Kies de work-out voor jouw team

  • 09 december 2015
  • Jenny Kamstra

Tijdens Nd Fit, het jaarlijkse teamevent van Neerlands diep, kunnen teams een work-out volgen. Het aanbod bestaat uit 10 work-outs, waarvan ieder team er één kan volgen. Een work-out volg je samen met één of twee andere projectteams. Een projectteam bestaat uit minimaal 3 mensen, maximaal 6. Hieronder vind je de omschrijving van de verschillende work-outs. Welke spreekt jullie het meeste aan? Geef via het formulier onderaan deze pagina jullie drie favoriete work-outs door. We streven ernaar ieder team 1 van de 3 opgegeven favorieten te laten volgen.

BJ-proshots

A SPECIAL FORCES MISSION

Leadership Challenge van een oud marinier en commandant tijdens vredesoperaties

Om projecten tot een goed einde te brengen moeten jij en je team de beste (willen) zijn. Hoe goed zijn jullie op elkaar ingespeeld? Weet je elkaar aan te spreken op basis van kracht? Weet je het spel van leiden en volgen goed te spelen? Kan je tot het uiterste gaan? Ook als je uit je comfortzone bent?

Ja, dan komt het echt aan op samenwerking, vertrouwen en persoonlijk leiderschap. Op teamwork van het hoogste niveau. Is jouw team ‘fit-for-the-job’? Ontdek het in deze simulatie van ‘a Special Forces Mission’. Word geconfronteerd met een bijzonder moeilijke opdracht in een complexe en onzekere omgeving. Durf jij het aan?

‘Trainer’: Hans Heyda

 

ELKE DAG IS EEN WEDSTRIJD

Oefeningen in collectieve veerkracht

Werken in een projectteam is als het spelen van een Champions League wedstrijd. Je moet superscherp en fit zijn. Voortdurend. Want het wedstrijdverloop is vaak anders dan van tevoren bedacht. Er worden aanvullende eisen gesteld, de techniek is minder voorspelbaar dan gedacht, de budgetten staan onder druk en organisaties veranderen waar je bij staat. Hoe voorkom je dat je gaat rennen, bij de pakken neer gaat zitten of zelfs cynisch wordt? Oftewel: hoe blijf je onder grote druk in evenwicht? It’s simple, but not easy.

In deze workshop krijg je, na een korte inleiding, praktische oefeningen in collectieve veerkracht. Op basis van eigen werksituaties en vraagstukken. Dat alles aan de hand van negen vensters, met zicht op de ontwikkeling van veerkracht in het team. Niet alleen in woorden, maar ook door echt in beweging te komen.

‘Trainer’: Joop Bos

 

TACTIEK OP HET SPEELVELD

Design Thinking: creatieve toolbox waarmee je wedstrijden wint

Zoals trainers met tactische ingrepen (spelen we 5-3-2 of 4-3-3?) het verloop van een wedstrijd kunnen ‘omdraaien’. Zo kunnen projectmanagers design thinking inzetten. Zeg maar het creatieve repertoire waar je als projectmanager altijd op terug kunt vallen. Waarmee je je omgeving optimaal benut, je scope verruimt en denkt in kansen en mogelijkheden.

Een toolbox met verschillende strategieën die je project sterker maken: zoals co-creatie, re-framing en ONAF, het nieuwe SMART. Ontdek tijdens deze work-out handige tools waarmee je de wedstrijd (weer) naar je hand kunt zetten. Zodat je na het laatste fluitsignaal altijd met een grijns het veld afstapt.

‘Trainer’: André Schaminée

 

BLAUW IN BEWEGING

De lessen van politiewerk

Als topsporter maak je continu keuzes. In je voorbereiding en in de wedstrijd zelf. Over je trainingsmethoden, je voeding of over de samenstelling van je team bijvoorbeeld. Dat doe je niet alleen, maar met je team. Door met elkaar de dialoog te voeren over een bepaalde situatie en de daarin gevolgde aanpak, kun je in de toekomst betere afwegingen maken en nog beter handelen dan je al deed. Maar soms kunnen appèllen vanuit het vak, de organisatie of je privé-situatie elkaar flink in de weg zitten. Hoe ga je daarmee om? Wat zijn je afwegingen? Wat we daar tijdens Nd Fit aan gaan doen, doen ze al jaren bij de politie. Ze noemen het Blauw Vakmanschap. Een manier van samen met je collega’s leren van jullie eigen dagelijkse praktijk. Onmisbaar in je trainingsschema.

‘Trainer’: Ben van Eeuwijk

 

WORK-OUT: INTERNET OF THINGS (IoT)

A different ball-game

ICT is op het hele speelveld aan de bal. Internet, apparaten die met elkaar praten, big data, augmented reality en artificiële intelligentie spelen overal een rol. Infrastructuur wordt de verpakking voor technologie. Dat kan soms aanvoelen als een compleet andere ball-game, waar totaal anders wordt gehandeld, gedacht en gesproken. Hoe kan je als projectmanager toch het spel meespelen? Wat moet je  begrijpen van de dynamiek van de ICT wereld? Hoe kan nieuwe technologie en informatie je helpen om grip te hebben en te houden? En hoe word je een innovator? In deze work-out maak je kennis met het Internet of Things. Je maakt je eigen IoT toepassing met sensoren, cloudtoepassingen en je eigen mobieltje. En tegelijk krijg je meer inzicht in de ongeschreven spelregels van digitale technologie.

‘Trainer’: Alexander Hermanns

 

WORK-OUT: SYSTEEMDENKEN

Stop de symptoombestrijding

Iedereen kent het beeld: sporters die zich met koptelefoon op het hoofd en mobiel in de hand afzonderen van de rest. Is het om zich te focussen en te concentreren? Prima. Is het om zich af te zonderen van de groep? Minder prima. Want of het nu over topsport gaat of over wat wij doen, wij kunnen ons niet veroorloven om op een eiland te gaan zitten. Groepsdynamiek, teamontwikkeling, coaching van elkaar; we moeten verbinding met elkaar blijven aangaan. Winnen doe je samen. Belangrijk daarbij is te onderkennen dat bepaalde zaken en activiteiten elkaar beïnvloeden. Hoe kun je niet functionele patronen in het managen van projecten doorbreken? Stop de symptoombestrijding. Pak de oorzaak aan. Meld je aan voor een work-out in systeemdenken.

‘Trainer’: Jan Veldsink

 

FIT IN 11 STAPPEN

Orde in de chaos

In 5 dagen een lijf als een jonge god. Of in 11 dagen superfit. Dat willen we allemaal. En dan liefst met zo weinig mogelijk moeite. Vaak is dat een sprookje. Maar niet bij Nicoline Mulder. Lijkt een complex project eerder chaos dan orde? Planningen worden niet gehaald, van beheersing is geen sprake en conflicten zijn eerder regel dan uitzondering. In die chaos is wel degelijk orde te herkennen. Gewoon een kwestie van anders kijken. Value-based Project Management helpt daarbij. Vanuit het perspectief van het chaosdenken worden 11 interventies aangereikt: Project’s Eleven. Gebaseerd op visie, waarden en vertrouwen. Meld je aan en maak je project weer fit in 11 stappen. Echt, het werkt.

‘Trainer’: Nicoline Mulder

 

POWER TRAINING: SCRUMMASTER

De winst van zelfsturende teams

Een scrum in rugby lijkt soms een ongeleid projectiel. Niets is minder waar. Binnen de compacte groep heeft iedereen zijn eigen rol. En door individuele kwaliteiten goed op elkaar af te stemmen ontstaat een krachtig positiespel dat – als de tegenstander meewerkt – de goede kant op beweegt. In projectteams werkt het net zo. Welke kant ga je op? En wat kun je met je mensen bereiken? Steeds meer organisaties werken bij complexe projecten met zelfsturende teams, waarin de kennispositie wordt verdeeld over leden van het team. En waarin ze samen beslissen. Hoe? Dankzij de werkwijzen agile en scrum. Doe mee aan de work-out, krijg inspirerende cases en ontdek de winst van zelfsturende teams.

