“Deelname aan Nd Top is een cadeau”

  • 11 mei 2020
  • Milie Man

De deelnemers van Nd Top 4 hebben recent het certificaat ontvangen. Met enige weemoed sloten zij daarmee het programma af. Gelukkig is de eerste terugkomdag alweer gepland. Hoe hebben de kersverse alumni Simone Boogaard (directeur projecten Metro en Tram gemeente Amsterdam), Rob Peschier (programmamanager Sluizen Rijkswaterstaat) en Leo Smit (directeur Waterschap Aa en Maas), die samen in een support & challengegroep hebben gezeten, dit leerprogramma ervaren?

Als je aan de toelatingscriteria van het executive programma van Neerlands diep, Nd Top, voldoet, dan ben je in wezen al een topper binnen de publieke bouw- en infrasector. Wat zou de drive van deze toonaangevende spelers zijn om zich aan een leer- en ontwikkeltraject van anderhalf jaar te committeren?

Leo geeft aan dat hij door zijn organisatie werd benaderd voor een deelname aan de Nd Top. “Je bent nooit uitgeleerd, is mijn mening. Maar toen ik hiervoor werd gevraagd, had ik ook mijn twijfels. Honderd procent aanwezigheid over een periode van anderhalf jaar, dat is niet niks. Ik heb enkele personen gebeld die eerder dit programma hebben gevolgd. De enthousiaste reacties van deze personen en het interessante netwerk waarin je terechtkomt, hebben mij over de streep getrokken. We zijn misschien ‘toppers’, maar ook ‘tobbers’. We worstelen vaak met dezelfde thema’s. Heel fijn om via Nd Top met gelijkgestemden daarover te spreken en van elkaar te leren. ”

Bij Rob was de aanloop naar de Nd Top iets anders. “Ik ben een leergierige persoon en heb mij al een tijdje geleden opgegeven voor een deelname aan dit topprogramma. Maar ik stond op een wachtlijst bij Rijkswaterstaat. Het programma is erg gewild binnen mijn organisatie en vanwege de gewenste diversiteit van de groepssamenstelling van Neerlands diep zijn de beschikbare plekken beperkt. Het is het wachten waard. Nu dat ik het programma heb gevolgd, kan ik je vertellen dat ik in geen enkel opzicht teleurgesteld ben.”

De voormalige leidinggevende van Simone heeft haar over Nd Top getipt. “De opzet van het programma trok mij enorm aan. Een mooie driehoek van theorie, praktijk en de zachte elementen van leiderschap. Daarnaast vind ik het interessant om met gelijkgestemde dit traject in te gaan. Het voelt als een cadeau aan mezelf.”

Nd Top is een individueel programma, maar je leert ook van elkaar. Zo wordt bij de start gevraagd om met twee andere deelnemers een support & challengegroep te vormen. Daarmee leer je niet alleen van de inhoudelijke thema’s, maar ook van de anderen en zij van jou. Hoe is jullie groep gevormd oftewel vanuit welke gedachtegang hebben jullie elkaar gekozen?

“De introductiedag was best pittig,” geeft Simone aan. “Daarmee is de toon van dit programma gelijk gezet.” Rob: “Maar door deze verdieping kregen we binnen zo’n korte tijd ook meer over alle deelnemers te weten. Niet alleen de namen en waar ze werken, maar ook een inkijkje in hun persoonlijkheden en drijfveren.” “Terugdenkend, hebben wij ons groepje snel gevormd. En volgens mij hebben wij elkaar gekozen omdat we niet bij dezelfde organisatie werken en qua persoonlijkheden best van elkaar verschillen. Dit maakt het leerproces interessant,” aldus Leo met instemmende blikken van Simone en Rob.

Volgens Rob is het agenda technisch niet makkelijk om met elkaar af te spreken. “Toch is het ons gelukt om tussen de bijeenkomsten door elkaar telkens te ontmoeten. We zijn ook bij elkaar op het werk geweest. Op de een of andere manier geeft dit toch meer kleur aan de intervisie. Je begrijpt elkaars werelden beter.”

Het programma houdt verschillende dynamieken rond leiderschap tegen het licht; jezelf, je team en organisatie, het vak, en de buitenwereld. Programmamanagers Yvonne Burger en Alijd Bunge ontwerpen het programma op basis van thema’s die aan de orde zijn bij de partners van Neerlands diep, ervaringen van eerdere programma’s en de onderzoeksvragen van de deelnemers.

“Drie bijeenkomsten zijn ontworpen op basis van door de groep ingebrachte thema’s, waaronder het thema over leidinggeven aan jouw werkgeluk en dat van anderen”, geeft Alijd aan. “We werken allemaal met mensen met diverse achtergronden, geloofsovertuigingen, waarden en cultuur. Wij boden onder andere filosofische en levensbeschouwelijke perspectieven om te duiden wat dat betekent voor jouw leiderschap, aldus Leo. “Wat mij tevens is bijgebleven, in een gesprek met een gast is: ‘leer bij jezelf’, ofwel wat zeggen mijn irritaties in dit gesprek over mij?”

Rob: “Voor mij was iedere bijeenkomst de moeite waard. De interessante sprekers en verrassende afwisseling met fysieke activiteiten. In de training ‘Vechtkunst’ onderzoek je op een speelse en confronterende manier hoe je je onder spanning gedraagt. Veel energie binnen de groep, maar ook voldoende gelegenheid tot zelfreflectie.”

Welke tip hebben jullie voor de potentiële Nd Topper?

Leo: “Ik werd niet zo lang geleden gebeld door een potentiële kandidaat. Deelname aan Nd Top is een cadeau aan jezelf, vertelde ik haar. Als je je agenda niet vrij kan roosteren, dan moet je het niet doen. Maar eigenlijk kan je je agenda altijd aanpassen. Het is een praktische kwestie.” Daarnaast geeft Simone aan dat je wel in staat moet zijn om jezelf open te stellen. Niet alleen naar de groep toe, maar ook naar jezelf. Ook je nieuwsgierigheid mag volgens Rob in dit rijtje niet ontbreken. Het onderzoekend gedrag dat leidt tot verkenning, verdieping en leren.

Voor meer informatie over Nd Top, bekijk onze aanbodpagina.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Online leren in tijden van corona – en daarna

Neerlands diep draaide in coronatijden door. We schakelden vanaf medio maart in korte tijd over naar zo veel mogelijk onlineactiviteiten, raakten gewend aan het online faciliteren en leerden wat wel en niet online werkt. Voorlopig blijven we veel online werken en vallen we alleen terug op face-to-face als het echt nodig is. We ontwikkelen ons online repertoire intussen door en breiden onze gereedschapskist voor online leren gestaag uit. En we bouwen verder aan een toekomstvast en adaptief ontwerp van ons totaalprogramma, ook voor de periode na corona.

lees meer
  • Nieuws
  • Ellen Visser over de kracht van Neerlands diep

Ellen Visser startte op 1 mei met haar ‘droombaan’, al was het vanwege corona geen ‘droomstart’. Een gesprek met de nieuwe directeur van Neerlands diep over de netwerkgedachte, omgaan met onzekerheden en het belang van een reflectieve vluchtheuvel.

lees meer
  • Nieuws
  • Nd Digitaal Leiderschap, programma over leiderschap in de digitale transformatie

Nd Digitaal Leiderschap is het vernieuwde programma van Neerlands diep voor projectmanagers. Waar het ‘oude’ Nd Tech ging over kennis van nieuwe technologie, besteden we in Nd Digitaal Leiderschap meer aandacht aan het omgaan en toepassen ervan in projecten. Inspiratie wordt afgewisseld met het werken met en aan (eigen) praktijkcases.

lees meer