Drijfveren, machtsposities en strijdmethodes

  • 23 januari 2014
  • Jenny Kamstra

Hoe de macht in de praktijk werkt, is te zien in het Deense politieke televisiedrama Borgen. De serie gaat over de eerste vrouwelijke minister-president Birgitte Nyborg en haar fictieve machtsstrijd in de Deense politiek. Eenmaal op haar post, merkt ze dat er voor het verkrijgen van de macht andere wetten gelden, dan voor het behouden ervan. Idealen zijn in de politiek niet voldoende, wie de regels van machtsspel niet kent of aan het spel denkt te ontkomen, is snel uitgespeeld. Om haar doelen te bereiken, zal ze wat idealen moet laten varen.

Deense TV-serie Borgen

Deense TV-serie Borgen

Kijkopdracht

In deze fragmenten uit Borgen kun je zien dat het naar de hand zetten van de loop der dingen een dagelijkse bezigheid van de hoofdrolspelers is. Wat drijft de personages, hoe taxeren ze hun machtspositie en welke strijdmethodes zetten ze in om hun doel te bereiken? En hoe beoordeel je je eigen team op deze punten? Hoe gaan jullie om met macht? Hanteer je bewust een bepaalde strategie of strijdmethode of vaar je blind op je gevoel of intuïtie?

Bekijk alle fragmenten hier!

Vrouwen power (fragment 1 t/m 4)

Dit fragment begint met een vergadering op het Statsministerie over een wetsvoorstel dat beoogt alle bestuursraden voortaan voor 50% uit vrouwen te laten bestaan. Het nakomen van deze belofte uit het verkiezingsprogramma van haar partij heeft de nieuwe minister president Birgitte Nyborg tot verbazing en verrassing van de minister van Emancipatie toevertrouwd aan de minister van Handel. Op Handel zit de aantrekkelijke Henriette Klitgaard, die door Nyborg hoogstpersoonlijk is weggeplukt uit het bedrijfsleven. Op Emancipatie zit de feministe Pernille Madsen van de Arbeiderspartij.

In eerste instantie weet Klitgaard de media met haar charme te verleiden, de mannelijke journalist van TV1 eet uit haar hand. Maar de dag erna opent het rechtse dagblad Ekspres met een paginagrote foto van de minister in haar beha. De kop luidt: Bestuurslid nodig? Nyborg roept Klitgaard op het matje. Klitgaard mag van Nyborg niet meer zonder overleg met de pers praten.

Voor Pernille Madsen biedt dit weer een opening om haar strijd te hervatten.

Hoog spel (fragment 5 t/m 9)

Het Deense bedrijfsleven is niet blij met de emancipatieplannen van het kabinet. De machtigste industrieel van het land, Joachim Crohne, wil de minister-president van gedachten doen veranderen.

Nyborg wil niet om. Ze weigert zich bang te laten maken door Crohne. Ze wil wel concessies doen en hoopt dat het mogelijk is om met hulp van de publieke opinie Crohne te laten inbinden. Maar ook Crohne kent de macht en de kracht van de media.

Spindoctor Kasper Juul komt erachter dat op het kantoor van Crohne elke ochtend uit volle borst het lied ‘Ik ben geboren in Denemarken’ wordt gezongen. De inschatting is dat Crohne bluft en helemaal niet uit Denemarken wil vertrekken. Nyborg besluit hoogspel te spelen.

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer