Caroline Brunekreef is projectmanager bij ProRail, verantwoordelijk voor het programma Stationsoutillage, ofwel het plaatsen van meubilair op stations. Op 10 december ontving zij als een van de zestien deelnemers het certificaat van het 7e Brugprogramma van Neerlands diep. Wat leerde zij? En wat hebben haar talenten als topscheidsrechter in de hockeysport en haar hobby quilten te maken met haar werk als leidinggevende?
Achttien maanden lang volgde Caroline het Brugprogramma, dat startte in het najaar van 2014. Terugkijkend zegt ze: “Het heeft me veel inzichten gegeven over wie ik ben als projectmanager. We volgden zes modules, waarin verschillende aspecten van leiderschap werden aangereikt met als overkoepelend thema regie. Hoe houd je de regie over jezelf, je team en je omgeving?”
Dieren en aikido
Een aantal modules zullen Caroline het meeste bijblijven: het werken met schapen en paarden en de Aikido. “Dieren zitten in hier en nu. Als jij zelf niet in het hier en nu zit, reageren dieren niet en krijg je niets voor elkaar. We moesten schapen van de ene kant van een veld naar het andere krijgen en je zag de verschillende leiderschapsstijlen, in hoe mensen dat aanpakten.”
Over de module met de Japanse krijgskunst Aikido zegt Caroline: “Ik leerde dat je niet hoeft te vechten of afhankelijk hoeft te zijn van anderen, maar de regie kunt nemen. Je kunt ook meebewegen in het hier en nu en het proces bijsturen op basis van je gevoel. Een heel belangrijke les voor mij was om te vertrouwen op dat gevoel en daarbij te accepteren wie je bent.”
Relaxter
Door dit soort inzichten, maar ook door confrontaties met zichzelf en anderen in het programma zit Caroline beter in haar vel, vertelt ze. Ze leerde haar kwaliteiten en valkuilen in kaart brengen en staat sinds Brug relaxter in het leven. “Ik voel me minder snel aangevallen en kan mensen meer ruimte geven. Tegen teamleden die bij me komen met een probleem zeg ik nu: pak het maar op, ik volg je wel op afstand en vraag af en toe hoe het gaat.” Ze kan de lessen van Brug meteen toepassen in haar werk en hoort het ook terug van collega’s die heel positief zijn. “Het is prettiger samenwerken, ik ben rustiger, stabieler, meer berekenbaar.”
Confronterend
Is dat niet confronterend, om te praten over je gedrag als leidinggevende en de aspecten waarin het wel eens spaak kon lopen? “Teamleden direct om je heen snappen je gedrag meestal wel, die kennen je goed. Maar voor de mensen op grotere afstand kon het wel eens moeilijk zijn als ik stress had. Op zulke momenten ben je als projectmanager ook minder effectief. Tegelijkertijd moet je in dit vak soms besluiten nemen die anderen niet leuk vinden. Soms moet je zelfs ‘onaardig’ zijn. Zo had ik laatst een gesprek met een leverancier waarin ik van alles opsomde wat me de laatste jaren niet beviel in onze samenwerking. Sindsdien heb ik twee keer een oplevering gehad die helemaal in orde was. Dan ben ik best trots op mezelf. Door duidelijk te zijn en ook emotie te tonen, heb ik laten zien dat ik er klaar mee was. Als je dit soort emoties goed doseert hebben ze effect. Vervolgens kun je weer terugkeren naar je lichte kant.”
Quilt
Precies die metafoor, van donker naar licht, verwerkte Caroline in de quilt die ze maakte als onderdeel van een opdracht voor het Brugprogramma. “We werden gevraagd om iets persoonlijks mee te brengen dat aangaf waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en waar je nu staat. Ik wilde zelf iets maken met een blijvende waarde.” En blijvend is het resultaat zeker. Caroline’s kunstwerk hangt inmiddels boven haar bed. In de quilt zitten kleuren verwerkt die passen bij haar karakter. Groen staat voor een teamrol als ‘mensenmens’, oranje voor besluitvaardigheid en sportiviteit, blauw voor planning. “Ik kan snel beslissingen nemen maar wil daarbij niet over de gevoelens van mensen heenstappen.” De rode lijnen in de quilt lopen van een donkere kant links, naar een lichte kant rechts. Met een kraal kan Caroline per dag reflecteren op waar ze staat, zoals ze leerde tijdens het Brugprogramma: “Het is belangrijk om jezelf regelmatig te peilen. Wat gaat heel goed? Waar zitten mijn leerpunten? Of zit ik minder lekker in mijn vel en wat ga ik daar mee doen?”
Topsport
Tot haar 21ste speelde Caroline hockey op het één-na-hoogste niveau als keeper. Sindsdien bleef ze betrokken bij de sport als scheidrechter. Tot voor kort was ze onderdeel van het World Panel, ofwel de top 15 internationale hockeyscheidsrechters. Ze floot wedstrijden over de hele wereld waaronder ook het Wereldkampioenschap hockey in eigen land. Hoe hangt haar carrière als scheidsrechter samen met het werk als projectmanager voor ProRail? “Het ligt allemaal in een lijn, managen en arbitrage. Hockey gaat heel snel, je moet scherp waarnemen en op basis daarvan reageren. Als scheidsrechter ben je daarom gewend om snel besluiten te nemen en in complexe situaties te handelen. Als keeper moet je goed observeren, kunnen acteren en aansturen. Dat doe ik in mijn werk ook: even een gesprekje, bijsturen en dan weer loslaten.” Een maand geleden stopte ze met internationaal fluiten, er ging teveel tijd zitten in reizen en het organiseren van opvang voor haar dochter van 5. “In Nederland blijf ik wel wedstrijden fluiten, van zowel dames als heren op het hoogste niveau. Dat is geweldig om te doen.”
Fit
Als sporter en als scheidsrechter moet je topfit zijn. Hoe belangrijk is dat voor Caroline? “Ik houd ervan om actief te zijn en ren graag. Ook in het werk is het goed om fysiek fit te zijn. Met een gezond lichaam is je denkkracht groter. Het maakt je flexibeler om stappen te zetten, je bent beter uitgerust om beslissingen te nemen. Fitheid helpt je ook door moeilijke tijden, daar geloof ik in.”