9 oktober 2020
Online Nd Masterclass ‘Goed opdrachtgeverschap van innovatieve projecten in organisaties’

meld je aan ▾

Wil je als alumnus van Neerlands diep op een interactieve manier kennis en inspiratie opdoen, verhalen uit de projectpraktijk horen en meepraten over goed opdrachtgeverschap van innovatieve projecten in organisaties? Dat kan in dit najaar! Tijdens de vier onlinesessies van elk drie uur, ga je samen met de experts en je Nd-collega’s inzoomen op de thema’s: ethische dilemma’s, psychologische valkuilen en governance uitdagingen.

Veel projecten en programma’s uit de publieke bouw- en infrasector hebben te maken met een digitale transformatie, die gaat over een breed spectrum aan ontwikkelingen. Niet alleen digitale technologieën, Artificial Intelligence en data spelen een rol, ook maatschappelijke en economische aspecten. De digitale transformatie is voor 80% menselijke verandering en slechts 20% technologie.

Daarmee is de kern van een succesvolle transformatie dat je deze samen doet met je omgeving: je medewerkers, partners, leveranciers en stakeholders. In de samenwerking stuit je als projectmanager op diverse dilemma’s en uitdagingen. Je probeert valkuilen te herkennen en te vermijden en ook ‘maatschappelijk verantwoord te innoveren’. Wat wordt bedoeld met ‘Maatschappelijk Verantwoord Innoveren’ legt hoogleraar Jeroen van den Hoven in het onderstaande filmpje van circa 1 minuut uit. Hij is tevens de expert die we in de eerste module aan het woord laten.

 

Wat kun je verwachten?

De Nd Masterclass ‘Goed opdrachtgeverschap van innovatieve projecten in organisaties’ bestaat uit vier online Mastermodules. Omdat diversiteit een belangrijk uitgangspunt van deze Nd Masterclass is, reflecteer je vanuit verschillende perspectieven op de materie en jouw eigen praktijk. Bij de eerste drie modules hebben we inspirerende sprekers op het programma, die inzoomen op één thema én ruim de gelegenheid nemen om met jou en je Nd-collega’s de verdieping op te zoeken. Dit gebeurt op een dynamische en interactieve wijze onder begeleiding van ervaren Nd-gespreksleiders. Tijdens de laatste sessie ga je aan de slag met je eigen projectpraktijk en verbind je jouw praktijk of vraagstuk met de drie onderwerpen. Ook tijdens deze sessie is er volop interactie met de andere deelnemers, waardoor meervoudig kijken wordt gestimuleerd. Dilemma’s, valkuilen en uitdagingen worden hierdoor vanuit verschillende perspectieven benaderd.

Mastermodule 1: Inspiratiesessie over ethische dilemma’s bij innovatieve projecten

Jeroen van den Hoven is hoogleraar Ethiek & Technologie aan de TU Delft, en wetenschappelijk directeur van Delft Design for Values Institute. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Designing in Ethics en Evil Online. Hij is gespecialiseerd in de ethiek van nieuwe technologie en innovatie. Tijdens deze sessie deelt hij kennis waarmee je verantwoord kunt innoveren door transparant te zijn over de morele keuzes die je maakt en over wat je wilt realiseren.

Mastermodule 2: Inspiratiesessie over psychologische valkuilen bij innovatieve projecten 

Arno Nuijten is bijzonder hoogleraar Behavorial IT Governance bij de faculteit Management, Science & Technology aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast is hij als programmadirecteur o.a. verantwoordelijk voor het expertisecentrum ‘Behavioral Risk & Nudges’ binnen Erasmus School of Accounting & Assurance. Het doel van het expertisecentrum is om kennis te vermeerderen om de besluitvorming over risico’s (en mogelijkheden) van (informatie)technologie. Deze risico’s kunnen een grote impact hebben op organisaties, omdat bestuurders en commissarissen niet zo goed weten wat ze hiermee aan moeten, maar wél een groeiende verantwoordelijkheid hebben richting stakeholders. Er is opkomende aandacht voor de psychologische valkuilen en het besef dat (informatie)technologie en risicogedrag steeds meer verweven zijn. In deze sessie word je je beter bewust van je onbewuste risicogedrag. Hoe ga je daar als projectmanager vervolgens mee om?

Mastermodule 3: Inspiratiesessie over governance uitdagingen bij innovatieve projecten 

Lineke Sneller is hoogleraar IT Value en kent het vakgebied van de (informatie)technologie van binnen en van buiten, zowel vanuit het bedrijfsleven als de overheid. Omgaan met (informatie)technologie vraagt volgens haar om flexibiliteit, nieuwsgierigheid en een proactieve houding. Ze was vijftien jaar CIO, onder meer bij Tele2 en Vodafone, en werd in 2010 ‘CIO van het jaar’. Ze is lid van vier raden van commissarissen, waaronder die van ProRail en was betrokken bij de Commissie Elias die onderzoek deed naar (informatie)technologische projecten bij de overheid.

Mastermodule 4: Toespitsen op de eigen praktijk van de projectmanager 

Tijdens deze ochtend kijken we online met elkaar terug op de drie inspiratiesessies. Met elkaar gaan we de thema’s verrijken, verwerken en -niet onbelangrijk- vertalen naar de eigen praktijk. Hiervoor doe je je eigen reflectiewerk vanuit het perspectief van je eigen praktijk en die van de andere deelnemers in interactieve sessies. En maak je nog beter kennis met hoe dit geïntegreerd kan worden in jouw eigen praktijk.

Voor wie is deze Nd Masterclass?

Deelname aan deze online Masterclass staat open voor alumni uit het netwerk van Neerlands diep.

Zijn er kosten aan verbonden?

Wij vragen geen financiële bijdrage voor deze Masterclass, maar we rekenen wel op jouw aanwezigheid bij de vier online modules. Er is wel een beperking aan het aantal deelnemers, namelijk maximaal dertig projectmanagers (minimaal vijftien).

Wanneer?

  • Vrijdag 9 oktober van 8.30 tot 11.30 uur
  • Vrijdag 16 oktober van 8.30 tot 11.30 uur
  • Vrijdag 23 oktober van 8.30 tot 11.30 uur
  • Vrijdag 6 november van 8.30 tot 11.30 uur

Wat heb je nodig?

  • Een eigen PC, laptop, tablet of smartphone.
  • Goede internetverbinding

Aanmelden 

Wil je deelnemen aan deze online Masterclass? Meld je dan snel aan via onderstaand formulier, je schrijft je daarmee in voor alle sessies. Er is plek voor maximaal dertig projectmanagers.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met programmamanager Guus Pieters via guus@neerlandsdiep.nl of 06-52 46 16 89.

Aanmelden Masterclass oktober 2020
Welk programma heb je gevolgd bij Neerlands diep? *
Sending