Drie keer warmdraaien voor Nd Webinar Tech op 5 september

29-08-2017
Steven van Luipen

Op dinsdag 5 september aanstaande is het Nd Webinar Tech over industriële automatisering (IA) en tunneltechnische installaties (TTI) bij de A9 Gaasperdammerweg, onderdeel van Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). In het webinar komt onder andere aan de orde hoe je kunt omgaan met de cultuurverschillen tussen de IA-specialisten en de civiele projectmedewerkers, waar het het managen van een project met een grote IA-component eigenlijk (niet) verschilt van een voornamelijk civiel project, en welke mensen en kennis je nodig hebt om zo’n project te managen. Hieronder vind je alvast een leestip en twee kijktips ter inspiratie.

1. Hoogleraar Lineke Sneller over wat je als niet-IT’er van IT zou moeten weten

Lineke Sneller is hoogleraar IT Value en kent het vakgebied van de IT van binnen en van buiten. Omgaan met IT vraagt volgens haar om flexibiliteit, nieuwsgierigheid en een proactieve houding. In dit interview vertelt zij waarom de IT-component zo belangrijk is in je project, en wie en wat je nodig hebt om dat goed te managen: ‘Je moet IT niet alleen overlaten aan de IT-mensen.’

Foto Jorrit ‘t Hoen

2. Thijs van Steen over waarom je technologische innovaties soms niet wilt in je project

Ga je voor technologische innovaties of houd je het bij proven technology? In voorgaand interview heeft Lineke Sneller het over dat belangrijk dilemma. In onderstaande Techtalk gaat Thijs van Steen, manager systeemintegratie bij de Noord/Zuidlijn, hier dieper op in. Hij vertelt waarom je soms juist geen technologische innovaties wilt in je project. Bij de Noord/Zuidlijn denken ze daarom in versies, wat heel goed werkt: ‘We hebben het integraal onderdeel van onze projectsturing gemaakt, met onze stakeholders.’

3. Het verhaal van hoe de vele IT-systemen van Spoorzone Delft met een big bang in gebruik genomen konden worden

In slechts een week werd de ruim twee kilometer lange spoortunnel van Delft vol met IT-systemen in gebruik genomen. In deze film hoor je de ervaringen en lessen van Willem-Jan van Dongen (Manager systeemintegratie) en Jan Luijks (Asset manager). IT-expert Alexander Hermanns geeft zijn reflectie: ‘Wat ik goed vond aan het project Spoorzone Delft is dat ze echt gelet hebben op snijvlakken, daar zagen ze dat ze risico’s hebben en daarvoor maken ze personen verantwoordelijk om dat snijvlak te managen.’

Vergeet je niet aan te melden

Het Nd Webinar Tech is op dinsdag 5 september 2017 om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Alleen als je je aanmeldt, ontvang je vooraf de link om live mee te doen. Je kunt je meteen ook aanmelden voor de Nd Topics Tech ruim een week later op 14 september 2017.

Geef je reactie

Nd Teams 2018 – Het geheim van een gelukkig huwelijk: het recept voor meervoudig samenwerken?

3-12-2017

Het is steeds gebruikelijker om met meerdere partijen samen te werken om de opdracht voor elkaar te krijgen. Dat is mooi maar ook best ingewikkeld. Elke partij heeft zijn eigen kijk op de wereld, eigen belangen en achterban en toch moet je het samen doen. Net als in een huwelijk. Wat is nu het geheim van een goed huwelijk en wat kunnen wij daar in onze professionele praktijk van leren? Dat gaan we gezamenlijk verkennen tijdens Nd Teams 2018 op donderdag 25 januari.

Update – Ontwerpatelier lerend netwerk Duurzaamheid in Projecten

1-12-2017

Op 13 oktober was de eerste co-creatieve sessie over Duurzaamheid in projecten. Een geslaagde bijeenkomst waar we al eerder verslag van deden. Het doel was om ambities, vraagstukken en praktijkervaringen uit te wisselen en op basis daarvan te onderzoeken of en hoe we binnen een lerend netwerk duurzaamheid in projecten elkaar kunnen inspireren, van elkaar kunnen leren en samen kunnen bouwen aan een duurzame wereld. Met een kleine vertegenwoordiging van de deelnemers van de co-creatieve sessie hebben we in een ontwerpatelier nagedacht over hoe het vervolg van het lerend netwerk eruit kan zien.

Nd Topics Voorkomen van gedoe in de samenwerking: ‘Contact is belangrijker dan contract’

30-11-2017

‘Gedoe’ en soms ook juridische escalatie in de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer: er is geen projectmanager die hier geen ervaring mee heeft. Vaak is er veel tijd, energie en geld mee gemoeid. Zeker na juridische escalatie zijn er meestal alleen maar verliezers. Tijdens de Nd Topics van 28 november bespraken we de alternatieven samen met advocaat en mediator Remmert Sluijter en zes projectmanagers en tevens ervaringsdeskundige.