29 januari 2015
Teamevent 2015: omgaan met het onverwachte

Hét event voor alle bij Neerlands diep aangesloten projectteams. Ditmaal over omgaan met het onverwachte.

Kleine verstoringen, grote gevolgen

We streven naar stabiele projecten in een dynamische omgeving met veel onverwachte gebeurtenissen. Toch hebben we soms het gevoel dat projecten ondanks alle procedures, structuren en systemen onbeheersbaar dreigen te worden. Kleine verstoringen kunnen grote gevolgen krijgen, als je ze niet tijdig signaleert en de gevolgen ervan niet indamt.

Heftig reageren op zwakke signalen

Wij hebben als mens de natuurlijke neiging vooral aandacht te geven aan dat wat we verwachten. Kleine afwijkingen ten opzichte van onze verwachtingen zien we over het hoofd of we negeren ze, omdat we ze irrelevant vinden. Of we leggen ze zo uit dat ze verklaarbaar zijn binnen het verwachte. Met het negeren van deze zogenaamde ‘zwakke signalen’ gaat informatie verloren die een sluimerende crisis zou kunnen indiceren. In zijn boek “Managing the Unexpected: Resilient Performance in an Age of Uncertainty” stelt onderzoeker Karl Weick dat je niet zwak, maar juist heftig moet reageren op zwakke signalen. Het identificeren van zwakke signalen vraagt om een continue waakzaamheid vanuit een alerte en opmerkzame houding.

Principes van opmerkzaamheid

Weick onderscheidt 5 principes die een organisatie of team kunnen helpen opmerkzamer te worden. Hij ontleent deze principes aan de werkwijze van hoogbetrouwbare organisaties, zoals bijvoorbeeld vliegdekschepen of intensive care units, die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat kleine fouten desastreuze gevolgen kunnen hebben. Het toepassen van deze principes in het management van andere organisaties, zoals bouw- en infraprojecten, zou volgens Weick de beheersing kunnen verbeteren. Daar gaan we werk van maken tijdens dit Neerlands diep Teamevent.

Verdieping

Dit keer krijgt het Teamevent een vervolg. Projectteams kunnen zich opgeven voor een teamprogramma met de doorlooptijd van een jaar. Uit feedback over eerdere Teamevents blijkt een grote behoefte aan verdieping en praktische tips. Het teamprogramma voorziet hierin. Het programma bestaat uit offline en online activiteiten, waarin praktijkoefening, reflectie en kennisuitwisseling centraal staan. Uiteraard kan deelnemen aan het Teamevent ook zonder aan het vervolgprogramma deel te nemen.

Inschrijven

Is jouw team aangesloten bij Neerlands diep? En ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je je opmerkzaamheid als team kunt vergroten? Schrijf je team dan nu in voor het Teamevent door een mail te sturen naar info@neerlandsdiep.nl.