Hoeveel ‘liefde’ kan hun verstandshuwelijk hebben? Hoeveel vrijheid geven de partners elkaar? Vertrouwen ze elkaar? Wanneer raken ze in elkaars allergie? Wat doen ze om het goed te maken als het servies door de kamer is gegaan? De inleiding is in handen van Hoite Detmar, directeur Noord/Zuidlijn. De presentatie van de bijeenkomst is in handen van Rudolf Cremer Eindhoven van Neerlands diep en zijn sidekick is Hans de Koning van Max Bögl. Het belooft een levendige discussie te worden!
Marjolein de Gorter projectmanager Knooppunt Hoevelaken (RWS) en haar ‘PD&C-partner’ Peter Lapidaire namens Combinatie A1|28 vormen een koppel en Hans van de Vondervoort, contractmanager S&C van de gemeente Amsterdam (Metro en Tram) en zijn ´D&C-partner´ Froukje de Haan van Thales zijn het tweede koppel.
Marjolein en Peter zitten midden in hun PD&C traject: ‘Dit is een bijzonder integraal project, omdat het een echt vervlechtingsproject is. Er is sprake van een PD&C waarbij de planuitwerking ook bij de opdrachtnemer ligt. Dit gaat dus nog een stap verder dan alleen D&C en zorgt voor een nieuwe verantwoordelijkheid en verhouding over en weer. Op een aantal vlakken ligt de regie nog wel bij de opdrachtgever, zoals het omgevingsmanagement en het tot besluit brengen van het Tracébesluit. Door deze samenwerking kunnen we de creativiteit en kennis van beide kanten nog beter benutten. Uiteraard zijn er ook dilemma’s waar wij tegen aan lopen. Zo heeft een iteratie in bijvoorbeeld planvorming, directe impact op het D&C proces. Bij onvoldoende regie op deze iteraties is er geen vaste stabiele scope meer, waardoor er telkens op alle niveaus moet worden geschakeld. Daarnaast zien we de uitdaging van twee culturen die samen komen, van zorgvuldig afgewogen planuitwerking en een meer voortgangsgericht design en construct traject. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het levert ook veel op.’
Hans en Froukje werkten samen aan de Noord/Zuidlijn: ´Dit is een bijzonder integraal project, omdat we met elkaar aan het werk zijn in een omgeving die zichzelf ook nog aan het ontwikkelen is, maar ook een omgeving die veel vraagt op oude culturen en processen. Een omgeving die uiteindelijk wel werkt naar een multidisciplinaire invulling van de nieuwe technieken. Het volgende dat we in dit project samen moeten oplossen is het opleveren van dat integrale project. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, maar het eindresultaat is dat voor de omgeving zeker waard. Op 8 december vertellen we er graag meer over.´
Deelnemers aan deze bijeenkomst zijn projectmanagers die als opdrachtnemer of opdrachtgever werken in integrale projecten zoals D&C en DBM of hier meer van willen weten. Je bent van harte uitgenodigd om ook je counterpart van opdrachtnemers- of opdrachtgeverszijde mee te nemen.