‘Trainer’: Gidion Peters

 

WORK-OUT: DENKSPORT

Zeker weten, zeker zijn en zeker doen

Fit zijn for the job gaat niet alleen om spierkracht. De mentale veerkracht is minstens zo belangrijk. Zeker weten, zeker zijn en zeker doen, ondanks de onzekerheid. Daar gaat het om. Vandaar ook een praktisch blokje denksport. In deze workshop worden drie grote denkers besproken: René Descartes, Aristoteles en Hannah Arendt. Welke link hebben de hun denkbeelden met het managen van publieke bouw- en infrastructuurprojecten? Hoe spelen hun gedachten een rol in ons dagelijks doen? En wat hebben we er aan? Hoe ga je om met onzekerheden en bedreigingen? Op het gebied van kennis, vakmanschap en handelingsperspectief. Deze interactieve workshop geeft je nieuwe, verrassende inzichten en vooral meer houvast.

‘Trainer’: Fréderique Petit

 

WORK-OUT: HET LEZEN VAN DE WEDSTRIJD

Als projectmanager ben je niet alleen afhankelijk van de energie van de spelers in je team, maar ook van de spelers in je omgeving. Van mensen met ieder zo hun eigen ding. En van plannen die nooit helemaal op de realiteit passen. Dat vraagt om maatwerk en dus om vakmanschap van elk teamlid. Je moet ‘de wedstrijd’ kunnen lezen en waar nodig kunnen bijsturen. Methoden en technieken geven houvast, maar geven geen afdoende antwoord op de vraag hoe je omgaat met voorvallen, ontmoetingen en het tegemoet treden van “zwaar weer”. Hoe herken je energievreters? En hoe kun je het tij keren? In deze workout worden jullie aan de hand van vijf dimensies van zingeving in relatie tot vakmanschap (begrijpen, betrokken zijn, gemoedsrust, eigenwaarde en competentie) meer bewust gemaakt van “zachte signalen” en sta jullie stil bij passende interventies. Over zin en zingeving. Over energie en plezier.

‘Trainer’: Hennie Duijst

Meer?

Wil je nog iets meer weten over de workouts? Kijk dan de video’s waarin verschillende ’trainers’ vertellen over hun workout.

Inschrijven

Inschrijven voor Nd Fit kon tot 21 december. Maar liefst 30 teams hebben zich ingeschreven, waardoor er op 28 januari meer dan 160 mensen uit het Neerlands diep netwerk bijeen zullen zijn in Spaces Den Haag.

 

 

 

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Er was eens… Nd Teams 2024

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je […]

lees meer
  • Nieuws
  • Verbindingen leggen voor meer synergie

Gezamenlijk aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken en een integrale blik werpen op de complexe opgaven. Dijkversterking, verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en het versterken van de natuur. Neerlands diep en LEF future center faciliteerden de Nd Duurzaamheidschallenge HWBP-PAGW, in samenwerking met RWS Ontwerpkracht. Regina Havinga, senior adviseur Duurzaamheid en Ruimtelijke Kwaliteit bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), […]

lees meer
  • Nieuws
  • Een inkijkje in het Nd Topprogramma

Nd Top is het executive programma van Neerlands Diep. Het biedt een stevig netwerk van vakgenoten, zodat deelnemers samen kunnen reflecteren op hun rol als publiek leider. Nd Top biedt geen pasklare oplossingen maar reikt uiteenlopende perspectieven aan en nodigt uit om vragen te stellen vanuit een onderzoekende houding. Deelnemers aan dit programma staan voor […]

lees meer