Projectennetwerk

A16 Rotterdam

De nieuwe snelweg A16 komt te liggen tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. In maart 2019 gaf minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in Rotterdam het officiële startsein voor de aanleg van de A16. In 2024 gaat de weg open voor verkeer. De 11 km lange snelweg draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. Onderdeel van de A16 is een kruising met het spoor van de HSL en een energie neutrale tunnel onder het Lage Bergse Bos.

Het bijzondere aan project A16, vertelt projectmanager Willem de Graaf, is de duurzaamheidsopgave en de tunnel die wordt aangelegd onder het Lage Bergse Bos. Omgevingsmanager Nicolette van den Berg licht dat toe: “We leggen deze weg aan in een dichtbevolkt gebied, soms erg dicht bij woningen. De omgeving, van burgers tot bestuurders zijn daarom erg betrokken bij wat wij doen.” Met andere woorden, aldus Willem, wordt er gewerkt: “dwars door de achtertuin van heel veel mensen.”

Toetreding tot Neerlands diep

Willem is “een groot voorvechter van Neerlands diep.” Hij volgde onder meer Nd Kern, het Kernprogramma van Neerlands diep. “Je kunt altijd nog veel leren van andere projecten. Het netwerk is een grote bron van kennis die je kunt aanboren als je er deel van uitmaakt. Het verrijkt ons perspectief.” De andere twee teamleden moeten nog kennismaken met Neerlands diep. Nicolette: “Als ik in mijn agenda kijk denk ik wel: wanneer?” Ook Grietske van Bodegom (Technisch manager) vindt het inplannen nog wel een punt. Willem: “Met de operationele druk binnen projecten is tijd altijd schaars dus die ruimte moet ik helpen maken. Omdat het zeer de moeite waard is, juist omdat je over de grenzen van Rijkswaterstaat heen kijkt naar andere organisaties zoals ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf.”

Welke kennis en ervaring willen jullie uit het netwerk halen?

Grietske: “Als ik terugkijk, ben ik misschien te idealistisch uit de aanbestedingsfase gekomen, wat betreft mijn verwachtingen van de opdrachtnemer. Bij de uitvoering stromen er veel nieuwe mensen in bij de aannemers. Zij moeten meegenomen worden in het verhaal.”  Ook de planning is een belangrijk element waarover Grietske kennis zou willen uitwisselen. “De planning in een project wordt vaak onderschat, terwijl die erg strak is, en leidend, ook vanwege de eisen van banken bij de financiering. Wat is hierbij de rol van de opdrachtgever? Moet een aannemer eerst de organisatie op orde krijgen en dan pas gaan ontwerpen?” Omdat het de druk op het project, en de complexiteit verhoogt, vinden Willem en Nicolette de ‘F’ uit DBFM zeker een onderwerp om in het netwerk te bespreken.

Meer weten over het project? Wij spraken drie projectteamleden lees hier het hele interview. En bekijk de website van het project.

  • Eelco Negen
  • Projectmanager