Oud-deelnemers Kernprogramma gaan bijzondere uitdaging aan

  • 07 oktober 2014
  • Manon Raats

Kenmerkend voor de individuele opleidingen van Neerlands diep zijn de hechte banden die ontstaan in de groep. Met het certificaat op zak blijven deelnemers aan het Brug-, Kern- en Topprogramma elkaar na de opleiding opzoeken. Ze delen, verdiepen en verrijken kennis en ervaringen, die weer een plek kunnen krijgen in toekomstige leerprogramma’s.Wat vraagt leiderschap in onzekere situaties nu écht van je? Een aantal alumni van het Kernprogramma Verkenningen en Planstudie (2010-2012) ging 3 oktober de uitdaging aan om dat te ontdekken in een training. Ze namen zelf het initiatief. De inhoud is samen met drie leiderschapsexperts uitgewerkt. Uitgangspunt daarbij was een situatie die onbekend is en waarbij je niet kunt terugvallen op aangeleerde routine of ervaringskennis.

The Leadership Challenge

Elkaar verder helpen

Frans de Kock, Karin van Helmond en Peter Stam zijn oud-deelnemers aan het Kernprogramma. In het dagelijks leven werken ze als projectmanagers bij respectievelijk Rijkswaterstaat en ProRail. Hun samenwerking heeft vanuit het Kernprogramma een solide basis gekregen. Frans: “We zoeken elkaar door het jaar regelmatig op en delen daarbij lastige vraagstukken met elkaar. Als vakcollega’s gaan we graag met elkaar in gesprek. Afgelopen vrijdag was hierbij een intensieve sessie waarbij we gezamenlijk met al andere alumni ‘onze’ training hebben doorlopen.”

Challenge Special Forces Mission

Net als de opleidingen van Neerlands diep is de training tot stand gekomen in co-creatie. Vanuit de vraag van de alumni is met leiderschapscoach Hans Heyda de Leadership Challenge Special Forces Mission ontwikkeld, een uitdaging die garant staat voor unieke leiderschapservaring. Andere experts die bijdragen aan de Challenge zijn Franke Jongsma en Simon Peijnenborgh.



Een volle dag op militair terrein

Karin: “We leerden hoe we als projectteam maximaal effect kunnen bereiken als we gesteld worden voor een complexe opgave in een onzekere situatie. In acht aaneengesloten uren doorliepen we een real life-militair scenario, een wereld die normaal voor ons verborgen blijft. Onze leiderschapsvaardigheden zijn zwaar op de proef gesteld. Missie geslaagd kan ik zeggen: we zijn ons bewust geworden van onze persoonlijke leiderschapskwaliteiten en de kracht van samenwerking in een team onder hoogspanning.”

Rapport volgt

Binnenkort delen Frans, Peter en Karin bij Neerlands diep de resultaten van de Challenge. “We zien veel overeenkomsten met de eigen complexe en veelal onzekere werkelijkheid van projectmanagers. De ervaringen van de Challenge delen we graag via Neerlands diep, zodat collega’s van onze missie kunnen leren. Tot slot: we waarderen het zeer dat op eigen aangeven een uitdaging als deze via Neerlands diep concreet werd. Hopelijk dat nog vele experimenten en reflecties als deze volgen.”

Meer weten?

Neem contact op met Frans, Karin of Peter voor meer informatie over de Leadership Challenge Special Forces, ook wanneer je met je eigen team aan de slag wilt.

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer