29 augustus 2024
Nd Zomergast: 10 jaar Neerlands diep

meld je aan ▾

“Op weg naar een hoopvolle toekomst”

10 jaar Neerlands diep betekent: 10 jaar Verbinden, Verdiepen, Verrijken en Vernieuwen. Dat gaan we Vieren tijdens een bijzondere editie van Nd Zomergast op 29 augustus 2024. We vieren het vak van publiek projectmanagement, de mooie projecten en jullie inspirerende verhalen hierover. We vieren het “wij” en jouw bijdrage aan het “wij”: het netwerk van Neerlands diep.

NEERLANDS GOUD

Dit jaar staat Nd Zomergast in het teken van het tienjarig bestaan van Neerlands diep. Om de mensen en groepen te eren die veel hebben bijgedragen aan ons netwerk (het “wij”) reiken we eenmalig een aantal prijzen uit. Jawel, het wordt een feestelijke awardshow. Daar hebben we jouw waardevolle bijdrage voor nodig, want er is ook een collegiale publieksprijs. Hier lees je er meer over en kun je je uiteraard al aanmelden voor het event op 29 augustus 2024.

Maar, wat valt er eigenlijk te vieren in een wereld waarin we voortdurend worden geteisterd door radicale onzekerheid? We kennen allemaal de thema’s: klimaatverandering, toenemende schaarste, veranderende geopolitieke verhoudingen, toenemende polarisatie en ga zo maar door. Hoe verhouden wij ons tot deze radicale onzekerheid? Pessimisten gaan ervan uit dat het niet meer goed zal komen en dat het dus geen enkele zin meer heeft om in actie te komen. Optimisten daarentegen vertrouwen erop dat alles goed vanzelf weer goed komt, zonder dat zij hier zelf actief aan bij hoeven te dragen. Beide houdingen leiden tot een zekere mate van passiviteit. Er is echter nog een derde weg die wel tot actie leidt: de weg van hoop. Tijdens deze editie van Nd Zomergast werpen we met elkaar een blik op een hoopvolle toekomst.

WAT IS HOOP?

In haar boek “Het boek van hoop” stelt biologe Jane Goodall dat als we geen hoop meer hebben, we apathisch worden. Zij roept daarom op om in actie te komen voor een mooiere toekomst. De Engelse theoloog en filosoof Jonathan Sacks ziet hoop als een gezamenlijk leertraject waarin partijen met verschillende perspectieven en belangen samen verantwoordelijkheid leren dragen voor een gedeelde toekomst. De uitdaging hierbij is om de verschillende perspectieven tot een bron van samenwerking te maken om tot radicale vernieuwing te komen. Sleutelelementen van hoop zijn: empathie, vertrouwen, vertraging en vergeving. De onderliggende overtuiging is: het kan goed komen, mits we bereid zijn om anders naar onszelf, naar de ander en naar onze omgeving te kijken en om elkaar meer ruimte te geven dan we gewend zijn. Hoop is dus iets anders dan wensdenken. Volgens Sacks nodigt hoop ook uit om in actie te komen en bij te dragen aan het collectief met het oog op een betere toekomst. 

WIJ ZOEKEN HOOPVOLLE VERHALEN

Binnen de publieke bouw-, infra- en energieprojecten worden geweldige prestaties geleverd. Ondanks de enorme complexiteit en de vele tegenslagen die de veerkracht van projectteams voortdurend op de proef stellen, lukt het uiteindelijk steeds weer om deze projecten te realiseren en daarmee maatschappelijke waarde te creëren voor onze samenleving. Er zijn tal van hoopvolle  verhalen van projecten, waarin verschillende perspectieven tot een vruchtbare samenwerking zijn gesmeed, wat tot indrukwekkende resultaten heeft geleid waar we als sector trots op mogen zijn. Tijdens Nd Zomergast bieden wij op een bijzondere manier een podium aan deze hoopvolle verhalen, niet alleen om het tienjarig bestaan van Neerlands diep te vieren, maar ook om het mooie vak van publiek projectmanagement te eren.

WIE NOMINEER JIJ ALS NEERLANDS GOUD?

Eén van de uit te reiken prijzen is een collegiale publieksprijs voor het meest hoopvolle projectverhaal van de afgelopen 10 jaar: Neerlands goud. Je kunt hiervoor een projectverhaal dat jou geïnspireerd heeft van een nominatie voorzien. Neerlands diep maakt vervolgens een selectie van de meest hoopvolle projectverhalen. Het hele netwerk van Neerlands diep mag er later op stemmen.

DIEN JE NOMINATIE UITERLIJK 31 MEI 2024 IN

Je kunt je nominatie HIER INDIENEN. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 31 mei. We vragen hierin naar praktische informatie over het projectverhaal. Tevens vragen wij naar jouw argumentatie waarom het projectverhaal volgens jou voor de collegiale publieksprijs in aanmerking komt. Wees vooral niet te bescheiden en schroom niet om een eigen verhaal te nomineren. Met je eigen verhaal kun je immers jouw collega’s ook geweldig inspireren en dat wil je hen natuurlijk niet onthouden.

SAVE THE DATE: 29 AUGUSTUS 2024

Als je deze editie van Nd Zomergast niet wilt missen, meld je dan alvast aan voor deze bijzondere avondeditie via onderstaand formulier. Reserveer alvast vanaf 17:30 uur in je agenda. Binnenkort volgt er meer informatie over de definitieve tijden, het programma en de locatie.

Aanmelden

Nd Zomergast 2024
Sending