De Diepte in – een leergeschiedenis van de 3 diepe stations van de Noord/Zuidlijn

30-06-2016
Jenny Kamstra

Hoe krijg je een vastgelopen project weer op de rails? Het is een simpele vraag van slechts tien woorden. Maar over het antwoord kun je een boek schrijven, zo bleek. Die vraag staat namelijk centraal in De Diepte in, een leergeschiedenis van de diepe stations van de Noord/Zuidlijn, dat Saskia van der Kam schreef in opdracht van Metro en Tram van de gemeente Amsterdam.

8572173760_76fee2f314_z-600x450

Een boek dat op een bijzondere manier tot stand is gekomen, want het idee komt van het projectteam zelf. Onder de noemer 1 team 1 taak zijn de teamleden van de drie Diepe Stations van de Noord/Zuidlijn jarenlang tweewekelijks bijeengekomen om samen problemen te bespreken en te onderzoeken wat ze van elkaar kunnen leren. Een aantal van hen heeft deze lessen en ervaringsverhalen vervolgens op papier gezet in de vorm van een leergeschiedenis. Het resultaat was een manuscript van 43 pagina’s, dat vervolgens de basis vormde voor het boek.

Het eerste exemplaar van De Diepte in, een leergeschiedenis van de drie diepe stations van de Noord/Zuidlijn is op maandag 20 juni tijdens het decharge van het team Diepe Stations overhandigd aan Gerard Scheffrahn. Het boek De diepte in is als pdf te lezen. Lees op de kennissite van de Noord/Zuidlijn ook het interview met Thomas Brandt van Max Bögl, over het perspectief van de aannemer: ‘Verschil van inzicht en cultuur’.