Maarten Reinking neemt afscheid als directeur Neerlands diep

 • 21 december 2017
 • Maarten Reinking

Beste Neerlands diep-netwerk,

Na een kleine drie jaar zit mijn avontuur bij Neerlands diep erop. Drie jaar die voor mij gepaard gingen met pieken en dalen, waarin ik veel geleerd heb en bovenal met trots op terug kan kijken. Per 1 januari word ik opgevolgd door Alex Vermeulen, als interim directeur van Neerlands diep.

Neerlands diep staat er goed voor. Als relatief jonge academie hebben we een mooie reputatie opgebouwd. Onze leeractiviteiten zijn van hoog niveau en zelden hoor ik ontevreden berichten van onze deelnemers. Of het nu gaat over onze individuele leerprogramma’s, ons vorig jaar gestarte programma gericht op teamleren, Nd Teamleren, of onze vele netwerkwerkactiviteiten, als Neerlands diep team blijken we in staat om de juiste leersnaar te raken. Met onze 4 V’s; Verbinden, Verdiepen, Verrijken en Vernieuwen continu op het netvlies, dragen we met onze leeractiviteiten bij aan betere projectenresultaten in de bouw- en infrasector. Er staat een levendig lerend netwerkwerk van meer dan 400 actieve professionals waarin over de grenzen van de organisaties heen geleerd wordt.

Dit resultaat doen we niet met het Neerlands diep team alleen, maar vooral ook samen met jullie, ons netwerk en de leden van onze raden. Samen blijven we continu op zoek naar uitdagende leervragen en waar energie zit om te leren. De grote betrokkenheid en de passie die we samen hebben om het vak projectmanagent in de publieke bouw- en infrasector verder te professionaliseren genereert veel positieve energie. Iets om te koesteren.

In een bijeenkomst afgelopen jaar met de gezamenlijke raden (Raad van Toezicht, Raad van Advies en klantenraad) hebben we het net opgehaald en een zestal prioritaire thema’s benoemd waar Neerlands diep de komende jaren aandacht aan gaat besteden. En de randvoorwaarde is er, in de laatste Raad van Toezicht vergadering hebben onze partners toegezegd om in ieder geval de komende 4 jaar het programma van Neerlands diep te willen blijven ondersteunen. Een mooie basis dus om door te gaan. En ondertussen geen garantie voor de toekomst. Want daar liggen nog een aantal behoorlijke uitdagingen voor ons.

De zes prioritaire thema’s van Neerlands diep:
 • De relatie met de marktpartijen: leren in de keten
 • Van stakeholders naar shareholders/partners: meervoudig samenwerken
 • De relatie lijn- en projectorganisatie
 • Veerkracht en wendbaarheid
 • Duurzaamheid en circulariteit
 • Risicobeheersing en managen van het onverwachte

Twee jaar geleden introduceerde Anje Marije van Boxtel tijdens onze zomerborrel in haar prachtige verhaal over de Volvo Ocean race, bij ons de VUCA (V= Volatile, U= Uncertain, C= Complex, A= Ambigue) wereld. We leven in een complexe wereld van (zeer) snelle veranderingen, met veel onzekerheden en waarin oude zekerheden steeds vager worden. Deze VUCA wereld vereist een andere manier van denken en handelen. In de vanouds traditionele bouwsector hebben we het antwoord mijns inziens hierop nog onvoldoende gevonden. Kennis in de keten is nog zeer gefragmenteerd en veel energie gaat uit naar de interne organisatieprocessen, met als doel het bestaande systeem te optimaliseren. De vraag is of dit voldoende is. Wat ik in ieder geval zie is dat er steeds meer mensen moeite hebben zich staande te houden.

Een manier om echte veranderingen te krijgen is het maken van kleine, cyclische stapjes middels experimenten. Als er één groep in staat is dit te bewerkstelligen dan zijn jullie dat wel. Binnen de projectomgeving zijn jullie gewend om creatieve, vernieuwende oplossingen te vinden voor onverwachte problemen. Problemen die voortkomen uit het bestaande systeem. Helaas blijven de oplossingen meestal ook nog binnen de grenzen van het bestaande systeem.

