Try-out Nd Masterclass ‘leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen’

 • 06 november 2019
 • Milie Man

Neerlands Diep organiseert een aantal keer per jaar tweedaagse masterclasses voor alumni van de individuele programma’s. De deelnemers aan de try-out over ‘leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen’ waren enthousiast!

“Prettig om op deze interactieve wijze weer in Neerlands Diep-verband met collega projectmanagers tijd door te brengen. Goed om met elkaar van gedachten te wisselen over relevante thema’s waar we in de praktijk tegen aan lopen. De opzet is interactief. Dit is wat mij betreft een uitstekende manier om het netwerk te onderhouden en uit te bouwen.”

Leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen

Als projectmanager heb je niet alleen te dealen met de schaarste aan middelen ten opzichte van de toenemende eisen en wensen van betrokkenen. Je komt vaak in een spagaat terecht vanwege de tegenstrijdigheden aan wensen en eisen. Daarnaast wil je als projectmanager flexibel kunnen omgaan met wijzigingen vanuit de opgave, maar tegelijkertijd wil je de scope van het project en de opdracht bewaken. Het is balanceren tussen ‘gasgeven’ (ambitie) en ‘loslaten’(bijtanken). Maar ook hoe je omgaat met de spelregels op het werk en hoe je lef toont om daar zo af en toe van af te wijken. De tegenstellingen kunnen tot frustraties leiden, maar ze kunnen je ook aansporen tot creatieve oplossingen. De vraag is echter hoe?

“Heel goed; prettig om met gelijkgestemden en in een veilige omgeving zowel persoonlijke dilemma’s te kunnen bespreken als dilemma’s waar je met je project tegen aan loopt.”

Dag 1: Setting the scene

Onder begeleiding van filosoof en managementconsultant Ivo Brughmans werd een denkraam en handvatten om effectief om te gaan met persoonlijke polariteiten uitgebreid met veertien deelnemers besproken. Ze hebben gereflecteerd op hun eigen tegenstellingen, de context waaruit de tegenstellingen ontstaan en welke dilemma’s deze oproepen in de organisatie. En niet onbelangrijk, welk beroep (appèl) wordt daarmee op de projectmanager gedaan én wat betekent dat voor de samenwerking? Met behulp van ‘de gouden driehoek’ hebben de deelnemers de gemeenschappelijke waarden uit de tegenstellingen met elkaar verbonden. Kun je een win-winsituatie creëren? Daarnaast leerden de deelnemers werken met het ‘polariteitenwiel’. Het polariteitenwiel biedt 7 niveaus om met paradoxen en polariteiten om te gaan, variërend van de eenkennige weg (of/of) tot de creatieve synthese. Hiermee kan de projectmanager tegenstellingen inzetten als bron van creatieve oplossingen waardoor de regie op de samenwerking terugkeert.

 

“Het programma is in balans (voorbereiding, inspanning, ervaren, totale duur). Groepsgrootte is uitstekend. Uiteraard zet het me in beweging.”

Dag 2: de route ‘Met ziel en zakelijkheid’

De tweede dag van deze Nd Masterclass stond in het teken van de paradoxen van leiderschap. Gedurende een wandeltocht van circa 15 kilometer werden de vijf paradoxen uit het boek ‘Met ziel en zakelijkheid’ van Lennette Schuijt besproken. De wandelroute bestond uit 5 etappes, waar elke etappe in het teken stond van een paradox uit dit boek;

 1. Naar binnen keren & naar buiten treden;
 2. Zijn & doen;
 3. De weg & het doel;
 4. Loslaten & verantwoordelijkheid nemen;
 5. Individualiteit & gemeenschap.

“Wandelen en projecten starten vaak met een blauwe lucht op de achtergrond, zonder wolken. Langzaam aan ontstaat bewolking en valt zo nu en dan wat regen. Voor je het weet loopt je project in een hoosbui en komen de onweersbuien dichterbij. Dat projecten in een stralende zonnige omgeving vanzelf lopen is niet vanzelfsprekend. We hadden geluk met het weer, droog met een prima tempratuur.”

In tweetallen werden deze paradoxen verder uitgediept. Dit aan de hand van de door henzelf voorbereide uitwerking. Zo onderzochten zij wat elke paradox betekent in hun stijl van leiderschap, maar vooral hoe zij ruimte kunnen creëren voor creatieve oplossingen bij gestolde situaties en welke stappen daarvoor nodig zijn. Kortom, de alumni zijn op de tweede dag van deze try-out masterclass letterlijk en figuurlijk in beweging gekomen.

“In mijn benadering zit het omgaan met paradoxen vaak besloten (impliciet en soms onbewust). Het expliciteren ervan geeft waarschijnlijk meer ruimte voor mijzelf en anderen om nog meer tot progressie te komen.”

Nd Masterclass

Wil je deelnemen aan de volgende masterclass die op 3 en 4 december 2019 in het teken staat van ‘regie op samenwerken’, meld je dan hier aan.

Reageer

Ook interessant

 • Nieuws
 • LEFdijk toont durf op duurzaamheidsgebied: ‘Vrijheid en vertrouwen nodig om kansen te grijpen’

De derde editie van de Nd Duurzaamheidschallenge staat voor de deur. Maar wat levert dit intensieve, half jaar durende programma eigenlijk op? Pioniers Waldo Molendijk en Fernand Hoogeveen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vertellen over hun deelname.

lees meer
 • Nieuws
 • ‘Bijna zoals in de echte wereld’: Virtual Reality bij Nd Digitaal Leiderschap

In de ontwikkel- en leerprogramma’s van Neerlands diep blijven we elkaar digitaal ontmoeten. Het programma Nd Digitaal Leiderschap (voorheen Nd Tech) experimenteerde met een innovatief alternatief: de wereld van Virtual Reality.

lees meer
 • Nieuws
 • Programma Fietsparkeren sluit aan “Standaardiseren én maatwerk leveren.”

ProRail Fietsparkeren sluit aan bij het projectennetwerk van Neerlands diep. Drie teamleden vertellen over samenwerking, cofinanciering, goed opdrachtgeverschap, maar ook over creatieve oplossingen en werken in coronatijd.

lees meer