnemerskant – ruimte nodig hebben van hun lijnorganisatie. ‘Individuele casussen ziet de projectmanager vaak in een groter geheel’, zegt Gerard. ‘Als je in dat grote geheel opereert, doe je ogenschijnlijk op individuele casussen iets contra-intuïtiefs of tegen de strikte regels in, om voor het grotere geheel een goed resultaat te krijgen.’

Verder kijken dan het project

Gerard en Harold zijn allebei voorstander van meer vaste samenwerkingsrelaties over projecten heen. Volgens Harold zijn er in de Nederlandse bouwwereld grote belemmeringen om dat te bereiken. Bij grote projecten zoals de Noord/Zuidlijn speelt het weliswaar minder, volgens Gerard: ‘De investering in de samenwerkingsrelatie verdien je in datzelfde project weer terug.’ Bij kortere projecten is het wel degelijk een probleem. De lijnorganisatie kan hierin een leidende rol nemen, wat experimenteel soms al gebeurt. Zo licht hij in onderstaande video toe.

Bovendien zijn er sectorbreed maatschappelijke opgaven die het projectniveau overstijgen. Aline Arends, implementatiemanager van de Marktvisie bij Rijkswaterstaat, sprak in het Nd Webinar over technologische ontwikkelingen, burgerparticipatie, duurzaamheid en circulaire economie. Volgens haar zijn bij de Marktvisie problemen in de samenwerking in projecten weliswaar de aanleiding, maar zijn de grote maatschappelijke opgaven ook zeer van belang. De enige manier om die opgaven te adresseren, is namelijk om eraan samen te werken.

Wil je meer weten over dit thema en hoe Gerard en Harold dit aanpakken? Doe dan op 27 juni 2017 om 20.00 uur mee met het Nd Webinar over samenwerking OG-ON en de invloed van de (lijn)organisatie. Meld je hier aan.

Reageer

Ook interessant

  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer
  • Nieuws
  • Er was eens… Nd Teams 2024

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je […]

lees meer