Hoe mooi zou het zijn als deze veranderkrachten en energie gebundeld kan worden, dat jullie als (publieke) projectmanagers de handen inéénslaan en samen met lijnmanagers gaan experimenteren hoe het huidige systeem veranderd en verbeterd kan worden. Een systeem dat bestand en voldoende flexibel is om de uitdagingen van de VUCA wereld aan te gaan en waarin gezamenlijk met plezier gewerkt wordt. Projecten als vliegwiel voor echte verandering in de keten. En projectmanagers als change agents voor op de bok.

Neerlands diep zal zich blijven inspannen om haar primaire doelgroep van projectmanagers en hun teams van voldoende bagage te voorzien om de opgaven van de toekomst in de bouw- en infrasector te kunnen blijven realiseren. Daarnaast spreek ik de wens uit dat jullie, in de rol van change agents, straks ook in staat zijn een prominente bijdrage te leveren om de sector VUCA proof te maken. Ons nieuwe ontwikkelprogramma ‘de verbinders’ waarin er samen geleerd wordt tussen opdrachtgever, aannemers en ingenieursbureaus, kan hier mijns inziens ook een mooie rol in gaan spelen. De start van de eerste groep vorige week was in ieder geval veel belovend.

Zelf heb ik daar ook erg veel zin in en zal ik hieraan vol enthousiasme, vanuit mijn nieuwe rol als portfoliomanager binnen Rijkswaterstaat/ PPO, een bijdrage gaan leveren.

Met veel plezier en vertrouwen heb ik het stokje de afgelopen maand mogen overdragen aan Alex Vermeulen. Hij start per 1 januari als interim directeur van Neerlands diep.

Alex: “Job done. Paleis Soestdijk heb ik overgedragen en ik heb veel zin in deze nieuwe uitdaging bij Neerlands diep. In der tijd heb ik genoten van het Topprogramma. Ik kijk er naar uit om met deze nieuwe uitdaging als interim, samen met het team van Neerlands diep en het hele netwerk, aan de slag te gaan.”

Alex Vermeulen voor Paleis Soestdijk. Foto: Jorrit ’t Hoen

Voor nu wens ik jullie allen heerlijke feestdagen, met veel reflectie en een inspirerend en vooral ook weer lerend 2018.

Hartelijke groeten,

Maarten Reinking

 

Reageer

 1. Sacha Klinkhamer schreef:

  Beste Alex,
  Gefeliciteerd met je nieuwe positie in deze actuele en gedreven organisatie. Ik hoop dat je de band tussen het Rijksvastgoedbedrijf en Neerlands diep zult intensiveren, en RVB medewerkers zult stimuleren om komend jaar meer zichtbaar te zijn, meer inbreng te hebben, en meer te profiteren van deze gemeenschap. Ik zal daar graag aan meewerken, vooral nu ik minder tijd besteed aan projecten, en dus meer tijd heb om columns en artikelen te schrijven.
  Een goed 2018!
  Sacha

Ook interessant

 • Nieuws
 • Van Lieux de Mémoire naar een Lieux de Départ, Alex Vermeulen over de herbestemming van Paleis Soestdijk

Als projectdirecteur bij het Rijksvastgoedbedrijf is Alex Vermeulen verantwoordelijk voor het onderhoud, de tijdelijke openstelling en de begeleiding van de herbestemming van Paleis Soestdijk en de 165 hectare er omheen. Een ingewikkeld spel op een bijzondere en gevoelige plek. Een gesprek over framing, vooroordelen en lachende treurwilgen.

lees meer
 • Nieuws
 • Ervaringen tweede Topprogramma

Woensdagmiddag 3 april startten 12 project- en lijndirecteuren uit het netwerk aan de tweede editie van het Topprogramma. Een programma waar topmanagers in anderhalf jaar tijdens acht bijeenkomsten niet alleen aan hun persoonlijke ontwikkeling werken, maar gezamenlijk ook aan de ontwikkeling van het vak projectmanagement. Waarom dit programma? En hoe is de eerste bijeenkomst verlopen? […]

lees meer
 • Nieuws
 • ‘Mentale kussens’ opgeschud tijdens Nd Zomergast 2023

Rotterdam was het decor voor Nd Zomergast 2023. Met de Erasmusbrug op de achtergrond, schudde prof. dr. Ap Dijksterhuis (Hoogleraar, psycholoog en schrijver) de ‘mentale kussens’ van aanwezigen op. Nd Zomergast stond in het teken van Verwondering; het thema dat dit academisch jaar centraal staat. Als kers op de taart sloten de deelnemers de middag […]

lees meer