Drie keer warmdraaien voor Nd Webinar Tech op 5 september

29-08-2017
Steven van Luipen

Op dinsdag 5 september aanstaande is het Nd Webinar Tech over industriële automatisering (IA) en tunneltechnische installaties (TTI) bij de A9 Gaasperdammerweg, onderdeel van Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). In het webinar komt onder andere aan de orde hoe je kunt omgaan met de cultuurverschillen tussen de IA-specialisten en de civiele projectmedewerkers, waar het het managen van een project met een grote IA-component eigenlijk (niet) verschilt van een voornamelijk civiel project, en welke mensen en kennis je nodig hebt om zo’n project te managen. Hieronder vind je alvast een leestip en twee kijktips ter inspiratie.

1. Hoogleraar Lineke Sneller over wat je als niet-IT’er van IT zou moeten weten

Lineke Sneller is hoogleraar IT Value en kent het vakgebied van de IT van binnen en van buiten. Omgaan met IT vraagt volgens haar om flexibiliteit, nieuwsgierigheid en een proactieve houding. In dit interview vertelt zij waarom de IT-component zo belangrijk is in je project, en wie en wat je nodig hebt om dat goed te managen: ‘Je moet IT niet alleen overlaten aan de IT-mensen.’

Foto Jorrit ‘t Hoen

2. Thijs van Steen over waarom je technologische innovaties soms niet wilt in je project

Ga je voor technologische innovaties of houd je het bij proven technology? In voorgaand interview heeft Lineke Sneller het over dat belangrijk dilemma. In onderstaande Techtalk gaat Thijs van Steen, manager systeemintegratie bij de Noord/Zuidlijn, hier dieper op in. Hij vertelt waarom je soms juist geen technologische innovaties wilt in je project. Bij de Noord/Zuidlijn denken ze daarom in versies, wat heel goed werkt: ‘We hebben het integraal onderdeel van onze projectsturing gemaakt, met onze stakeholders.’

3. Het verhaal van hoe de vele IT-systemen van Spoorzone Delft met een big bang in gebruik genomen konden worden

In slechts een week werd de ruim twee kilometer lange spoortunnel van Delft vol met IT-systemen in gebruik genomen. In deze film hoor je de ervaringen en lessen van Willem-Jan van Dongen (Manager systeemintegratie) en Jan Luijks (Asset manager). IT-expert Alexander Hermanns geeft zijn reflectie: ‘Wat ik goed vond aan het project Spoorzone Delft is dat ze echt gelet hebben op snijvlakken, daar zagen ze dat ze risico’s hebben en daarvoor maken ze personen verantwoordelijk om dat snijvlak te managen.’

Vergeet je niet aan te melden

Het Nd Webinar Tech is op dinsdag 5 september 2017 om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Alleen als je je aanmeldt, ontvang je vooraf de link om live mee te doen. Je kunt je meteen ook aanmelden voor de Nd Topics Tech ruim een week later op 14 september 2017.

Geef je reactie

PHS Meteren-Boxtel sluit aan – Het eerlijke verhaal blijven vertellen

2-10-2017

Tussen Meteren en Boxtel moeten meer reizigers- en goederentreinen gaan rijden. Project PHS Meteren – Boxtel van ProRail, realiseert de aanpassingen op het spoor, waaronder een deels verdiepte ligging in Vught. Ton Bierbooms en zijn team sluiten aan bij Neerlands diep en vertellen over hun uitdagingen en ambities.

Neerlands diep genomineerd voor Academie van het jaar 2017

29-09-2017

Neerlands diep is door de NSCU (Nederlandse Stichting voor Corporate Universities) genomineerd voor Academie van het jaar 2017. Naast Neerlands diep zijn er nog drie andere genomineerde waaronder RIVM en De Nederlandse Bank. Op dinsdag 3 oktober is de uitreiking van deze award. Wij kijken er met gezonde spanning naar uit. 

Nd Webinar Tech terugkijken: Bruggen bouwen bij een tunnelproject

14-09-2017

Ook bij het managen van een project met een grote ICT-component draait het vooral om de menskant. Dat bleek tijdens het webinar op dinsdag 5 september over de uitdagingen die tunneltechnische installaties (TTI) en industriële automatisering (IA) stellen aan een project. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat mensen met een civieltechnische en een ICT-achtergrond samenwerken met elkaar? Technisch manager TTI Ewald van Dorst van Rijkswaterstaat en zijn counterpart bij consortium IXAS Aris van Erkel vertelden over de aanpak bij het project A9 Gaasperdammerweg.