Regelmatig zien we mooie voorbeelden van de inzet van sociale media en online middelen in de praktijk van bouw- en infraprojecten. Projecten gebruiken sociale media om de omgeving bij het project te betrekken, en binnen teams helpen online middelen om efficiënter te werken en makkelijker kennis te delen. In de serie de praktijk van online laten we zien hoe online steeds belangrijker wordt in de wereld van projectmanagement. We gaan van start bij programma Ruimte voor de Rivier. Communicatiecoördinator Jade Wissink was één van de bedenkers van Rivierjutters, waarbij omwonenden van projecten zelf verhalen over het project en de omgeving ophalen en online delen.
Jade omschrijft de Rivierjutters als ‘lokale correspondenten die in het rivierengebied verhalen ophalen en met ons delen’. Die rivierverhalen gaan vaak over de projecten van Ruimte voor de Rivier, maar ook over de rest van het rivierengebied. In deze video vertelt Jade over de oorsprong van de Rivierjutters, de ervaringen tot nu toe, en geeft ze haar advies aan andere projecten.
https://vimeo.com/121663410
Naast Jade spreken we twee collega’s van haar over hoe zij de Rivierjutters ervaren. Dit zijn Cor Beekmans, coördinator riviertakmanagement van het programma Ruimte voor de Rivier, en Karsten Schipperheijn, omgevingsmanager bij het project Ruimte voor de Waal bij Nijmegen.
Van start met Rivierjutters
De oorsprong van de Rivierjutters ligt in de wens om lokale verhalen rond projecten zichtbaar te maken, door ze te laten vertellen door de bewoners. De Rivierjutters kregen rechtstreeks toegang tot online communicatie-uitingen van Ruimte voor de Rivier. Cor herinnert zich dit als een spannende stap: ‘Anderen schrijven dan op je website over jouw project, zonder dat jij daartussen zit.’
Er zijn geen ingewikkelde voorwaarden geformuleerd, zegt Cor. Het belangrijkste is: ‘Je mag kritisch zijn, maar doe het op een goede manier.’ Karsten zegt dat er afspraken zijn gemaakt om de veiligheid van het project en de mensen in het gebied te waarborgen, maar de Rivierjutters werden verder vooral vrij gelaten: ‘Zij gaan open en onafhankelijk het gebied in, en wij kijken hoe dit medium zich ontwikkelt.’
Ervaringen na een jaar
Voor Jade was het spannend of mensen enthousiast zouden worden om de verhalen te delen. Dat is gebeurd: na een jaar zijn er 25 actieve Rivierjutters die een paar keer per maand een bijdrage leveren. Soms zijn die verhalen kritisch over de projecten, maar over het algemeen zijn de mensen enthousiast en ‘superpositief’ over Ruimte voor de Rivier, zegt Cor.
Rond het project Ruimte voor de Waal waren aanvankelijk veel aanmeldingen om Rivierjutter te worden, maar zijn uiteindelijk een beperkt aantal actieve Rivierjutters overgebleven. Karsten ziet hen als waardevol voor zijn project: ‘Het is goed om als project extra ogen en oren te hebben. We krijgen daarmee andere signalen dan bijvoorbeeld als mensen binnenlopen in ons bouwinformatiecentrum.’ Jade ziet ook die functie van voelsprieten in de omgeving van projecten: ‘Wij zitten zelf niet letterlijk in het veld. Bewoners in ons Rivierjutternetwerk zijn mensen die de verhalen echt kennen.’
Karsten ziet het netwerk als een betrouwbare bron voor de omgeving, naast de informatie die het project zelf verspreidt: ‘De Rivierjutters nemen de rol van journalist aan, door op onafhankelijke manier de achterban te informeren. Als mensen twijfelen aan de onafhankelijkheid in berichtgeving door het project, dan zullen ze dat bij de Rivierjutters niet hebben.’
Organiseren van een netwerk
Jade speelt een cruciale rol bij de organisatie van het netwerk. Ze brengt de Rivierjutters zo’n drie keer per jaar bij elkaar en zorgt voor training in het gebruik van sociale media en voor informatie over de projecten.
Volgens Cor is het verder van belang voor het netwerk dat het Rivierjutterschap voor de deelnemers ook iets opbrengt: ‘Ze krijgen een groter kanaal voor hun verhalen. En we bieden een podium voor schrijvers en dichters in het gebied.’
Advies voor andere projecten
Jade, Karsten en Cor menen dat een maatschappelijk doel, zoals waterveiligheid, helpt bij het initiatief. Rivierjutters houden van de rivier, zegt Jade. Ze denkt dat die speciale band er minder is voor gebruikers van stations of wegen, en dat daarmee een netwerk van lokale verhalenvertellers bij zulke projecten niet goed past.
Karsten juicht toe dat Rijkswaterstaat de omslag wil maken naar deze wijze van communiceren. Hij denkt dat niet alle projecten zich ervoor lenen, maar ziet wel kansen bij gebiedsontwikkeling, vaak in binnensteden. Door de omwonenden te betrekken, maak je ze alert om signalen op te vangen en te delen.
Jade raadt andere projecten aan de verhalen van stakeholders te gebruiken in hun communicatie-uitingen, zeker als zij zich onvoldoende betrokken voelen om dat op andere kanalen te doen. Cor sluit daarbij aan, en adviseert overheden niet bang te zijn om zich kwetsbaar op te stellen: ‘Pas je website aan en geef mensen direct toegang tot je uitingen.’
Webinar over Rivierjutters
Op woensdag 20 mei organiseert Neerlands diep een webinar met Jade en een aantal Rivierjutters. Ze vertellen over het Rivierjutternetwerk en hoe andere projecten hiervan kunnen leren. We geven in het webinar graag ruimte aan andere bouw- en infraprojecten die hun communicatie-uitingen al openstellen voor de omgeving, of projecten die dat graag zouden willen. Herken jij je hierin? Meld je dan bij Steven van Luipen.
Volgende maand: online middelen om samen te werken in een projectteam
Vincent Maaskant is bouwmanager van station Den Haag Centraal. Met een slimme online middelenmix beheert hij zijn dagelijkse stroom aan kennis en informatie, en werkt hij samen met zijn projectteam. Vincent laat zien welke middelen hij zoal gebruik in de dagelijkse praktijk, en geeft zijn advies om de eerste ‘online stap’ te zetten.