Er was eens… Nd Teams 2024

  • 19 februari 2024
  • Sharon Fisser

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je de enige gast bent in een attractiepark als de Efteling? De deelnemende teams werden begeleid naar het Fatamorgana-paleis, waar ze een verwonderend programma te wachten stond.

Nd Teams is een netwerkevent exclusief voor het Nd Projectennetwerk; projecten die zich voor minimaal 3 jaar committeren aan het netwerk en daarmee toegang krijgen tot teamprogramma’s en netwerkevents zoals Nd Teams. Dit jaar stond Nd Teams in het teken van ‘Verwondering’ het thema van het academisch jaar 2023-2024 waarmee Neerlands diep een tijdelijke vijfde ‘V’ toevoegt aan de kernwaarden (verbinden, verdiepen, verrijken en vernieuwen). En waar kon ons Nd Projectennetwerk zich nou beter verwonderen dan in de ‘Wereld vol Wonderen’: de Efteling? 

Sprookjesachtig programma

De sprookjesachtige omgeving vroeg om een sprookjesachtige opening. Directeur Ellen Visser opende de dag, geheel in Fata Morgana stijl, met het ‘Constructari’-sprookje:

Er waren eens, in een klein Koninkrijk hier niet zo ver vandaan, verschillende rondtrekkende vreemde wezentjes. Een bont gezelschap van Grondsmeden, Staalalchemisten, Waterwichelaars, Aardarchitecten, Steenfluisteraars, Tunneltovenaars en Bruggeesten. Ik weet niet goed hoe ik ze moet omschrijven. Maar wat ik wel weet is dat sommigen van hen al eeuwen geleden ijverig begonnen zijn met het aanleggen van wegen, kanalen en bruggen. En dat was maar goed ook, want voor die tijd werd het land met regelmaat geteisterd door overstromingen en duurde het veel te lang om te reizen en goederen te verplaatsen en dat was weer slecht nieuws voor de handel. Anderen legden sporen aan waarover karren veel sneller van het ene naar het andere dorpje konden rijden en nog weer anderen bouwden nuttige bouwwerken. Kortom, het waren nijvere wezentjes. Laten we de groep ‘De Constructari’ noemen.

Auteur: Jaap Verhoeven (Programmamanager Nd)

De teams startten met het invullen van hun schatkaart, daarop duidden ze hun opgave: Wat is jullie opgave? Wat zijn daarin (op dit moment) de belangrijkste uitdagingen? Wat hebben jullie nodig?
Vervolgens werden de teams opgedeeld en gemengd met andere teams tot groepen. De Laven, De Baronnen, De Lange Jannen en meer Eftelingkarakters groepeerden zich na de lunch om het park te betreden.

De Constructari herinnerden zich toen dat in het verleden hun voorouders, als ze het écht niet meer wisten, zich verzamelden op een magische plek in het Koninkrijk. (…) Terwijl ze daar waren, en tijd met elkaar doorbrachten, met elkaar spraken en samen aten, dronken en plezier maakten, raakten ze geïnspireerd door het magische bos en door elkaars gezelschap. Ze kwamen tot nieuwe inzichten en ze merkten dat de kennis van de groep hen daarbij hielp.

 

Seppo: Online interactieve game

Via ‘Seppo’, een online game, gingen de groepen het park in om vragen te bespreken rondom hun opgaves. De vragen waren gekoppeld aan attracties. Bij achtbaan De Baron bijvoorbeeld: Waar is binnen jullie project moed voor nodig? Voel jij je vrij om moed te tonen? Of bij achtbaan de Vogelrok: Tasten jullie wel eens in het duister? Wat doen jullie dan? Hoe krijg jij weer houvast?

Naast deze reflectieve vragen waren er ook punten te verdienen met ‘Pardoes-vragen’ zoals: Welke bekende Nederlander sprak eerder het verhaal van de Indische Waterlelies in? En Wie kan er het beste Holle Bolle Gijs nadoen? Fanatiek als ze waren hebben alle groepen ook deze vragen beantwoord.

Een gevulde schatkist

Verwonderd en een tikje vermoeid kwamen de deelnemers na het parkbezoek terug bij het Fatamorgana-paleis om hun reflecties te delen met het eigen projectteam. Terug aan de tafel werd de schatkaart aangevuld: Wat nemen jullie van vandaag mee? Wat realiseren jullie je? En: Hoe helpt het jullie in je opgave? De schatkisten van de projectteams werden goed gevuld.

Tijdens het diner werd er nog flink nagepraat, werden de ervaringen van de dag besproken en mengden de projectteams onderling om nog wat na te praten over de reflecties van de dag.

Na afloop keerden de Constructari moe maar verrijkt weer terug naar hun eigen deel van het Koninkrijk om daar hun belangrijke taken weer op te pakken. Dankzij hun zielsverwanten hadden ze weer nieuwe wegen gevonden om de uitdagingen van het Koninkrijk te overwinnen. En ze namen zich voor om voortaan ieder jaar weer bij elkaar te komen, want er zouden ieder jaar vast weer nieuwe uitdagingen zijn.
Met de wetenschap dat ze altijd terug zouden kunnen vallen op hun zielsverwanten, lag er een prachtige toekomst voor hen in het verschiet en ze leefden en werkten nog lang en gelukkig…

 

Wil jij met jouw team ook lid worden van het Nd Projectennetwerk? Lees hier meer over wat deelname inhoudt of neem gerust contact met ons op.

Nd Teams 2025

Ben je lid van het Nd Projectennetwerk en wil je volgend jaar ook deelnemen? Nd Teams 2025 staat gepland op donderdag 30 januari 2025. Klik hier om deze datum direct te reserveren in jouw agenda. Zodra het programma bekend is ontvang je hiervoor een uitnodiging en kan je jouw team inschrijven.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer