24 uur online kennisdelen gaat verder

  • 03 april 2014
  • Jenny Kamstra

Van experimenteren kun je leren. Wat hebben we geleerd van 24 uur online kennisdelen? Wat kunnen we ermee in de praktijk? Het leek stil in de drie weken na het moment waarop de zes deelnemers weer naar buiten mochten. Maar intussen wordt de grote hoeveelheid gegevens uit het experiment verzameld, geordend en gestructureerd.

Ervaringen, meningen en suggesties, van deelnemers en volgers. Talloze tweets. Inzichten uit skypegesprekken met experts in binnen- en buitenland. Een rijk gevuld online-whiteboard. Vierentwintig uur integrale opnamen van de dag en de nacht in de Beurs. Nu begint het pas. Hoe brengen we er lijn in, en wat doen we met de resultaten? Met de alliantie King-RPA hebben de zes deelnemers daarover inmiddels van gedachten gewisseld.

Wat hebben we geleerd…

Met de zes deelnemers zijn we, aan de hand van vier vragen, in de schat aan informatie gedoken. Eerst is in kaart gebracht wat we geleerd hebben over het inhoudelijke vraagstuk, het gebruik van sociale media, samenwerking in een team, en over de uitvoering van het experiment.

…en wat kunnen we ermee in de praktijk?

De antwoorden diepen we uit, met inhoudelijk betrokken experts, maar ook met de ‘crowd’ aan de andere kant van het hek – iedereen die op welke manier dan ook aanhaakte bij 24 uur online kennisdelen. Geheel in lijn doen we dat via social media, en steeds vanuit het perspectief: wat kunnen we ermee in de praktijk? Wat daar uitkomt, vatten de zes deelnemers samen in het ‘brondocument’, de evaluatie van de resultaten, dat de basis is voor verdere communicatie en interactie.

Continu leerproces

Dat we de eindrapportage 14 mei aanbieden aan de Raad van Toezicht van King-RPA betekent niet dat het experiment is afgerond. We zien het als tussenstap in een continu leerproces, waarin we ook voor jou blijven zoeken naar concrete en bruikbare toepassingen van sociale media en onlinemiddelen om kennis over complexe projecten uit te wisselen en te ontwikkelen. Je bijdrage is van harte welkom.

Interview met een deelnemer en een volger

Na afloop zijn deelnemer Denis Linzen en volger Arnoud de Bruijne geïnterviewd. Denis gaat onder andere in op leermomenten en op het opgesloten zijn. “We zijn te lang passief geweest met het stellen van vragen, waardoor de interactie er niet meteen was.” Arnoud brengt naar voren dat het interessant is om de situatie om te draaien. “Zet social media-experts – zonder kennis over grote bouw- en infrastructurele projecten – eenzelfde type case voor.” Ook benadrukt hij het belang om de angst voor social media weg te nemen.

Impressie van het experiment

Alles rond het experiment is verzameld op www.24uuronlinekennisdelen.nl. Kijk, lees en beleef het allemaal, opnieuw of voor het eerst – de videocompilaties van elke twee uur, de memorabele momenten, het liveblog van 13 en 14 maart, de twitterfeed en meer. De website wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie, en je kunt nog af en toe een nieuwsbrief verwachten.

Meer weten

Heb je vragen over 24 uur online kennisdelen? Laat bij voorkeur een bericht achter op LinkedIn, Facebook of Twitter. Zo kan iedereen zien welke vragen er leven. Maar je kunt ook via de mail of telefoon contact opnemen met Steven van Luipen, programmamanager online kennisdelen: steven@neerlandsdiep.nl of 06 – 24 85 54 63.

Op 13 en 14 maart 2014 hebben zes projectmanagers zich 24 uur lang gebogen over een vraagstuk, fysiek afgesloten van de buitenwereld, maar online verbonden. 24 uur online kennisdelen is een experiment van Kennis in het groot (King) en Rijksprojectacademie (RPA) om het online leren en delen van kennis van grote publieke bouw- en infraprojecten te ontdekken en te stimuleren.

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer