Try-out Nd Masterclass ‘leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen’

 • 06 november 2019
 • Milie Man

Neerlands Diep organiseert een aantal keer per jaar tweedaagse masterclasses voor alumni van de individuele programma’s. De deelnemers aan de try-out over ‘leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen’ waren enthousiast!

“Prettig om op deze interactieve wijze weer in Neerlands Diep-verband met collega projectmanagers tijd door te brengen. Goed om met elkaar van gedachten te wisselen over relevante thema’s waar we in de praktijk tegen aan lopen. De opzet is interactief. Dit is wat mij betreft een uitstekende manier om het netwerk te onderhouden en uit te bouwen.”

Leiderschap van tegenstellingen, de kracht van tegenpolen

Als projectmanager heb je niet alleen te dealen met de schaarste aan middelen ten opzichte van de toenemende eisen en wensen van betrokkenen. Je komt vaak in een spagaat terecht vanwege de tegenstrijdigheden aan wensen en eisen. Daarnaast wil je als projectmanager flexibel kunnen omgaan met wijzigingen vanuit de opgave, maar tegelijkertijd wil je de scope van het project en de opdracht bewaken. Het is balanceren tussen ‘gasgeven’ (ambitie) en ‘loslaten’(bijtanken). Maar ook hoe je omgaat met de spelregels op het werk en hoe je lef toont om daar zo af en toe van af te wijken. De tegenstellingen kunnen tot frustraties leiden, maar ze kunnen je ook aansporen tot creatieve oplossingen. De vraag is echter hoe?

“Heel goed; prettig om met gelijkgestemden en in een veilige omgeving zowel persoonlijke dilemma’s te kunnen bespreken als dilemma’s waar je met je project tegen aan loopt.”

Dag 1: Setting the scene

Onder begeleiding van filosoof en managementconsultant Ivo Brughmans werd een denkraam en handvatten om effectief om te gaan met persoonlijke polariteiten uitgebreid met veertien deelnemers besproken. Ze hebben gereflecteerd op hun eigen tegenstellingen, de context waaruit de tegenstellingen ontstaan en welke dilemma’s deze oproepen in de organisatie. En niet onbelangrijk, welk beroep (appèl) wordt daarmee op de projectmanager gedaan én wat betekent dat voor de samenwerking? Met behulp van ‘de gouden driehoek’ hebben de deelnemers de gemeenschappelijke waarden uit de tegenstellingen met elkaar verbonden. Kun je een win-winsituatie creëren? Daarnaast leerden de deelnemers werken met het ‘polariteitenwiel’. Het polariteitenwiel biedt 7 niveaus om met paradoxen en polariteiten om te gaan, variërend van de eenkennige weg (of/of) tot de creatieve synthese. Hiermee kan de projectmanager tegenstellingen inzetten als bron van creatieve oplossingen waardoor de regie op de samenwerking terugkeert.

 

“Het programma is in balans (voorbereiding, inspanning, ervaren, totale duur). Groepsgrootte is uitstekend. Uiteraard zet het me in beweging.”

Dag 2: de route ‘Met ziel en zakelijkheid’

De tweede dag van deze Nd Masterclass stond in het teken van de paradoxen van leiderschap. Gedurende een wandeltocht van circa 15 kilometer werden de vijf paradoxen uit het boek ‘Met ziel en zakelijkheid’ van Lennette Schuijt besproken. De wandelroute bestond uit 5 etappes, waar elke etappe in het teken stond van een paradox uit dit boek;

 1. Naar binnen keren & naar buiten treden;
 2. Zijn & doen;
 3. De weg & het doel;
 4. Loslaten & verantwoordelijkheid nemen;
 5. Individualiteit & gemeenschap.

“Wandelen en projecten starten vaak met een blauwe lucht op de achtergrond, zonder wolken. Langzaam aan ontstaat bewolking en valt zo nu en dan wat regen. Voor je het weet loopt je project in een hoosbui en komen de onweersbuien dichterbij. Dat projecten in een stralende zonnige omgeving vanzelf lopen is niet vanzelfsprekend. We hadden geluk met het weer, droog met een prima tempratuur.”

In tweetallen werden deze paradoxen verder uitgediept. Dit aan de hand van de door henzelf voorbereide uitwerking. Zo onderzochten zij wat elke paradox betekent in hun stijl van leiderschap, maar vooral hoe zij ruimte kunnen creëren voor creatieve oplossingen bij gestolde situaties en welke stappen daarvoor nodig zijn. Kortom, de alumni zijn op de tweede dag van deze try-out masterclass letterlijk en figuurlijk in beweging gekomen.

“In mijn benadering zit het omgaan met paradoxen vaak besloten (impliciet en soms onbewust). Het expliciteren ervan geeft waarschijnlijk meer ruimte voor mijzelf en anderen om nog meer tot progressie te komen.”

Nd Masterclass

Wil je deelnemen aan de volgende masterclass die op 3 en 4 december 2019 in het teken staat van ‘regie op samenwerken’, meld je dan hier aan.

Reageer

Ook interessant

 • Nieuws
 • Online leren in tijden van corona – en daarna

Neerlands diep draaide in coronatijden door. We schakelden vanaf medio maart in korte tijd over naar zo veel mogelijk onlineactiviteiten, raakten gewend aan het online faciliteren en leerden wat wel en niet online werkt. Voorlopig blijven we veel online werken en vallen we alleen terug op face-to-face als het echt nodig is. We ontwikkelen ons online repertoire intussen door en breiden onze gereedschapskist voor online leren gestaag uit. En we bouwen verder aan een toekomstvast en adaptief ontwerp van ons totaalprogramma, ook voor de periode na corona.

lees meer
 • Nieuws
 • Ellen Visser over de kracht van Neerlands diep

Ellen Visser startte op 1 mei met haar ‘droombaan’, al was het vanwege corona geen ‘droomstart’. Een gesprek met de nieuwe directeur van Neerlands diep over de netwerkgedachte, omgaan met onzekerheden en het belang van een reflectieve vluchtheuvel.

lees meer
 • Nieuws
 • Nd Digitaal Leiderschap, programma over leiderschap in de digitale transformatie

Nd Digitaal Leiderschap is het vernieuwde programma van Neerlands diep voor projectmanagers. Waar het ‘oude’ Nd Tech ging over kennis van nieuwe technologie, besteden we in Nd Digitaal Leiderschap meer aandacht aan het omgaan en toepassen ervan in projecten. Inspiratie wordt afgewisseld met het werken met en aan (eigen) praktijkcases.

lees meer