Leren van programmamanagement

  • 30 maart 2017
  • Steven van Luipen

Programmamanagement is een actueel thema bij Neerlands diep. Er is een reflectiegroep over programmamanagement van alumni uit het Neerlands diep-netwerk en op 20 april organiseren we een Nd Webinar over het onderwerp. Maar is het managen van een programma nu echt zo verschillend dan dat van een project?

Markermeer (Hoogwaterbeschermingsprogramma)

Programma’s bij Neerlands diep

Bij het projectennetwerk van Neerlands diep zijn diverse programma’s aangesloten, zoals het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Ruimte voor de Rivier. Bij die programma’s zie je dat waterveiligheid het hoofddoel is, maar dat er gebiedsgerichte opgaven bij kwamen: een gebied mooier maken. Dit zorgt voor verbinding tussen de projecten. Bij deze en bij andere programma’s, zoals Renovatie stalen bruggen en het Sluizenprogramma, is de programmastructuur ook onder meer geschikt om onderliggende projecten van elkaar te laten leren, innovaties te delen en resources op elkaar af te stemmen.

Het doel centraal

Volgens Roeland Hillen, programmadirecteur van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2), heeft een programma wel als basiskenmerk dat er een achterliggend doel moet zijn. Zonder dat doel heeft een programma nauwelijks meerwaarde. Als er wel aan die eis is voldaan, biedt dat ook kansen voor de organisatie zo zegt hij: ‘Vaak stelt het je organisatie in staat om echt beter te worden, te leren en zich te ontwikkelen.’ In onderstaande filmpje gaat hij hier dieper op in.

 

Dillema’s van de programmamanager

De programmamanager is niet ‘de baas’ over de projecten die onder het programma vallen. Het vraagt volgens Roeland om een programmamanager die verbindt en kan verleiden. Ook in de reflectiegroep is de consensus dat een programmamanager de uitdaging heeft om te ‘sturen zonder macht’, vanuit de helikopterview van programmadoelstelling. De vraag is vaak ook in hoeverre de organisatie waaronder het programma valt, ingericht is op het faciliteren en controleren van programma’s. De programmamanager moet dan vaak binnen de eigen organisatie als verbinder optreden. En wat betekent het voor een project dat onder een programma valt? De sturing en/of hulp die je als programma biedt, hangt af van de situatie.

In het Nd Webinar vertelt Ine Waterreus, alliantiemanager van project Markermeerdijken, onderdeel van HWBP-2, over haar ervaringen daarmee. Zo stelt zij dat andere projecten van haar kennis kunnen profiteren over innovatieve samenwerking en zij op haar beurt heeft geprofiteerd van eerder opgedane kennis over dit thema bij programmabureau.

Programmamanagement in ontwikkeling

Wat is jouw ervaring of dilemma met programmamanagement? Deel het hieronder in de reacties. Of stel jouw vraag aan Roeland Hillen en Ine Waterreus in het Nd Webinar over programmamanagement op donderdag 20 april om 20.00 uur. Wil je erbij zijn? Meld je hier aan.

 

Als je meer informatie wilt over de reflectiegroep programmamanagement, neem dan contact op met Marjan Lont (marjan@neerlandsdiep.nl of 06 13 26 53 28) of Alijd Bunge (alijd@neerlandsdiep.nl of 06 13 26 88 35).

Reageer

Ook interessant

  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer
  • Nieuws
  • Er was eens… Nd Teams 2024

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je […]

lees meer