Overdracht: aansluiting gemist of probleemloze reis?

  • 17 november 2014
  • Manon Raats

De Betuweroute en Randstadrail zijn projecten uit het verleden waarvan projectmanagers en beheerders veel kunnen leren over de overdracht. Naar verwachting draagt Dienst Metro de Noord/Zuidlijn in 2017 over aan de exploitant, het GVB. Hoe krijg je meer inzicht in de complexiteit van de overdrachtsfase? Hoe houd je aansluiting bij onzekerheden en gedrag van betrokken partijen?

Metrostation Amsterdam Centraal

On die vragen heeft Esther Schouten zich in zes maanden bij project Noord/Zuidlijn, Dienst Metro verdiept, begeleid door Gerard Scheffrahn, projectmanager Diepe Stations Noord/Zuidlijn. Ze analyseerde de overdracht van de Betuweroute en Randstadrail. De neerslag daarvan heeft ze vervat in ‘Aansluiting gemist’, de scriptie die Esther schreef als afronding van haar master Governance en Management van Complexe Systemen aan de Erasmus Universiteit.

Invloed van onzekerheden

‘Aansluiting gemist’ is een onderzoek naar de invloed van onzekerheden op de overdrachtsfase van grootschalige complexe infrastructurele projecten, dat voor alle grote infrastructurele projecten op weg naar de overdracht waardevolle inzichten bevat. Het gaat vooral in op de zachte kant: het gedrag van managers uit de project- en de beheerorganisatie. 

Drie onzekerheden bij de overdracht
Esther onderscheidt drie soorten onzekerheden die bepalend zijn voor het verloop van de overdracht. In een interview op www.noordzuidlijnkennisnet.nl vertelt ze: “Opmerkelijk was dat de onzekerheid al begon bij een goede definitie van het begrip overdracht. Het is een algemeen geaccepteerd begrip, zonder dat er een nauwkeurige definitie van bestaat. Het gebrek aan een goede definitie blijkt van negatieve invloed op een soepel verloop van de overdracht zelf.”

Grijze gebieden

Ook ziet ze dat partijen te veel binnen de contractuele kaders blijven denken en dat contracten per definitie incompleet zijn. De grijze gebieden die ontstaan werken verlammend op het nemen van beslissingen. Esther suggereert dat het beter is om te richten op het doel van overdracht: de infunctiestelling van het project. Daarnaast zouden projectmanagers veel meer een complexiteit-erkennende strategie moeten inzetten. De scriptie geeft daar inzicht over.

Meer informatie

In het interview op de kenniswebsite van Noord/Zuidlijn lees je meer over de onzekerheden in de overdrachtsfase van een project, wat het effect is en op welke manier managers van zowel project- als beheerorganisaties daarmee omgaan. Onderaan het artikel, maar ook in de bibliotheek van Neerlands diep, kun je ‘Aansluiting gemist’ downloaden.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • ‘Mentale kussens’ opgeschud tijdens Nd Zomergast 2023

Rotterdam was het decor voor Nd Zomergast 2023. Met de Erasmusbrug op de achtergrond, schudde prof. dr. Ap Dijksterhuis (Hoogleraar, psycholoog en schrijver) de ‘mentale kussens’ van aanwezigen op. Nd Zomergast stond in het teken van Verwondering; het thema dat dit academisch jaar centraal staat. Als kers op de taart sloten de deelnemers de middag […]

lees meer
  • Nd Duurzaamheidschallenge – Maas 2050: Duurzaam bouwen aan veilige Limburgse dijken

Zeven projectteams zijn de Nd Duurzaamheidschallenge aangegaan. In vier inspiratiesessies en twee reflectiesessies dagen zij zichzelf en elkaar uit om samen stappen te zetten in het realiseren van hun verduurzamingsambities. We volgen de teams gedurende dit traject in een reeks artikelen en bevragen de verschillende teams over hun opgave, leerdoelen en ervaringen. Strengere veiligheidseisen (de […]

lees meer
  • Spiegelaars gezocht!

Neerlands diep organiseert voor het projectennetwerk Nd Spiegels. Bijeenkomsten waar collega’s reflecteren en feedback geven op een opgave van een project dat deelneemt aan het projectennetwerk. Een kans om jouw kennis en kunde te delen met collega’s en te leren van elkaar. Dit keer organiseren we een Nd Spiegel voor project Zuidasdok Openbaar Vervoer Terminal […]

lees meer