24 uur online: wie bedacht de opdracht?

  • 04 maart 2014
  • Steven van Luipen

Het complexe vraagstuk waarover de deelnemers zich 24 uur lang buigen komt niet uit de lucht vallen. Het onderwerp en de inhoud is via het netwerk tot stand gekomen. Een van de meedenkers aan de te kraken kenniscase is Mieke Hoezen, senior adviseur Inkoopprocesmanagement bij Rijkswaterstaat.

Mieke Hoezen

Mieke Hoezen

Mieke, waarom is het onderwerp ‘samenwerken met overheden’?

“Het is actueel, heeft grote maatschappelijke impact en alle projectteams die ermee te maken hebben, kunnen we van elkaars ervaringen veel leren. In een dichtbebouwd land als Nederland moeten ministeries, uitvoeringsorganisaties, waterschappen, provincies en gemeenten intensief met elkaar samenwerken. Voor buitenstaanders is het vaak onbegrijpelijk waarom overheden tegen elkaar in lijken te werken in plaats van samen. Hoe kan het nu dat Rijkswaterstaat een project start in een gemeente, maar dat die sommige vergunningen weigert te verlenen? Het is toch allemaal overheid die het algemeen belang dient? Op verjaardagsfeestjes kan ik maar moeilijk verkopen dat vertraging in projecten veroorzaakt wordt door onduidelijke afspraken tussen overheden, die de samenleving geld kosten.”

Wat merk je daarvan zelf in je werk?

“Mijn collega’s en ik werken continu aan een efficiënter inkoop- en contractmanagementproces. Enerzijds komt dat neer op standaardisatie, anderzijds op projectspecifieke oplossingen. De samenwerking met overheden maakt dat we minder kunnen standaardiseren dan wanneer we puur van de projecten uit zouden kunnen gaan. Samenwerking vraagt altijd maatwerk, en dat kost veel tijd en energie. Een aanzienlijk deel van de uitvoeringsproblemen in projecten komt voort uit onduidelijke afspraken tussen overheden in eerdere fases. Het is verspilling die we alleen kunnen aanpakken door in een nog vroeger stadium heldere afspraken te maken. De kennis die we in dat proces uitwisselen helpt mij in mijn taak, en kan voor andere projectteams van grote waarde zijn om uitloop te helpen voorkomen.”

Hoe kan online kennisdelen helpen om complexe vraagstukken op te lossen?

“Het staat of valt bij de vorm. Een verhaal zegt veel meer dan een pak papier. Een enorme misser in een project belichten komt veel beter aan dan protocollen en leidraden vind ik. Volgens mij kun je heel goed contact leggen via sociale media, en je kennis vervolgens telefonisch of via e-mail uitwisselen. Ik zie mijzelf als een echte netwerker, maar ik denk dat iedereen kan leren van anderen via het web en sociale media, op een snelle en leuke manier. Zelf moet ik mijn weg er nog in vinden. Goede tweets schrijven is moeilijk, en Yammer kost me relatief veel tijd. LinkedIn zie ik meer als een visitekaartjesbak dan een kennisuitwisselmedium. Skype heb ik dankzij de voorbereidingen voor 24 online kennisdelen echt leren kennen als een prettig medium. Na 13 en 14 maart hoop ik wat meer thuis te raken op andere kanalen.”

Hoe doe jij die dagen mee?

“Ik ga volgen wat de zes in de Beurs doen, via Twitter en de livestream. Als mij dan collega’s te binnen schieten die van dienst kunnen zijn, maak ik hen of de deelnemers er attent op. Ik wil liefst de hele nacht online zijn, ben benieuwd of dat gaat lukken. Als de deelnemers op stoom zijn, dan moet dat geen probleem zijn.”

Volg Mieke ook op LinkedIn en Twitter!

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer