Live uitzending gemist? Webinar ‘Accountability in projectcommunicatie’ nu online!

  • 22 december 2014
  • Manon Raats

Programma Ruimte voor de Rivier startte als eerste infraproject van Nederland met accountability. Hoe je dat doet en wat het nut ervan is voor de hele organisatie, ontdek je tijdens dit nieuwste webinar van Neerlands diep. Aan tafel Jade Wissink, coördinator communicatie bij Ruimte voor de Rivier en een ‘mini MT’ van hoofd communicatie Jorien Douma en programmadirecteur Ben Broens.

Webinar Accountability projectcommunicatie met Jorien Douma en Ben Broens van programma Ruimte voor de Rivier.

Webinar Accountability van projectcommunicatie met Jorien Douma en Ben Broens van programma Ruimte voor de Rivier.

Kijkersvragen

Tijdens de live uitzending van het webinar op 16 december, stellen kijkers vragen via een speciale chatbox, Twitter en mail. “Is dit de eerste keer is dat accountability in communicatie wordt toegepast?” In de Nederlandse infra, ja! Een andere vraag is, wat accountability betekent voor communicatie in het programmateam. Jorien: “In het programmateam is elke rol in het project vertegenwoordigd. Toch zie je vaak dat communicatie onder omgevingsmanagement valt. Dit instrument helpt communicatie haar eigen rol te pakken.

Jade Wissink: nulmeting van boekje naar maatwerk

Reden voor Ruimte voor de Rivier om met accountability te starten, is de zoektocht naar een benchmark om zich met andere projecten te kunnen vergelijken. Begeleid door Cathelijne Janssen (auteur ‘Accountability in communicatie’) vertalen ze de nulmeting naar Ruimte voor de Rivier. Hierbij gebruiken ze de ‘Balanced Scorecard-methode’ van Marita Vos en Henny Schoemaker. Jade deelt de scorekaart van Ruimte voor de Rivier, die veel groen laat zien maar ook een aantal rode verbeterpunten. Wat doet het MT met deze informatie?

Mini MT over het nut van accountability

Ben: “In Ruimte voor de Rivier zit heel veel Rijksgeld. Je wilt duidelijk maken waarom je zoveel geld spendeert. Communicatie draagt bij aan het realiseren van de programmadoelen. Met accountability maak je zichtbaar wat het oplevert.” Dan naar de scorekaart. Jorien: “We scoren goed op helderheid en omgevingsgerichtheid, daar ben ik trots op. Op de interne communicatie en de efficiency en effectiviteit doen we het minder. Ik hecht waarde aan de cijfers, maar het gaat mij vooral om de gesprekken die je erover hebt. Bij de nulmeting zit je aan tafel met de interne opdrachtgever, bestuurders, de directeur, mensen van de projecten. Dat levert veel informatie en nieuwe inzichten op.” Ben: “Ik ga zeker in het MT nog doorpraten over de verbinding tussen programma en projecten. De uitkomst uit de nulmeting dat projecten graag meer kaders vanuit het programma willen, is voor mij een nieuw inzicht.”

Oproep: start ook met accountability 

Jorien en Jade roepen projecten op ook te starten met accountability. Waarom is een benchmark zo belangrijk? Jorien: “Om de programmacommunicatie verder te brengen willen wij ook graag weten hoe andere projecten het doen en wat ze daarvoor nodig hebben.” Jade: “Er ligt nu een op maat gemaakte nulmeting waar je zo mee aan de slag kunt.”

Bekijk het webinar of het korte filmpje die we vooraf maakten.

Reageer

Ook interessant

  • Teamprogramma Nd Opgave-impuls: ‘een waardevolle slow lane’

Pieter Willem Timmerman, Projectmanager van onder andere het project Renovatie & uitbreiding Hoogspanningsstation Tilburg Noord (TenneT) stapte met zijn team blanco maar nieuwsgierig het Nd Projectennetwerk in, met als eerste stop: de Nd Opgave-impuls. “Binnen TenneT waren wij het eerste team dat deelnam aan de Nd Opgave-impuls. We hadden dus geen referentiepunt. Neerlands diep was […]

lees meer
  • Nieuwe samenwerkingsovereenkomst: ‘practice what you preach’

Al 10 jaar lang is Neerlands diep een partnerschap van Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en de vier grote gemeenten. 10 jaar lang werken we samen aan dé academie voor publieke bouw en infraprojecten. Een samenwerking die al die jaren goed verloopt. Een jubileum is vaak een goed moment om weer eens te evalueren. Wat vinden we […]

lees meer
  • Nd Opgave-impuls: “Niemand weet hoe de toekomst eruitziet, je kunt het alleen samen ontdekken.”

Wanneer je werkt aan grootschalige projecten, zoals de versterking van de Lekdijk binnen de alliantie Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat, kom je onvermijdelijk verandering en weerstand tegen. Remco Bentum, programmamanager van Sterke Lekdijk, deed met het deelproject Wijk bij Duurstede – Amerongen (WAM) mee met het teamleertraject Nd Opgave-impuls: “Opgave-impuls helpt je […]

lees meer