Samenwerking met Zweedse collega’s bekrachtigd

  • 13 februari 2014
  • Jenny Kamstra

Trafikverket heet in Zweden wat bij ons Rijkswaterstaat en ProRail doen. Afgelopen maandag reisde een delegatie van Neerlands diep – Hans Ruijter, projectdirecteur Schiphol Amsterdam Almere en Peter Kole, directeur Neerlands diep – en Pau Lian Staal-Ong, programmadirecteur bij het internationale projectennetwerk NETLIPSE, af naar het noorden. Het resultaat: de ondertekening van een intentieverklaring op 26 februari.

Jan Hendrik Dronkers, Hans Ruijter en Patrick Buck ondertekenen intentieverklaring met Zweedse collega. Foto : Jorrit 't Hoen.

Jan Hendrik Dronkers, Hans Ruijter en Patrick Buck ondertekenen intentieverklaring met Zweedse collega. Foto : Jorrit ’t Hoen.

De Zweeds-Nederlandse betrekkingen komen voort uit NETLIPSE-bijeenkomsten die in heel Europa gehouden worden. Wat RPA doet, ziet Trafikverket als een goed voorbeeld dat navolging verdient in Zweden. Met het recentste bezoek van de drie Nederlanders is de samenwerking een stuk concreter geworden. De Zweedse collega’s willen graag een beroep doen op onze kennis en kunde. Woensdag de 26e worden de intenties officieel vastgelegd in de ‘Letter of Intent’, bekrachtigd met de handtekening van de Zweedse en de Nederlanse directeur-generaal, Jan Hendrik Dronkers.

Samenwerking verder invullen

Tijdens de tweedaagse ontmoeting in Stockholm is de samenwerking tussen Trafikverket en Rijkswaterstaat verder ingevuld. Centraal staat de professionalisering en concretisering van projectmanagement voor grote bouw- en infraprojecten. In Zweden bestaat de wens daar meer mee te gaan doen en het concreter te maken.

Inhoud intentieverklaring

1. RWS/RPA helpen bij de ontwikkeling van het Zweedse Professional Project Management Programme door workshops te organiseren waar professionals hun kennis delen. De eerste workshop staat gepland voor het tweede kwartaal van 2014.
2. Swedish Transport Administration (STA) en RWS werken aan een plan voor seminars, speciaal voor projectdirecteuren en senior projectmanagers. Daarnaast wordt een top- en kernprogramma ontwikkeld zoals die van de Rijksprojectacademie.
3. STA organiseert een tweedaagse bijeenkomst in het derde kwartaal van 2014 over een van deze thema’s: risicomanagement, contractering, stakeholdermanagement of goed opdrachtgeverschap. In de toekomst volgen meer bijeenkomsten.

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer