24 uur online: deelnemer Fred Rodewijk

  • 01 maart 2014
  • Steven van Luipen
Naam: Fred Rodewijk
Werkt bij: A15 Maasvlakte – Vaanplein, Rijkswaterstaat
Functie: Contractmanager
Leeftijd: 58

Fred Rodewijk

Je hebt toegezegd om mee te doen om je 24 uur onder te dompelen in het Amsterdamse, opgesloten nog wel. Moest je lang nadenken of je wilde deelnemen?

“Nee, eigenlijk niet. Ik vind het vooral een uitdaging. Wat ik het meest spannend vind? Dat de deelnemers elkaar niet kennen en dat je maar 24 uur hebt om een onbekende casus op te lossen. Om tot een goed resultaat te komen moet je weten waar de kracht van iedereen ligt. Omdat je elkaar dus niet kent, moet je eerst uitvogelen waar iedereen staat en dat onder tijdsdruk. Je wil natuurlijk wel tot een mooi resultaat komen, het is geen vrijblijvend theekransje. Zo sta ik er in ieder geval niet in.”

Jullie maken straks niet alleen gebruik van elkaars kennis, jullie mogen ook de computer inzetten. Maak je vaak gebruik van social media en internet?

“Eerlijk? Eigenlijk niet. Ik ben met mijn 58 jaar waarschijnlijk de oudste van de deelnemers en ben wel van het netwerken, maar niet per se via internet of via social media. Als ik met een dilemma zit ben ik eerder geneigd om met collega’s te bellen. Hier zie ik ook wel een persoonlijke uitdaging in; het gebruik van internet en social media voor kennisgaring. Bellen mag namelijk niet. Mocht ik blij verrast worden door het gebruik, dan wil ik het web zeker vaker inzetten in mijn dagelijkse werk.”

Wanneer is de laatste keer dat je hebt doorgehaald?

“Haha! Jeetje. Nou, ik kan het me eigenlijk niet meer heugen wanneer ik voor het laatst heb doorgehaald. O ja, toch! Ik heb een paar keer mee gedaan aan de Roparun, een nonstop sponsorloop van Parijs naar Rotterdam waar je met een team van 8 lopers de afstand overbrugt. Ik moet je dus helaas teleurstellen: een spannend verhaal over een nachtelijke stapavond met veel alcohol heb ik niet voor je. Om wakker te blijven zal ik vooral veel koffie drinken en als ik het niet trek, doe ik een hazenslaapje, ook als de anderen dat niet doen.”

Welke rol denk je dat je zult hebben in de groep?

“Ik denk dat ik voornamelijk iemand ben van de organisatie. Omdat we elkaar niet kennen zou ik aan het begin van de 24 uur graag met iedereen willen zitten om te kijken hoe we structuur aan de opdracht geven. In mijn werk als contractmanager is het samenwerken en motiveren van mensen vaak net zo belangrijk als het contract en de techniek. De kennis die ik hierover heb opgedaan, wil ik graag toepassen voor het behalen van een supergoed resultaat in de 24 uur die ons geboden is.”

Tot slot: hoe bereid je je voor op de 13de?

“Nou… het lijkt me in ieder geval handig om even een Twitter-account aan te maken. Ik geef regelmatig een training aan contractmanagers en deze week heb ik een groep jonge trainees adviezen gegeven waarvan ik het idee heb dat ze veel handiger zijn met media dan ik. Ik heb ze dus meteen om advies gevraagd! Dat leverde wel een paar ideeën op. En natuurlijk heb ik ze op het project gewezen zodat ik straks wel een aantal volgers heb.”

Volg Fred ook op Facebook en LinkedIn!

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer