18 januari 2023
Nd Masterclass: Veranderen = Bewegen

meld je aan ▾

Op 18 januari staat de Nd Masterclass ‘Veranderen = Bewegen’ op de agenda. Een Nd Masterclass waarbij we ‘slightly different’ naar vraagstukken leren kijken en waarin we prikkelen om in beweging te komen door aan de slag te gaan met eigen praktijkvraagstukken. Een inspirerend programma, midden in de natuur bij Hotel Bergse Bossen in Driebergen.

Voor het merendeel van de vraagstukken in ons werk hebben we direct een oplossing; een zogenaamde Quick Fix. Toch zijn ook er kwesties die steeds weer terugkeren en waarbij deze oplossing niet lijkt te werken. In een projectenomgeving zijn er diverse voorbeelden van te geven. Bijvoorbeeld de afstemming tussen de lijn- en de projectenorganisatie, de samenwerking met marktpartijen of de bemanning van projecten. Het blijven taaie kwesties.

De oplossingen voor dit soort kwesties liggen vaak niet voor de hand. We zijn zo gewend om een vraagstuk te analyseren en aan de hand daarvan een oplossing te ontwerpen en keer op keer merken we dat dat niet voldoende werkt.

Kennelijk is het nodig dat we de situatie beter overdenken en er met frisse ogen naar leren kijken door op zoek te gaan naar onderliggende patronen, routines, belangen, overtuigingen en verhalen. Op zoek naar ‘gestold gedrag’ welke de situatie in stand houdt, ook na eerder bedachte oplossingen.

Kunnen we daar een klein beetje beweging in te krijgen? Door wat eerder werkte en waar we zo gewend aan zijn geraakt wat los te laten.  Zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Die we met collega’s kunnen delen en bespreken. En die we uit proberen en in de praktijk brengen zonder dat we deze ideeën teveel in ‘beton gieten’. Zodat we gevoel krijgen voor wat welk werkt.

Programma en uitgangspunten

In de Masterclass introduceren we in het ochtenddeel het gedachtengoed van ‘Theory U’. Een oer-Nederlandse manier van denken over verandering. Via veel omzwervingen weer terug bij waar het is begonnen.  We zullen daar oefeningen mee doen.

In het middagdeel zullen we inzoomen op het onderscheid tussen ‘ontwerpen’ en ‘ontwikkelen’ van verandering.  Zijn die ook te combineren?  Ook hier zullen we mee oefenen aan de hand van eigen praktijksituaties.

Voorbereiding

We stellen het op prijs als je vooraf nadenkt over een ‘taaie kwestie’ in jouw eigen werksituatie en deze kort omschreven meeneemt naar deze dag. En neem vooral een regenjas en wandelschoenen mee.

Praktische informatie

Datum: 18 januari 2023
Tijd: 10:00 – 17:00 uur (09:30 uur inloop)
Locatie: Hotel Bergse Bossen (Traaij 299, Driebergen-Rijsenburg)
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.
Voor wie: Deze Nd Masterclass is bedoelt voor (bijna) alumni en/of PM-ers die met hun project lid zijn van het projectennetwerk.
Kosten: Geen, deze bijeenkomst is gratis voor deelnemers.

Aanmelden

Dit formulier kan op dit ogenblik niet ingevuld worden, de Nd Masterclass is helaas al vol.