Projectcomplexiteit is een moeilijk grijpbaar fenomeen, maar wordt wel gezien als een mogelijke oorzaak van tegenvallende projectperformance. Iedereen heeft zo zijn eigen perceptie van wat ‘complex’ is. En wat zijn nou de gevolgen van die verschillende percepties van complexiteit voor een project? Dat is de onderzoeksvraag die Bram Kool (TU Delft) zichzelf voor de zomer stelde. Tijdens het Café College van 21 november presenteert hij zijn bevindingen. Zet de datum vast in je agenda en lees hier een tipje van de sluier.
Bram Kool (TU Delft) vertelt op 21 november over de resultaten
Voor de tweede fase van het onderzoek van de TU Delft in samenwerking met King en RPA naar verschillende percepties van projectcomplexiteit heeft onderzoeker Bram Kool diepte-interviews gedaan bij vijf King- en RPA-projecten. Bij elk project (ZwolleSpoort, station Vijzelgracht van Noord/Zuidlijn, Meppelerdiepsluis, Busstation Amsterdam Noord, Nationaal Militair Museum) heeft hij de projectmanager geïnterviewd en vier tot zes andere betrokkenen per project. Hij vroeg hen hoe zij de complexiteit in hun project ervaren en hoe ze omgingen met afwijkende percepties van anderen.
Interessante tegenstelling
‘Die verschillende percepties binnen een project zijn op zich niet zo erg, maar het gaat erom hoe je er vervolgens mee om gaat,’ zegt Bram. Een interessante tegenstelling die hij daarin tegenkwam was: bestrijden of omarmen. ‘Een deel van de ondervraagde projectteamleden vindt dat je die verschillende percepties moet bestrijden. Het oplossen van die verschillen is goed voor de voortgang van het project, vinden zij. Maar een ander deel zegt: nee, die verschillen moet je juist handhaven en omarmen. Ze geven je een completer beeld van het project en zijn omgeving. Dit duurt soms langer, maar leidt uiteindelijk tot meer begrip en een beter resultaat.’
Theorie in de praktijk
Tijdens het Café College gaat Bram dieper in op deze tegenstelling en presenteert hij nog meer interessante bevindingen uit zijn onderzoek. Maar hij komt natuurlijk niet alleen. Jacco van der Vegte, procesmanager aanbesteding (Rijksvastgoedbedrijf) en projectdirecteur Martin Schellekens (Heijmans) bij project National Militair Museum vertellen wat zijn theorie voor hun praktijk betekent. Heeft het hen geholpen? Zijn ze het eens met zijn uitkomsten? En wat kunnen andere projecten, nu of in de toekomst, aan het onderzoek hebben?
Meer informatie over het onderzoek
In onze bibliotheek en onder nieuws vind je meer informatie over het onderzoek. Met vragen kun je terecht bij Maarten Kraneveld, maarten@neerlandsdiep.nl of 06 – 24 10 41 40.