14 maart 2024
Nd Topic: ‘Omgaan met toenemende personeelsschaarste in projecten’

meld je aan ▾

In een tijdsbestek waarin de schaarste aan vakkundige professionals in rap tempo toeneemt en budgetten krapper worden, zoeken we naar mogelijkheden om efficiënter samen te werken  in projecten. Rijkswaterstaat en ProRail experimenteren daarom met enkelvoudige IPM-teams. Dit zijn gemengde teams, waarin de vijf IPM-rollen zijn verdeeld tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Op donderdag 14 maart organiseert Neerlands diep in samenwerking met de Community of Practice (CoP) Enkelvoudige IPM-teams een Nd Topic over gelijkwaardig samenwerken in enkelvoudige IPM-teams. In een interactieve dialoog met een aantal collega’s die in enkelvoudige IPM-teams samenwerken, onderzoek je met elkaar wat ervoor nodig is om zo samen te kunnen werken: wat vraagt dit van de betrokkenen, wat zijn de risico’s en wat levert het op?

Kom kennismaken met deze nieuwe manier van werken en laat je inspireren door de ervaringsverhalen van de leden van de CoP en neem hun lessen mee naar je eigen project, want gelijkwaardig samenwerken willen we toch allemaal?

Wat is een enkelvoudig IPM-team?

Er was eens een IPM-team, dat intensief samenwerkte met een gespiegeld team van de aannemer. Een van de twee omgevingsmanagers ging naar een ander project. De eerste reflex was om zo snel mogelijk een vervanger in te huren, totdat beide omgevingsmanagers zich realiseerden, dat zij ca. 70% van hun tijd besteedden aan onderlinge afstemming. Is het dan niet veel slimmer en efficiënter om het werk aan één omgevingsmanager over te laten?

Zie hier de essentie van het enkelvoudige IPM Team. Bij een enkelvoudig IPM-team worden twee IPM-teams, van de opdrachtgever en opdrachtnemer, samengevoegd tot één team. Daarbij wordt elke IPM-rol in principe door óf de opdrachtgever óf de opdrachtnemer ingevuld. Het is een ‘gemixt’ team. Een enkelvoudig IPM-team is dus een andere manier om je project in te richten en leidt tot een andere werkwijze.

Er moet een goede onderlinge klik zijn en een groot vertrouwen in elkaars motieven en competenties om het enkelvoudig IPM-team te laten slagen. Zij moeten zich kunnen inleven in elkaars contexten en belangen. Dat is essentieel. Werken in een enkelvoudig IPM-team vraagt daarom om oprechte nieuwsgierigheid en een open houding en gedrag van alle teamleden. Dat klinkt allemaal logisch, maar welke dilemma’s brengt dit met zich mee?

Het enkelvoudige IPM-team biedt de mogelijkheid om veel efficiënter te werken. Het scheelt menskracht, tijd voor coördinatie en afstemming en geld, als elke IPM-rol door één persoon wordt uitgevoerd. In de praktijk blijkt deze manier van samenwerken nog veel meer voordelen te hebben. Wil je hier meer van weten? Kom dan naar de Nd Topics. 

Tip: neem vooral ook je collega’s van de markt mee.

Algemene informatie

Datum: donderdag 14 maart
Tijd: 15:00 – 17:00 uur (aansluitend een borrel)
Locatie: Campus Werkspoor in Utrecht
Voor wie: Dit event is toegankelijk voor deelnemers en alumni van de individuele programma’s en projectleden van het Nd Projectennetwerk.
Aanmelden: Voor dinsdag 5 maart via onderstaand contactformulier

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.