Borrelen met inhoud, het werkt

  • 04 juli 2013
  • Jenny Kamstra

Een zomerse dag op een zomerse locatie en een zomers project. Dat waren de ingrediënten voor de eerste gezamenlijke netwerkborrel van Neerlands diep. De zon liet het een beetje afweten, maar de locatie en het project maakten dat meer dan goed. De nieuwe Boulevard van Scheveningen was op 19 juni zowel het decor als het onderwerp, in strandtent Copacabana stond de borrel klaar. Voor deze borrel waren de deelnemers uitgenodigd naar Scheveningen te komen waar gastheer Hans Alewijnse ze met gepaste trots over zijn net afgeronde project vertelde.

Kopie van Zomerborrel netwerken 2

Badgast, ondernemer of beheerder

De nieuwe Boulevard van Scheveningen is in april van dit jaar geopend. In een briefing vooraf was alle deelnemers gevraagd om tijdens hun wandeling, van auto of tram naar de strandtent, de boulevard eens goed in zich op te nemen en te bekijken door de ogen van een badgast, ondernemer en een beheerder. Wat viel ze op? Wat vonden ze goed gelukt en wat minder?

Dilemma’s

Tijdens zijn presentatie nodigde Hans de deelnemers uit hun bevindingen met hem te delen om op deze manier de dilemma’s zichtbaar te maken waar zij tijdens het project mee te kampen hebben gehad. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat er voldoende parkeergelegenheid is in een gebied waar al die plaatsen maar 15 procent van de tijd benut worden? Hoe houd je dat rendabel?

Borrel

Dat de borrel net zo belangrijk is als het inhoudelijke deel is volgens Alijd Bunge, programmamanager en organisator van de netwerkborrels, onderdeel van het succes. ‘Geen presentatie met een drankje na, maar een gezellige borrel met inhoud. We schrijven dan heel bewust ook nooit een eindtijd op, maar we houden ons wel heel strikt aan de begintijd.’ En het werkt. Als wij de strandtent, om 19.00 uur verlaten is de borrel, die inderdaad stipt om 17.15 begon, nog in volle gang.

Wat vonden zij ervan?

Tweede gastheer Jack Amesz en deelnemers Gerard Scheffrahn en André Loos vertellen hieronder wat ze van de middag vonden.

Jack Amesz, lid van de Raad van Advies

“Mensen zijn heel visueel ingesteld. Als je informatie kunt koppelen aan een bijzondere plek met inspirerende mensen blijft het beter hangen. Ik ben dan ook groot voorstander van dit soort informele bijeenkomsten die toch inhoud hebben. En daarnaast is het denk ik een grote meerwaarde dat we hier bij elkaar zijn met het hele spectrum aan publieke partijen. Ik zie mensen van Rijkswaterstaat, van de gemeente, van de provincie, van de Rijksgebouwendienst en van waterschappen. Wij komen elkaar dagelijks tegen in projecten. Maar ik denk dat dit soort borrels een grote bijdrage leveren aan het ontwikkelen van gezamenlijk beeld en taal. En dat lijkt me nuttig”.

André Loos, projectdirecteur voor de provincie Noord Holland

“Ik ben een enorm voorstander van het delen van kennis. Netwerken is voor mij dan ook vooral uitwisselen van kennis of het opdoen van kennissen waar je in de toekomst kennis mee kunt uitwisselen. Het feit dat er tijdens zo’n borrel ook nog zo’n interessant onderwerp wordt besproken vind ik een groot voordeel. Het is niet alleen een goede trigger om te komen, maar het zorgt er ook voor dat de middag los van wie je spreekt sowieso al geslaagd is”.

Gerard Scheffrahn, contractmanager Noord/Zuidlijn Vijzelgracht

“Ik was nog nooit eerder naar netwerkborrels van Neerlands diep geweest. Ik kreeg deze uitnodiging en was wel benieuwd. Ik had eigenlijk een wat formelere setting verwacht, maar ik vind dit enorm geslaagd. Zo staand met een biertje erbij heb je toch hele andere gesprekken dan aan tafel met een koffiekan ertussen. Ik denk dat je in zo’n sfeer eerder bezig bent met wat je voor elkaar kunt betekenen dan met je eigen belang. En uiteindelijk zitten we hier toch allemaal met het zelfde doel: onze projecten beter maken”.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer