30 juni 2022
Nd Sociëteit – Lenny Vulperhorst

meld je aan ▾

Op 30 juni is er weer een Nd Sociëteit. In deze volgende editie van de reeks ‘De academische blik van…’ geeft Lenny Vulperhorst zijn academische blik op Ambtelijk vakmanschap 3.0: omgaan met ‘(On)voorspelbare’ verrassingen.

Lenny Vulperhorst heeft lange ervaring als adviseur en publicist in het domein van bouw- en infra en is gezaghebbende op vraagstukken die spelen tussen overheid en markt. Tijdens deze Nd Sociëteit neemt hij ons mee in de spanning die ontstaat tussen de institutionalisering van het vak en nieuw ambtelijk vakmanschap. 

Omgaan met ‘(On)voorspelbare’ verrassingen

Projectmanagers worden getraind om systematisch en daarmee tamelijk voorspelbaar te werken. De rapportage- en sturingsinstrumenten zijn daarop ingericht en met de druk van buiten lijkt dit alleen maar toe te nemen. Met als gevolg ontwikkeling gericht op meer standaardisatie. Lenny Vulperhorst reflecteert in deze Nd Sociëteit op de institutionalisering van het vak van ‘procesmanager’ dat wordt versterkt door de eerdergenoemde voorspelbaarheid.

Tegelijkertijd wordt steeds meer van projectmanagers een beroepshouding gevraagd die juist niet ‘lineair’ is. Flexibiliteit en aanpassen aan nieuwe omstandigheden worden steeds belangrijker. Anders lukt het niet om adequaat te reageren op ‘(on)voorspelbare’ verrassingen, die eigen zijn aan projecten. Bestuurskundige Paul Bovens heeft het in dit verband over ambtelijk vakmanschap 3.0, om dingen maatschappelijk voor elkaar te krijgen door zowel voor als achter de ‘linies’ te werken. In vaak nieuwe coalities. Nogal eens om de regels heen.

Hoe kun je deelnemen?

Deze ontmoeting wordt via Zoom gehouden. Aanmelden kan via onderstaand formulier. Er zijn geen kosten aan verbonden. Op de dag zelf ontvang je, na aanmelding, een e-mail met de inloggegevens. Met deze gegevens open je de digitale deuren van de Nd Sociëteit.

Dit formulier kan op dit ogenblik niet ingevuld worden