Eerste bijeenkomst met Trafikverket (Zweden) en infravertegenwoordigers uit Nederland

  • 04 oktober 2016
  • Maarten Kraneveld

Een gezelschap project- en lijnmanagers van Trafikverket uit Zweden en van een aantal grote infraprojecten uit Nederland zijn op 1 en 2 juni bij elkaar gekomen om kennis en praktijkervaringen uit te wisselen. Het centrale thema was: the holistic approach of project management.

Een holistische benadering gaat uit van het idee dat systemen en de onderdelen daarbinnen als geheel moeten worden gezien. Zij richt zich op de functies en eigenschappen van die onderdelen, de onderlinge interactie daartussen en hun relatie tot het geheel. Vanuit deze achtergrond hebben de deelnemers samen de mogelijke betekenis verkend van een ‘holistische aanpak van projectmanagement’. In twee rondes zijn de deelnemers aan de slag te gaan om door middel van mind maps te komen tot definitievorming.

De deelnemers stelden vast dat een holistisch gedreven projectmanager een leider is die:

  • Bewust kiest voor een open cultuur binnen het project en in relatie tot de externe stakeholders;
  • Alle onderdelen als geheel ziet waarin alles met alles is verbonden;
  • Dienend leiderschap toont om een win win (1+1=3) situatie te creëren en om de juiste dingen te doen, anders dan de dingen juist te doen.

Daarnaast werd benadrukt dat er geen sprake is van ‘goed’ of ‘slecht’ in het onderscheid tussen de traditionele en een holistische aanpak. Het is zelfs nodig om een gestructureerde basis te hebben. Maar voor het managen van grote infrastructurele projecten in een complexe omgeving is veel meer nodig.

De holistische aanpak richt zich meer op fundamentele onderliggende vraagstukken, dan op het bestrijden van symptomen. Daarom werd de deelnemers gevraagd om binnen verschillende relaties met lijnmanagement, assetmanagement, aannemers, stakeholders en politiek en media, aan de hand van praktijkvoorbeelden op zoek te gaan naar onderliggende patronen en de impact hiervan te bespreken.

Vervolgens bespraken de deelnemers de onderlinge samenhang van deze patronen en de mate waarin zij daar zelf invloed op hebben. De algemene conclusie was dat hun invloed groot is en dat een kleine wijziging in houding en gedrag uiteindelijk kan leiden tot een verandering van het geheel. De vraag diende zich aan: maar hoe doe je dat dan? In verschillende rondes hebben de deelnemers reflectieve vragen bedacht vanuit de 5 principes van opmerkzaamheid om een meer holistisch perspectief te stimuleren.

Vanuit Neerlands diep zien we reflectie als een goed middel om een situatie van een afstand te bekijken en na te denken over de effecten van je eigen acties. Uit de gesprekken bleek dat met name je onderbuikgevoel essentieel is om grote en kleine risico’s te signaleren. Dit gevoel ontwikkel je door ervaring, een open en nieuwsgierige houding en lef om de ‘moeilijke’ vraag te stellen.

We kijken uit naar een mooi vervolg.

Van deze bijeenkomst is ook een verslag gemaakt. Het geeft een overzicht van alle uitkomsten uit de tweedaagse. Het verslag is hier te downloaden.

Reageer

Ook interessant

  • De flexibele kracht van een multiproject: lessen van de Afsluitdijk

Wat doe je als je een aanpak hebt die werkt, maar waarvan je niet zeker weet waarom – laat staan of het ook elders zou kunnen werken? Die vraag stelde het team van Multiproject Afsluitdijk aan Neerlands diep. Twee jaar eerder is daar, middenin de complexiteit van zeven parallelle projecten op één dijk, een multiprojectaanpak […]

lees meer
  • Nieuws
  • Raakvlakprojecten | praktijkonderzoek van Frans van Wegen

Tien jaar geleden werkte Frans van Wegen, projectmanager bij ProRail (voor projecten tussen Amsterdam, Amersfoort en Utrecht), aan de plaatsing van een vier meter hoog geluidsscherm nabij station Naarden-Bussum. Vlak voor de aanbesteding kwam hij in de trein toevallig een collega tegen die hem vertelde dat op dezelfde locatie vier tot vijf sporen zouden worden […]

lees meer
  • Nieuws
  • Informatieoverdracht van project naar beheer | praktijkonderzoek van Christiaan Caan

In grote infrastructurele projecten draait alles om deadlines, oplevermomenten en zichtbare resultaten. Maar er is één stap die vaak stilletjes naar de achtergrond verdwijnt: de overdracht van informatie van project naar beheer. Zonde, want juist dáár ligt een sleutel tot langdurige veiligheid, kwaliteit én vertrouwen. Wat als we die stap niet langer als sluitstuk zien, […]

lees meer