Nd Masterclass over de morele kanten van de bouwopgave

  • 22 april 2022
  • Marianne Scheeper

Nd Masterclass over de morele kanten van de bouwopgave:
“Geïnspireerd om waarden te gaan bespreken met mijn team.”

 

Onlangs organiseerde Neerlands diep voor haar netwerk een Masterclass in Rotterdam. Met een prachtig uitzicht op de Erasmusbrug vanuit Hotel Nhow werden deelnemers vanuit o.a. Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Gemeentes en ProRail een paar dagen uitgedaagd om met een morele bril naar hun projecten te kijken. Centraal stond het thema ‘van doen naar denken over de morele kanten van de bouwopgave’. De project- en programmamanagers dachten na over hoe waarden een rol spelen in hun projecten en kregen daarbij praktische tips.

Organisatiefilosoof Marianne Scheeper stimuleerde het denken over hoe persoonlijke waarden een rol kunnen spelen in projectmanagement. Met Heleen Wijtmans, Strategisch Projectmanager van de Gemeente Utrecht, gingen deelnemers in gesprek over de ontwikkeling van ‘het Smakkelaarsveld’ en hoe moreel leiderschap daar een rol in speelde. Daarnaast was Techniekfilosoof Prof. Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek & Technologie aan de TU Delft te gast. Van den Hoven is gespecialiseerd in ethiek van informatietechnologie en lichtte toe hoe Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) discussie over het al dan niet centraal zetten van relevante waarden kan voorkomen en de doeltreffendheid en uitvoerbaarheid van programma’s en projecten juist kan vergroten.

Wat deelnemers ontdekten is dat we vaak gewend zijn om vooral oplossingen aan te reiken tijdens gesprekken over de voortgang voor een project, maar dat dit niet altijd een positieve uitkomst heeft. Eén van de redenen is dat de onderliggende waarden dan teveel uiteenlopen. Heleen Wijtmans had praktische tips voor een andere aanpak. Eén projectmanager gaf achteraf aan dat zij door de Masterclass geïnspireerd werd om waarden te gaan bespreken met haar team. Ook werd het inzicht als waardevol ervaren welke waarden van jouzelf zijn en die van de ander; van collega’s of organisaties. Het voornemen was om “na te denken in hoeverre ik mijn waarden, behalve impliciet uitdragen, ook expliciet wil maken of bespreken, bijvoorbeeld met mijn team”.

Daarnaast werd aangegeven dat er tijdens de Masterclass “een groeiend besef kwam van ethisch projectmanagement, de noodzaak ervan en hoe dit mogelijk toegepast kan worden in eigen projecten.” Door ook de morele kanten van de bouwopgaven in het vizier te houden, wordt niet zozeer gezocht naar draagvlak, maar “samengewerkt aan gedragen oplossingen met impact”, was ook de boodschap van Heleen Wijtmans.

Ook interessant

  • Nieuws
  • Nd Zomergast 2022: Innoveren in de praktijk

Niet één, maar meerdere zomergasten vulden het programma van Nd Zomergast afgelopen donderdag. Op ‘het toneel’ van NEXT Delft werden we onder begeleiding van Janine van Oosten (Neerlands diep) meegenomen langs verschillende casussen waar geïnnoveerd wordt in de praktijk. Een belangrijk thema waar nog veel te leren valt bleek bij deze enerverende bijeenkomst.

lees meer
  • Waardeer het kritische geluid bij innovatieve projecten

  Soms loopt een project niet zoals het was beoogd. Daar kan de digitalisering een flinke rol in spelen. Vooral wanneer de ontwikkelingen snel gaan en de organisatie er nog niet helemaal op is ingespeeld. Hoe weet je wanneer er ingegrepen moet worden? Want het is niet altijd duidelijk dat er een probleem is. Hiervoor […]

lees meer
  • Verslag Nd Teams 2022 – Memory of the Future

  De glazenbol om in de toekomst te kijken bestaat nog niet. Maar de teams die dit jaar meededen aan Nd Teams 2022 kregen wel de kans om een eigen toekomstscenario te maken. Die kans grepen de aanwezige teams met beide handen aan op 21 april in de industriële omgeving van DeFabrique in Utrecht. Scenariodenker […]

lees meer