Dankzij Rivierjutters een evenwichtig beeld van Ruimte voor de Rivier

  • 22 mei 2015
  • Jenny Kamstra

Rivierjutters zijn lokale correspondenten die leven in het rivierengebied en hun verhalen delen. Zij zijn voor het programma Ruimte voor de Rivier de lokale ogen en oren. Ze zien dagelijks wat er gebeurt en speelt en leggen dit vast. In dit webinar vertellen twee Rivierjutters wat zij doen en hoe zij het Rivierjutter zijn ervaren. Ook vertelt Jade Wissink, communicatiecoördinator bij Ruimte voor de Rivier over de oorsprong van de Rivierjutters en geeft zij haar visie op hoe een dergelijke community ook voor andere projecten kan werken.

Ontstaan van de Rivierjutters

Het idee van Rivierjutters komt van bewoners zelf. Jade vertelt hierover: “Twee bewoners gaven onafhankelijk van elkaar aan dat ze onze communicatie zo beschouwend vonden. Ze herkenden zichzelf niet. We zijn toen met hen in gesprek gegaan over hoe we het meer konden laten leven voor de omgeving. Zij kwamen zelf met de naam Rivierjutter. Meer van onderop kan je het niet hebben. Toen hebben we een oproep gedaan in de Waterstandkrant die we toentertijd uitgaven. Nu hebben we een groep van 25 à 30 rivierjutters die vertellen over wat er gebeurt in onze projectgebieden.”

Community

Tijdens het webinar komen er diverse vragen binnen. Onder meer van Herald van Gerner van Waterschap Groot Salland: zou je het concept van een community als de Rivierjutters ook kunnen gebruiken als een waterschapsbrede community? Jade ziet zeker mogelijkheden. In een eerder interview zei Jade al dat in haar ogen het concept van de Rivierjutters zich goed leent voor de waterwereld. Zij weet uit eigen ervaring dat mensen die langs een rivier wonen vaak een band hebben met die rivier. Jade kan zich goed voorstellen dat het voor een waterschap kan werken; een community om het werk van het waterschap meer bekendheid te geven.

Aanbesteden

Maarten Vergouwen is één van de inbellers. Hij is omgevingsmanager namens de provincie Gelderland bij het project Beuningse Uiterwaarden. Maarten vraagt zich af of het concept van Rivierjutters ook meegenomen zou kunnen worden in de aanbesteding. Of het iets is dat je van een aannemer zou kunnen vragen. Dit ook in het kader van de discussie over het aanbesteden van communicatie die is geïnitieerd door het project Noord/Zuidlijn.
Jade antwoordt hierop zeer stellig: “De Rivierjutters zijn een aanvulling op de publiekscommunicatie van de realisator. Je kunt het niet zien als de verplichte communicatie vanuit een aannemer over wat een bewoner kan verwachten. Het is extra, bovenop wat je verplicht bent om te doen wanneer je in een omgeving aan het werk gaat. Je kunt Rivierjutters niet sturen op ‘je moet nu dit en dan doen’, ze zijn nu eenmaal vrijwilligers. Het is geen vervanging van, het is een plus bovenop de communicatie die men van je mag verwachten.”

Verhalenvertellers gezocht

Jade eindigt het webinar met een oproep. Omdat het Rivierjutternetwerk nog versterking kan gebruiken, vraagt zij enthousiaste verhalenvertellers die hun bijzondere waterverhalen willen delen om zich aan te melden als Rivierjutter.

 

Reageer

Ook interessant

  • Nieuwe samenwerkingsovereenkomst: ‘practice what you preach’

Al 10 jaar lang is Neerlands diep een partnerschap van Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en de vier grote gemeenten. 10 jaar lang werken we samen aan dé academie voor publieke bouw en infraprojecten. Een samenwerking die al die jaren goed verloopt. Een jubileum is vaak een goed moment om weer eens te evalueren. Wat vinden we […]

lees meer
  • “Niemand weet hoe de toekomst eruitziet, je kunt het alleen samen ontdekken.”

Wanneer je werkt aan grootschalige projecten, zoals de versterking van de Lekdijk binnen de alliantie Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat, kom je onvermijdelijk verandering en weerstand tegen. Remco Bentum, programmamanager van Sterke Lekdijk, deed met het deelproject Wijk bij Duurstede – Amerongen (WAM) mee met het teamleertraject Nd Opgave-impuls: “Opgave-impuls helpt je […]

lees meer
  • Nd Teams 2025: Samen leren, reflecteren en koers bepalen

  Op donderdag 30 januari 2025 stond Nd Teams op het programma. Dit vertrouwde baken binnen Neerlands diep brengt teams uit het Nd projectennetwerk samen om te reflecteren, te leren en samen te bouwen aan de toekomst.  Het jaarthema van Neerlands diep is ‘vieren’. Dat betekent niet alleen stilstaan bij behaalde successen, maar juist ook […]

lees meer