Een gemeenschappelijk doel, vertrouwen, oog voor (verschillende) belangen, verantwoordelijkheid, professionaliteit, communiceren, aanspreken en humor. Om deze acht aspecten draait het volgens Maarten Reinking als je succesvol wilt samenwerken bij een project. Tijdens twee interactieve Café colleges op 13 en 20 februari presenteert de projectmanager Renovatie Stalen Bruggen zijn boek over dit onderwerp. Maarten geeft nu alvast een inkijkje in zijn denkwijze.
Hoe loopt de samenwerking bij bouw- en infraprojecten?
“Dit is een wereld waarin vooral mensen met een technische achtergrond werken. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Als je een technische formule toepast, komt daar een eenduidige uitkomst uit. Het werken met mensen is lastiger, maar ook boeiender. Ik ben er bovendien van overtuigd dat een goede samenwerking tussen alle betrokkenen enorm kan bijdragen aan het succes van je project. Gelukkig merk ik dat steeds meer collega’s die mening delen en veel aandacht besteden aan samenwerking. Met mijn boek probeer ik een extra schwung aan deze ontwikkeling te geven. Het moet de cruciale aspecten voor samenwerking makkelijker bespreekbaar maken. Dat is belangrijk. Want samenwerken betekent eerst en vooral dat je je in elkaar verdiept.”
Hoe maak je die zachte kant bespreekbaar?
“Door een gemeenschappelijke taal te creëren. De samenwerking binnen een team en met de projectomgeving, boeit me al jaren. Waarom loopt het soms fantastisch en dan weer helemaal niet? Over dit soort zaken denk ik vaak na. Veel teamsessies, cursussen en boeken verder, heb ik mijn ideeën en ervaringen verwerkt in een model met acht aspecten. Het model, dat ik in mijn boek introduceer, kan dienen als die gemeenschappelijke taal.”
Een model associeer ik eerder met de harde kant van het vak.
“Mensen uit de projectenwereld zijn gewend met modellen te werken. Door zachte aspecten in een model te verwerken, maak je ze makkelijker hanteerbaar voor deze doelgroep. Je moet er wel voor waken dat dit instrument geen doel op zich wordt. Als je de vragenlijst uit het boek invult en vervolgens weer overgaat tot de orde van de dag, heeft het weinig zin. Samenwerken vanuit relaties is iets wat je elke dag moet doen. Die keuze betaalt zich dan dubbel en dwars terug.”
Voor wie is het boek interessant?
“Ik heb het geschreven vanuit het perspectief van een projectmanager bij een bouw- of infraproject. Complexe regelgeving, nieuwe contractvormen en de opkomst van sociale media, maken het steeds ingewikkelder om projecten tot een succesvol einde te brengen. Als projectmanager kun je die complexiteit nooit alleen managen. Samenwerking is dus gewoon noodzakelijk. Naast de projectmanager kunnen ook anderen in de projectomgeving hun voordeel met het boek doen. Sterker nog: de aspecten van het model zijn zo universeel, dat het ook bruikbaar zal zijn voor bijvoorbeeld een lijnmanager of een projectmanager in de ICT.”
Wat kun je met het boek doen?
“Je kunt met je projectteam de vragenlijst achter in het boek invullen. Dan heb je snel in beeld hoe het project volgens de teamleden scoort op de acht onderdelen van het model. Over opvallende verschillen kun je vervolgens met elkaar in gesprek gaan. Dit helpt je onder andere om tot een gedragen, gemeenschappelijk doel te komen bij de Project Start-Up. Enkele projecten van Rijkswaterstaat gebruiken het model om de samenwerking met de aannemer te monitoren en te bespreken. Je kunt het model ook prima benutten voor een dagelijkse check op de zachte aspecten van je project. Dit naast de check op harde beheersaspecten als tijd, geld, informatie, kwaliteit, organisatie en risico’s. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.”
Wat mogen de deelnemers aan de Café Colleges verwachten?
“Ik wil niet te veel verklappen hier. Het zullen in ieder geval interactieve sessies worden, waarbinnen theorie en praktijk samenkomen. Daarbij is het ook de bedoeling dat de deelnemers zelf met het model aan de slag gaan. Zo kunnen ze ervaren wat samenwerken vanuit relaties inhoudt. Ik ben erg blij met de grote belangstelling voor deze Café colleges. Het is een teken dat het onderwerp leeft. Ik hoop dat de deelnemers na afloop zo geboeid zijn dat ze allemaal ambassadeurs van het gedachtegoed uit het boek worden. Zo kunnen we het projectmanagement verder professionaliseren.”
Het boek is inmiddels hier te vinden.