Webinar Omgaan met weerstand terug te zien

  • 02 december 2016
  • Steven van Luipen

Er is altijd weerstand in projecten. Hoe hanteer je die weerstand en hoe gebruik je die op een goede manier? Communicatieadviseur Guido Rijnja deed onderzoek naar weerstand. Op 15 november ging hij in gesprek met omgevingsmanager Antje Tenhaaf, over omgaan met weerstand in de projectpraktijk.

Je kunt het hele webinar hieronder terugkijken, of in deze afspeellijst op ons YouTube-kanaal de interessantste fragmenten terugvinden.

Doorwaadbare plaatsen

Guido werkt al decennia bij de overheid, nu bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens hem werken mensen bij de overheid omdat ze van problemen houden. Hij deed promotieonderzoek naar wat mensen beweegt bij (vermeende) weerstand, en hoe ze die weerstand vervolgens succesvol hanteren.

‘Mensen werken bij de overheid omdat ze van problemen houden.’

Als eerste (coping)reactie bij weerstand zie je dat mensen wegbewegen (vluchten), tegenbewegen (vechten) of meebewegen (vragen). Het stellen van vragen is belangrijk, het inleven in de ander en bijvoorbeeld de vraag stellen: wat kan er wél?

Juist mensen in de uitvoering, waaronder projectmanagers, zijn bij weerstand goed in het vinden van doorwaadbare plaatsen. Natuurlijke wegen om over te steken naar de ander. Sommige mensen zijn in staat zijn die doorwaadbare plaatsen op te zoeken, door vragen te stellen en eerst in de relatie te investeren. De zes competenties die je daarvoor- in je team – nodig hebt, zijn:

  • Extraversie, ordelijkheid en vriendelijkheid
  • Houden van problemen
  • Weten hoe de hazen lopen
  • Echt luisteren
  • Zicht op de impact
  • Ruimte voor fouten

Contact maken

Antje werkt als omgevingsmanager, de afgelopen jaren bij Spoorzone Delft, nu bij TenneT. Haar lessen: blijf echt in contact op persoonlijk niveau, treed de omgeving met open hart tegemoet, en zorg dat je de drijfveren achter de standpunten naar boven krijgt. Bij een platform in Delft is dat gelukt, waar ze de bewoners aan tafel kreeg als volwaardige stakeholder.

Ze ziet de omgeving als gelijkwaardige stakeholder. Er is volgens haar geen verschil tussen stakeholders binnen en buiten de organisatie. Je moet echter wel bewust zijn van de weerstand bij de eigen projectorganisatie. Volgens haar zit juist daar 80% van de weerstand, en maar 20% in de projectomgeving.

Guido en Antje vinden elkaar in het advies dat zij de kijkers meegeven: ‘Het maken van contact is het allerbelangrijkste.

Reageer

Ook interessant

  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer
  • Nieuws
  • Er was eens… Nd Teams 2024

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je […]

lees meer