Elke projectmanager kent ze: de projectmanagement paradoxen. Als alles wordt gestandaardiseerd, hoe kun je dan toch flexibel blijven? Als je voortdurend verantwoording moeten afleggen, hoe creëer je dan toch ruimte om buiten de lijntjes te kleuren? Wat doe je als werken volgens de regels het behalen van een goed eindresultaat in de weg staat? Het omgaan met dit soort projectmanagement paradoxen, vraagt om een andere blik. Soms is het nodig om af te wijken van de gebaande paden. Dit vraagt om lef en creativiteit, maar ook inlevingsvermogen en meervoudig kijken.
De paradox
Het jaarlijkse teamevent van Neerlands diep Nd Teams 2017 staat in het teken van projectmanagement paradoxen. Maar wat is een paradox nu eigenlijk? Een paradox is een schijnbare tegenstelling, die lijkt in te gaan tegen ons gevoel voor logica, onze verwachting of onze intuïtie. Ogenschijnlijk, omdat de vermeende tegenstrijdigheid veelal berust op twee of meer onderliggende conflicterende waarden. Een voorbeeld is de zogenoemde controle paradox: meer grip krijgen door los te laten. Voor iemand die gefocust is op controle en beheersing voelt deze bewering contra-intuïtief, omdat het niet in zijn of haar logica past, dat loslaten tot meer grip zou kunnen leiden. Dat maakt het voor deze persoon een paradox. Een paradox berust dus op een persoonlijke interpretatie.
Meervoudig kijken vanuit kunst
Paradoxen zien we ook veelvuldig terug in de kunst. Tijdens Nd Teams 2017 benaderen we de projectmanagement paradoxen met een knipoog naar de beeldende kunst. Dat doen we door verschillende werkvormen en workshops, maar ook door een passende spreker: voormalig directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes. Vanuit zijn verwondering als kunsthistoricus vertelt Wim ons meer over de paradoxen die hij is tegengekomen tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum en hoe hij daar mee is omgegaan.
Wie zijn erbij?
Er zijn al 27 teams die zich hebben aangemeld, onder meer van de projecten: Knooppunt Hoevelaken (Rijkswaterstaat), PHS Meteren-Boxtel (ProRail), Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne (Rijksvastgoedbedrijf), De Entree (Amsterdam) en Zuidasdok (Rijkswaterstaat/ProRail/Amsterdam). Er is maximaal plek voor 30 teams uit ons netwerk. Tijdens de middag delen de teams de paradoxen met elkaar die nu in hun project aan de orde zijn. Door het uitwisselen van ervaringen, inspireren ze elkaar en levert dit mogelijk nieuwe inzichten of handreikingen op. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes of gewoon de praktische informatie nog eens teruglezen? Bekijk dan de webpage van Nd Teams 2017.