‘Mentale kussens’ opgeschud tijdens Nd Zomergast 2023

  • 18 september 2023
  • Sharon Fisser

Rotterdam was het decor voor Nd Zomergast 2023. Met de Erasmusbrug op de achtergrond, schudde prof. dr. Ap Dijksterhuis (Hoogleraar, psycholoog en schrijver) de ‘mentale kussens’ van aanwezigen op. Nd Zomergast stond in het teken van Verwondering; het thema dat dit academisch jaar centraal staat. Als kers op de taart sloten de deelnemers de middag af met een wel heel verwonderend bezoek aan ‘Remastered’, een digitale kunstbeleving.

Voor een volle zaal deelde Ap Dijksterhuis zijn (wetenschappelijke) visie op het thema verwonderen; hoe werkt ‘inspiratie krijgen’ en hoe kun je geïnspireerd aan het werk gaan? Ap haalde in zijn verhaal een aantal belangrijke succesfactoren aan, die de brandstof zijn voor geïnspireerd werken.

Verwonderen en inspiratie delen een intrigerende connectie door hun vermogen om nieuwsgierigheid aan te wakkeren en de creatieve geest te stimuleren. Beiden kunnen ontstaan uit het waarnemen van iets buitengewoons of het ervaren van iets unieks, en ze hebben de kracht om nieuwsgierigheid te bevorderen, creativiteit te voeden, persoonlijke groei aan te moedigen en positieve emoties op te roepen.

 

Doelen en creativiteit

Om de groep daar direct mee aan de slag te zetten, vroeg Ap iedereen een doel voor zich te nemen, waar extra inspiratie en verwondering op nodig was om het doel te kunnen behalen. Het helder hebben van een duidelijk doel helpt, vaak onbewust, het inspiratie-proces op gang. Daarvoor moeten doelen wel sterk, groots en intrinsiek zijn.

Geïnspireerd en verwonderd werken aan een doel, wekt creativiteit op; iets wat we lijken af te leren met de jaren. Aan de hand van een voorbeeld toonde Ap namelijk dat jonge kinderen in verschillende leeftijdscategorieën op een creativiteitstest aanzienlijk beter scoren dan volwassenen (resp. 98% tegenover 2%) en wijdde dit aan de divergente denkwijze van kinderen, tegenover de convergente denkwijze van volwassenen.

Verwonderd werken

Verwondering en inspiratie worden volgens Ap het beste opgewekt wanneer het ‘default mode network’ in je hersenen geactiveerd is. Want om geïnspireerd te raken, moet het ‘onbewuste’ aan het werk gezet worden. Dat lukt volgens Ap het best in ‘bed, de bus of bad’: door de licht meditatieve staat waarin je je verkeert is je bewustzijn leeg en beschikbaar voor nieuwe ideeën en inspiratie.

Onze mentale kussens schudden we ook op door te spreken met andere mensen, helden als voorbeeld te nemen en onszelf te verplaatsen in andere decors door te reizen.

Om de middag af te sluiten bewoog het gezelschap zich na de presentatie naar ‘Remastered’. Een digitale kunstexperience, waar de deelnemers zich in verschillende settingen konden laten verwonderen door digitale (interactieve) kunst.

Het academisch jaar 2023-2024 staat in het teken van Verwondering. Het eerste jaar waarin Neerlands diep een tijdelijke vijfde ‘V’ toevoegt aan de kernwaarden (verbinden, verdiepen, verrijken en vernieuwen). In een aantal events, artikelen en publicaties gaan we dieper in op dit thema en krijgt het ‘Jaar van de Verwondering’ vorm.

Waar verwonder jij je wel eens over? Wij zijn heel benieuwd!

Verwondering

 

Reageer

Ook interessant

  • Nd Duurzaamheidschallenge – Maas 2050: Duurzaam bouwen aan veilige Limburgse dijken

Zeven projectteams zijn de Nd Duurzaamheidschallenge aangegaan. In vier inspiratiesessies en twee reflectiesessies dagen zij zichzelf en elkaar uit om samen stappen te zetten in het realiseren van hun verduurzamingsambities. We volgen de teams gedurende dit traject in een reeks artikelen en bevragen de verschillende teams over hun opgave, leerdoelen en ervaringen. Strengere veiligheidseisen (de […]

lees meer
  • Spiegelaars gezocht!

Neerlands diep organiseert voor het projectennetwerk Nd Spiegels. Bijeenkomsten waar collega’s reflecteren en feedback geven op een opgave van een project dat deelneemt aan het projectennetwerk. Een kans om jouw kennis en kunde te delen met collega’s en te leren van elkaar. Dit keer organiseren we een Nd Spiegel voor project Zuidasdok Openbaar Vervoer Terminal […]

lees meer
  • Nd Duurzaamheidschallenge: Alle neuzen dezelfde kant op

Zeven projectteams zijn de Nd Duurzaamheidschallenge aangegaan. In vier inspiratiesessies en twee reflectiesessies dagen zij zichzelf en elkaar uit om samen stappen te zetten in het realiseren van hun verduurzamingsambities. We volgen de teams gedurende dit traject in een reeks artikelen en bevragen de verschillende teams over hun opgave, leerdoelen en ervaringen. De teams zijn […]

lees meer