‘Niet denken maar ‘doenken’

  • 25 november 2014
  • Manon Raats

Een van de drie genomineerden voor communicatietalent 2014 komt uit het netwerk van Neerlands diep: Jade Wissink. Zij coördineert bij het RWS-programma Ruimte voor de Rivier de communicatie van de 34 aangesloten projecten. Op de valreep van 2014 praat ze ons graag bij over de nieuwste trends in het vak, zodat wij anno 2015 van ‘doenken’ en ‘framen’ weten.  

Jade Wissink

Jade Wissink, communicatiecoördinator bij Ruimte voor de Rivier

‘Doenken’

In ‘doenken’ zit een mix van denken en doen besloten. De ‘doenker’ blijft niet in de planfase hangen, maar gaat recht op het doel af en leert al doende. Dat deed Jade bijvoorbeeld bij het inzetten van ‘Rivierjutters’. “Toen het idee ontstond om bewoners zelf de beelden en verhalen over ons project te laten maken, wisten we niet hoe groot de groep zou worden of wat ze gingen zeggen. We zijn het gewoon gaan doen. Nu gebruiken we hun foto’s standaard in onze rapportages, om de impact te tonen die ons programma op de mensen heeft.” De bewonersverhalen komen zonder tussenkomst binnen op de website en twitter. Jade is alweer op weg naar de volgende stap: “Op de site wil ik nog graag meer de link leggen tussen de verhalen van de Rivierjutters en de bestaande content.” “In een tijdperk waar burgers met politici twitteren en politici ook antwoord geven, moet je als project ‘social’ gaan. Wie niet horizontaal communiceert, komt buitenspel te staan.”

Gebruik de nieuwste kennis

Trainingen en congressen op het gebied van communicatie zijn een grote inspiratie voor Jade. “Ik zie dan meteen de toepassing op onze afdeling. Nadat ik kennismaakte met het ‘strategisch communicatieframe’ van Betteke van Ruler en Frank Korver, zijn we dat meteen gaan gebruiken. Op één A3 staat nu onze hele communicatiestrategie, die we steeds toetsen aan onze doelen. Verandert ons kader, dan sturen we direct bij, in plaats van te wachten tot een volgend jaarplan.”

RvR strategie

Strategisch communicatieframe programma Ruimte voor de Rivier

Accountability: 16 december een webinar met Ruimte voor de Rivier

Kunnen laten zien wat je bijdraagt aan de organisatie wordt steeds belangrijker. Jade: “We waren al een tijdje op zoek naar een manier om inzichtelijk te maken hoe we het doen op gebied van communicatie in ons programma. We kwamen uit bij accountability.” In een komend webinar van Neerlands diep op 16 december vertellen twee MT-leden, de programmadirecteur en Jade meer over de Accountability pilot bij Ruimte voor de rivier. “We hebben het accountability-onderzoek samen met Cathelijne Janssen, auteur van ‘Accountability in communicatie’, op maat gemaakt voor communicatie bij grote projecten. Andere projecten kunnen er meteen mee aan de slag. Zo kun je als team zien hoe je het doet, en kunnen we onderling vergelijken.”

Aan tafel bij het MT

Bij Ruimte voor de Rivier is communicatie ingebed in het MT. “Communicatie is het hart van je organisatie,” stelt Jade. “Het is niet iets van een afdeling, iedereen in de organisatie doet het. De manager die op een congres spreekt, is tegelijk onze ambassadeur. Ik zie een verschuiving in ons vak van producten maken naar diensten leveren. Je coacht de organisatie: helpt een manager met zijn presentatie en de directeur op twitter.”

Campagne #comtalent14

Speciaal voor communicatiekeien onder de 30 organiseert beroepsorganisatie Logeion de verkiezing voor communcatietalent 2014. Op 2 december is de uitslag. Campagneteam Jade laat in de aanloop naar de verkiezing online flink van zich horen. Je kunt haar tot 2 december supporten met een tweet: laat via #comtalent14 weten dat je voor @JadeWissink gaat!

Jade voor communicatietalent 2014

Campagne Jade voor Communicatietalent 2014

 

Reageer

  1. Mirjam schreef:

    iK WIL OOK GRAAG AAN DE SLAG MET HET COMMUNICATIEFRAME. zOU IK HET VOORBEELD/pdf VAN RUIMTE VOOR DE RIVIER MOGEN GEBRUIKEN.
    MdeKort@fcb.nl (alleen M en K met hoofdletter)

  2. Agnes schreef:

    Binnen ons college gaan wij ook aan de slag met het communicatieframe. Zou ik jullie als voorbeeld en achtergrond info mogen inzien en eventueel gebruiken?
    Dank.

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer