Het huis van participatie – een verkenning

  • 21 april 2020
  • Janine van Oosten

Participatie is al jaren een actueel thema, maar door de aanstaande invoering van de Omgevingswet zingen nut en noodzaak van participatie weer rond in onze bouw- en infrasector. Om meer zicht te krijgen op de mogelijkheden van goed ingerichte en ingezette participatie, heeft Neerlands diep in samenwerking met Rijkswaterstaat en ProRail, in het najaar van 2019 een verkenning uitgevoerd naar de lessen van participatie in bouw- en infraprojecten. Dit hebben we gedaan om te leren van ervaringen uit het verleden om zo weer goed vooruit te kunnen kijken en hopelijk iets beter voorbereid te zijn op de komst van de Omgevingswet.

De verkenning

In oktober vorig jaar zijn we in gesprek gegaan met omgevings- en projectmanagers van 8 grote projecten bij verschillende organisaties, namelijk Rijkswaterstaat, ProRail, Gemeente Rotterdam en Rijksvastgoedbedrijf. Dit heeft geresulteerd in ‘Het huis van participatie’. Een verkenning langs verschillende onderdelen van een huis en haar omgeving als metafoor voor de diverse elementen die we in de gesprekken zijn tegengekomen rondom de inzet van participatie. We hebben deze projecten gekozen omdat zij allen, op eigen wijze, actief bezig zijn of zijn geweest met participatie in hun project. Daarbij wilden we een diversiteit aan verschillende soorten organisaties en projecten zodat zij een goede aanvulling op elkaar zijn.

De resultaten

De lessen uit de gesprekken hebben we in dit document vertaald naar concrete adviezen. Het is slechts een peilstok, maar wel één met veel informatie en een aantal mooie voorbeelden. De uitkomsten van deze verkenning zijn het startpunt geweest voor een verdieping met de geïnterviewden en kleine groep andere betrokkenen uit de sector eind 2019. Daarnaast zijn de uitkomsten gepresenteerd op de dag van participatie op 4 november. Deze presentatie is opgenomen en hieronder terug te zien.

Het vervolg

Ook in 2020 staat participatie op de agenda bij Neerlands diep. We zijn samen met ProRail en Rijkswaterstaat aan het bekijken hoe we dit verder kunnen vormgeven. Heb je interesse om hierover mee te praten of op andere wijze een bijdragen te leveren, neem dan contact op met programmamanager Janine van Oosten (janine@neerlandsdiep.nl).

 

Reageer

  1. willem addink schreef:

    Als gebiedsmanager voor de gemeente Utrecht heb ik veel met participatie gedaan en mogelijkheden onderzocht. Ook nu nog als omgevingsmanager heb ik hiermee te maken.
    Het lijkt mij erg leuk om mee te doen aan de discussie

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer