17 maart 2022
Nd Masterclass – ‘Van doen naar denken over de morele kanten van de bouwopgave’ 17 en 18 maart (Nhow Rotterdam)

meld je aan ▾

De maatschappelijke opgave is steeds meer leidend; maatregelen voor het klimaat, gebiedsgericht, een veilige, duurzame en toekomstbestendige leefomgeving, social return. Projecten moeten innovatief en data-gedreven zijn, waarbij ook nog rekening moet worden gehouden met conflicterende waarden als privacy en (cyber-) security. Als projectmanager bouw je altijd aan de toekomst, maar de veranderingen en onvoorspelbaarheid van nu zijn zo groot, dat de vertrouwde aanpak en antwoorden niet volstaan. Herken jij je hier in? Meld je dan nu aan voor deze tweedaagse Nd Masterclass op 17 en 18 maart. 

Let op: deze Nd Masterclass is verzet en zou in eerste instantie plaatsvinden in december 2021. Heb jij je toen al aangemeld, meld je dan nu opnieuw aan via het formulier.

Jouw opgaven moeten al in een vroeg stadium vanuit verschillende perspectieven worden benaderd, waarbij rekening moet worden gehouden met belangen van partijen uit de omgeving en strevend naar een goed resultaat. Daarbij moet je als projectmanager soms voor de troepen uitlopen en op een vernieuwende manier partijen proberen te verbinden. Hoe pak je dat aan? Jouw project- of programmamanagement is een verbindende factor, die ook vraagt om het besef van hoe jíj erin staat. Er kan sprake zijn van conflicterende waarden die niet te verenigen lijken in een project. Of een discussie over een begrip of moreel dilemma. Projectmanagers die tijd, geld én moraal afwegen: gaat dit samen?

Wat kun je verwachten? 

Deze Nd Masterclass is een combinatie van inspiratie en verdieping en geeft je nieuwe inzichten om de uitdagingen waar je bij maatschappelijke opgaven mee te maken krijgt, succesvol het hoofd te bieden. Je wordt gestimuleerd om vanuit verschillende perspectieven naar (eigen) projecten te kijken. Denkwijzen en handelingsopties worden aangereikt om scherp in beeld te krijgen wat de beste aanpak is voor de specifieke maatschappelijke opgaven binnen jouw project. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen projectpraktijk, met de sprekers en door interactie met de andere deelnemers.

Inspiratie komt van techniekfilosoof Prof. Jeroen van den Hoven. Van den Hoven is hoogleraar Ethiek & Technologie aan de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in ethiek van informatietechnologie en licht toe hoe Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) discussie kan voorkomen en de doeltreffendheid en uitvoerbaarheid kan vergroten. Met Karin van Helmond, Projectmanager ProRail, en Heleen Wijtmans, Strategisch Projectmanager gemeente Utrecht, ga je in gesprek over twee concrete praktijkvoorbeelden en hoe hun morele leiderschap daar een rol in speelde.

Tijdens deze Nd Masterclass krijg je:

 • Inzicht in verschillende facetten van jouw leiderschap en morele kompas, m.b.t. andere vormen van samenwerking, de ethische kant, kansen en valkuilen.
 • Inspiratie om deze inzichten met lef in te zetten voor verbinding en beïnvloeding van jouw omgeving en daarbij bestuurders, team en samenwerkingspartners mee te krijgen.
 • Een inleiding in Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) door techniekfilosoof Jeroen van den Hoven en ruim de gelegenheid om met deze expert verder de verdieping in te gaan.
 • Begeleiding bij het ontwikkelen van jouw eigen morele gezichtspunt door middel van oefeningen, reflectie en inspiratie: hoe zorg je voor een uitvoerbaar project waar je moreel achterstaat?

Voor wie is deze Nd Masterclass? 

Deelname aan deze Nd Masterclass staat open voor alle deelnemers en alumni van de individuele en teamprogramma’s van Neerlands diep.

Programma

Deze Nd Masterclass vindt plaats op donderdag 17 en vrijdag 18 maart 2022 in Nhow Rotterdam, inclusief diner bij Hotel New York en hotelovernachting bij Nhow:

17 maart 2021
 • 09:00 – Aankomst en introductie
 • 10:00 – In de voetstappen van Marcus Aurelius. Verkenning persoonlijke leiderschapsstijl en moreel kompas
 • 11:00 – Discussie n.a.v. morele dilemma’s uit de dagelijkse praktijk & jouw persoonlijke routekaart
 • 12:30 – Lunch
 • 13:30 – Jeroen van den Hoven over Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – hoe integreer je dit in het bouwproces?
 • 14:30 – Bevraag de expert: Jeroen van den Hoven reageert op praktijkvoorbeelden en dilemma’s
 • 16:00 – Kansen & mogelijkheden van een vernieuwd ontwerpproces in eigen praktijk
 • 18:30 – Borrel & diner

18 maart 2021

 • 09:00 – Vragencarrousel
 • 09:30 – Twee collega’s met een inspirerend praktijkvoorbeeld, bevraag de ervaringsdeskundigen & wat zijn de overeenkomsten & verschillen.
 • 12:30 – Lunch
 • 13:00 – Toepassen op eigen praktijk
 • 15:00 – Afsluiting

Kosten

Wij vragen geen financiële bijdrage voor deze tweedaagse Nd Masterclass, maar rekenen wel op jouw aanwezigheid en verwachten dat je je aan de RIVM-richtlijnen houdt. Om de fysieke bijeenkomst onder de huidige coronaomstandigheden te organiseren, houden we toezicht op naleving voor de dan geldende maatregelen, zoals aanmelden via de CoronaCheck app.

Informatie en aanmelden

Wil je deelnemen aan deze Nd Masterclass? Meld je dan uiterlijk dinsdag 1 maart onderstaand aan. Er is plek voor minimaal 15 en maximaal 20 deelnemers. De volgorde van aanmelding bepaalt de plaatsing voor deze Nd Masterclass, bij onvoldoende belangstelling wordt deze Nd Masterclass drie weken voor aanvang geannuleerd.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met programmamanager Guus Pieters via guus@neerlandsdiep.nl of 06-52 46 16 89 of toegepast filosoof Marianne Scheeper, die samen met Guus deze Nd Masterclass begeleidt via marianne@neerlandsdiep.nl of 06-53 14 21 96.

Dit formulier kan op dit ogenblik niet ingevuld worden