29 september 2022
Nd Sociëteit – Klaas Veenma

meld je aan ▾

Op 29 september staat de derde Nd Sociëteit gepland in de reeks ‘academische blikken’. In deze editie gaat collega Janine van Oosten in gesprek met Klaas Veenma over zijn blik op de zoektocht naar ruimte voor onzekerheid bij urgente opgaven. Hoe kunnen we nou de balans vinden tussen beheersing van het proces en ruimte voor ideeën?

Over Klaas Veenma

Klaas Veenma is Senior beleidsonderzoeker bij de Provincie Overijssel in met name het ruimtelijke domein. Als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht hij bij drie grote RO-projecten de manier waarop beleidsmakers in de interactie met andere betrokkenen in besluitvorming omgaan met onzekerheden’.

Tijdens de Nd Sociëteit sluit ook Programmaleider Brendan McCarthy van de Provincie Overijssel aan voor een verfrissende blik op de praktijk.

‘Zoeken naar ruimte voor onzekerheid bij urgente opgaven’

Het realiseren van alle grote ruimtelijke opgaven vraagt om een integrale aanpak. Dat vertaalt zich vaak in een gebiedsontwikkeling, waarbij opgaven in een gebied samen met betrokkenen worden opgepakt. Integraliteit en participatie hebben echter een keerzijde: de complexiteit van de besluitvorming neemt toe en daarmee ook onzekerheden.

Bovendien hebben we haast: voor veel opgaven zijn nú maatregelen nodig. De vraag is hoe een balans te vinden tussen beheersing van het proces en ruimte voor ideeën. In het proefschrift ‘Ruimte voor onzekerheid’ heeft Klaas Veenma dat in de praktijk onderzocht. Belangrijkste conclusie: te veel focus op onzekerheids­reductie leidt tot problematische besluitvorming (zie ook dit filmpje).

We gaan tijdens deze Nd Sociëteit in gesprek hoe het anders kan.

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaand formulier. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vooraf ontvang je, na aanmelding, een e-mail met de inloggegevens. Deze ontmoeting wordt via Zoom gehouden.

Dit formulier kan op dit ogenblik niet ingevuld worden