10 november 2014
Debat over besluitvorming in 2012 over Zuidasdok

Het mogelijk meest complexe project van Nederland in de komende jaren staat aan de vooravond van de uitvoering. Nu al is er een boek geschreven over de aanloop naar besluitvorming over het Zuidasdok: De Dokwerkers genaamd. Achttien jaar heeft de plannenmakerij geduurd voor er in 2012 een voorkeursbeslissing kon worden genomen. Resultaat is het dokmodel: het volledig ondergronds brengen van de snelweg A10 en de uitbreiding van station Amsterdam Zuid.

13089032520Amsterdam_0000

Delen met vakgenoten

Om alle kennis en ervaring opgedaan bij het van de grond krijgen van het grootste project van Nederland te delen met een bredere groep collega’s is ‘De Dokwerkers’ geschreven. Het boek is een gezamenlijke publicatie van de schrijvers Bert van Eekelen, Remko Schnieders, Sebastiaan de Wilde en Neerlands diep. Het beschrijft de bevindingen uit 18 jaar zoeken naar een oplossing voor een verzameling van infrastructuur-, stations- en gebiedsontwikkelingsprojecten. Van binnenuit vertellen de schrijvers over de ruimtelijke en bestuurlijke ontwikkeling van begin jaren ’90 tot het voorkeursbesluit van 2012. Ook gaan ze in op het proces rond de publiek-private samenwerking. Hoe is dat verlopen? Uiteindelijk is er immers toe besloten een geheel publiek project in de markt te zetten.

Debat

Neerlands diep organiseert samen met de auteurs van het boek De Dokwerkers een debat over het besluitvormingsproces van het dokmodel. Met Duco Stadig, voormalig wethouder van Amsterdam en gedurende 12 jaar betrokken bij het project, Jaap Korf van Rabobank, één van de betrokken private partijen, en Richard Jorissen, de projectdirecteur van de uiteindelijke voorkeursbeslissing, gaan we in gesprek over de bestuurscultuur en de tijdgeest die in het boek De Dokwerkers beschreven staan. Na afloop van het debat ontvang je het boek.

Deelnemers aan het debat

Duco Stadig: 12 jaar wethouder, vanaf de eerste plannen voor Zuidas in 1994 tot 2006 toen de Zuidas onderneming in oprichting was. Daarna lid van de Raad van Commissarissen van de beoogde N.V.

Jaap Korf: vanaf 2005 (toen de selectie van private partijen plaatsvond) in het proces namens Rabobank. Ervaring bij grote financieringsvraagstukken, maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt…

Richard Jorissen: na het project A4 Midden Delfland en daarvoor ook projectdirecteur Maasvlakte Rotterdam, door de Directeur-generaal Rijkswaterstaat in het jaar 2010 aangewezen als projectdirecteur om ook het proces van Zuidasdok vlot te trekken.

Locatie en tijden

Maandag 10 november van 15.00 uur tot 17.30 uur in het auditorium van het WTC Amsterdam.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur: ontvangst

15.30 uur: start programma, introductie van het project Zuidasdok

16.00 uur: debat onder meer aan de hand van stellingen

17.30 uur: eind programma, borrel voor een ieder

Inschrijven

Meld je aan via info@neerlandsdiep.nl en verzeker je van een plaats.

Meer weten

Wil je meer weten over deze activiteit? Neem dan contact op met Guus Pieters via guus@neerlandsdiep.nl of 06-52 46 16 89.