Brugprogramma

Het Brugprogramma richt zich op talentvolle, ambitieuze medior projectmanagers in het netwerk van Neerlands diep. Heb je vijf tot zeven jaar ervaring als projectmanager en ben je toe aan de stap om een groter en complexer project te gaan managen, dan is dit jouw programma.

“Het Brugprogramma geeft je beter zicht op je eigen rol en positie, en het verbreedt je blik op het vak projectmanagement. Hoe verbeter je de regie over jezelf en daarmee binnen je project, je team, de omgeving en de markt? Het is alsof je anderhalf jaar mocht rondlopen in een mooie, grote snoepwinkel. Nu kom ik met een volle buik en een grijns van oor tot oor naar buiten.” Reno Voogdgeert, ProRail

Opzet en inhoud programma

Het Brugprogramma bestaat uit een gezamenlijk deel en een persoonlijke leerroute.

Gezamenlijk deel: leren, verdiepen, netwerken

Zes bijeenkomsten en een extra regie dag vormen het gezamenlijk deel van het Brugprogramma. In elke bijeenkomst staat één thema centraal. Je kunt onderwerpen verwachten als ‘leren van rolmodellen’, zoals ervaren collega’s en managers. Daarnaast doe je meer kennis op over de markt en geïntegreerde contracten. Je versterkt je netwerk met collega’s uit andere opdrachtgevende organisaties.

Persoonlijke leerroute: zelfstudie, praktijkopdrachten en onderzoek

Je doet veel zelfstudie, maakt praktijkopdrachten en spreekt met coaches en ervaren collega’s. Ook verricht je onderzoek en je volgt trainingen bij partnerorganisaties uit het Neerlands diep-netwerk. Huiswerk dient vaak als voorbereiding en verdieping op de gezamenlijke bijeenkomsten.

“M’n omgeving meer laten zien waarmee ik bezig ben, en wat mijn doel daarbij is – dat was een belangrijk leermoment. Ik heb de volgende dag de proef op de som genomen en direct een aantal collega’s gesproken (…) Dat zou ik normaliter niet zo direct en bewust hebben gedaan.” Jur Koerts, projectmanager Rijksgebouwendienst

Deelnemersprofiel

Om effectief deel te nemen aan het Brugprogramma en hier optimaal rendement uit te halen, zijn de volgende voorwaarden van belang:

  • Je bent in dienst bij een van de projectorganisaties die aangesloten zijn bij het netwerk Neerlands diep en hebt vijf tot zeven jaar relevante ervaring in projecten
  • Je hebt ervaring met het (succesvol) aansturen van een projectorganisatie/projectteam
  • Je hebt basisseminars voor projectmanagement al gevolgd, binnen je eigen organisatie of elders.
  • Je beschikt over voldoende tijd en betrokkenheid om te participeren gedurende de hele doorlooptijd van het Brugprogramma.
  • Je hebt een open en reflectieve instelling en wilt leren van andere deelnemers

Studiebelasting

In totaal telt het programma 250 contacturen, verdeeld over achttien maanden, wat neerkomt op een tijdsinvestering van twee dagen per maand. Het Brugprogramma vraagt veel betrokkenheid van je en 100% aanwezigheid tijdens de zeven gezamenlijke bijeenkomsten van elk twee dagen.

Ik vind het heel prettig dat de aandacht behoorlijk continu is. Een bijeenkomst duurt weliswaar twee dagen, maar het is niet zo dat je daarna de maanden tot de volgende bijeenkomst rust hebt. In de aanloop krijg je korte opdrachten aangeboden, lees je artikelen en bekijk je filmpjes. Het houdt je goed bij de les moet ik zeggen.’” Frederike van Wijk, projectmanager en procesbegeleider bij Rijkswaterstaat

Locatie

De groepsbijeenkomsten vinden plaats op verschillende locaties, verspreid over het hele land. De overnachting en verzorging is inbegrepen. Wat de locaties delen, is dat het plekken zijn waar je met de andere deelnemers van het Brugprogramma in alle rust en ruimte van gedachten kunt wisselen.

Aanmelden

Je meldt je aan voor het Brugprogramma via je eigen organisatie. Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure. Je organisatie bepaalt of je het Brugprogramma gaat volgen. Daarbij wordt gekeken naar je vooropleiding, je projecten, je werkervaring, en de leervragen die je hebt. Aanmeldingen gaan via info@neerlandsdiep.nl. Lees hier hoe anderen het Brugprogramma ervaren.

Contact

Wil je meer weten over het Brugprogramma, neem dan contact op met programmamanager Luc Boekesteijn.

Ervaring

Marco Boer projectmanager bij het Waterschap Hollandse Delta combineerde het afgelopen anderhalf jaar het Brugprogramma van Neerlands diep met een opvallende carrièremove, waarin hij projectmanager werd van twee projecten binnen het Hoogwaterbescherminsprogramma. Het leerprogramma, nieuwe projecten én aangeboren talenten en (eigen) aardigheden resulteerden in een opvallende groei, ziet ook projectteamlid Marcel de Haan. “Marco heeft ons vertrouwen gewonnen.” Wij spraken hen over de toegevoegde waarde van het volgen van een Brugprogramma. Marco over het programma: “De opleiding gaf meer energie dan ze kostte. Hetzelfde geldt voor de projecten. Die zijn niet zwaar wanneer je er als team samen de schouders onder zet. Sterker nog, het leereffect van het Brugprogramma is groter door de switch die ik in mijn werk heb gemaakt. Het heeft mij uitgedaagd om het geleerde meteen in de praktijk te brengen.” Lees hier het hele interview.