In Maasbracht staat een futuristisch gebouw van waaruit Rijkswaterstaat de scheepvaart op de Maas begeleidt vanaf de Belgische grens tot aan Venlo. Vanaf 1 januari 2015, zes maanden eerder dan gepland, worden er vanuit de centrale vijf sluiscomplexen bediend. Het project omvatte een staaltje industriële automatisering waar Frans Hendrikx en Henk van Duinen van Rijkswaterstaat nog niet over uitgepraat zijn.
Bekijk hieronder de vijf korte films waarin zij hun verhaal vertellen:
1. Vertel het echte verhaal
Over de governance, de besturing van het project en het betrokken krijgen en houden van opdrachtgevers Jan Hendrik Dronkers en Guido Hagemann.
2. Reken op het onverwachte
Over onvoorziene gebeurtenissen, de lange looptijd en de veranderingen die zich daarin kunnen voordoen.
3. Luister naar de gebruiker
Over de wensen van gebruikers met betrekking tot het gebouw.
4. Blijf maakbaarheid toetsen
Over de marktpartij, Siemens, en de constatering dat realisatie en onderhoud lastig te scheiden zijn.
5. Betrek de beheerder zo vroeg mogelijk
Over de beheerder, Frank Schover, en de acties die nodig waren om het beheer te organiseren.
“We hebben geleerd dat verstoppertje spelen geen zin heeft. De leiding moet weten hoe het echt gaat in het project. Informatie mooi maken, levert op den duur niets op. Een deskundig team en een heldere rolverdeling zijn het halve werk.”
“In alle projecten, maar zeker in die met een flinke IA/ICT component, doen zich onverwachte gebeurtenissen voor. Zie die niet als uitzondering maar als een normaal verschijnsel. Als je dat doet schieten jij en je team niet in een kramp en blijf je uit een negatieve spiraal.”
“Ik heb geleerd dat je in dit soort projecten van achter naar voren moet denken. Je kunt de toekomstige gebruikers niet vroeg genoeg betrekken en serieus nemen.”
“We zijn als opdrachtgever met Siemens in de keet gaan zitten. Meer de ‘bouwteambenadering’ dan op afstand hun proces toetsen. Dat heeft gewerkt. Het is gelukt om de ombouw van de sluisbediening volledig conform planning uit te voeren.”
“Onze les is dat je niet vroeg genoeg met toekomstige beheerders in gesprek kan gaan over over hun rol en taak om de ICT/IA draaiende te houden. De lifecycle van civiele werken is veel langer dan die van industriële automatisering en ict. Dit vraagt om een andere sense of urgency dan we als civiel georiënteerde organisatie gewend zijn.”