Welke lessen verwachten jullie te leren in dit project?
Dat zijn er een heel stel. Leo somt op: “Het uitbouwen van de projectorganisatie van 70 nu naar 230 man volgend jaar. Werken met IPM en met systeemgerichte contractbeheersing. Hoe voorkomen we papier en zetten we een praktijkgerichte beheersing op die gebaseerd is op samenwerking? Hoe werk je constructief samen met de omgeving?” Uiteindelijk zijn volgens Leo twee lessen het belangrijkst: “Hoe kunnen we risico gestuurd werken en met dit project de standaard zetten voor andere Belgische projecten in de toekomst?”
Wat zouden jullie graag van andere projecten in het netwerk willen leren?
Het projectteam uit Antwerpen gaat in ieder geval meedoen aan het programma Nd Teamleren. Leo: “Daarnaast gaan we kijken bij project SAA en willen we meer weten over de rollen binnen alle lagen van de projectorganisatie. Hoe geef je functies vorm en laat je die meegroeien met je organisatie?”
Els vult aan: “Ik zou graag meer leren over werken met IPM-rollen. Hoe behoud ik het overzicht terwijl de organisatie groeit en blijf ik uit het concrete deel van het werk? Toen ik drie jaar geleden bij BAM begon werkte ik alleen, ondersteund door een studiedienst. Een jaar geleden werkte ik met drie mensen. Nu de organisatie verder groeit moet ik leren loslaten. Hoe doe je dat?”
Luc vraagt zich af hoe rigide je mensen binnen hun rol moet houden en hoe je accountability bevordert. “Hoe doen andere teams dat? Welke overlegstructuren gebruiken zij daarvoor?” Els licht dit toe: “Ik heb een hekel aan bureaucratische procedures, maar wij hebben er misschien wel te weinig. Welke stappen neem je, wat kun je verwachten? Dit project is een prototype. Dat nog niet alles vastligt maakt het leuk maar we moeten tegelijkertijd ook nog veel uitvinden.” Daarnaast wil Luc graag meer leren over het digitale stuk dat komt kijken bij dit complexe project met veel tunnels. Leo: “Wat is de laatste stand van kennis bij de inzet van nieuwe technologie in tunnels? Wie kan er meekijken, meedenken, hoe voorkomen we fouten die elders al eens gemaakt zijn?”
Weergave Oosterweelverbinding
Wat brengen jullie in bij Neerlands diep? Welke kennis kunnen jullie delen met het netwerk?
Luc: “Hoe ga je om met onzekerheid binnen je project en hoe kun je je eigen idee opzijschuiven en openstaan voor ideeën van anderen, in ons geval de burgerbewegingen? Dankzij hun inbreng en het gehoor dat de politiek hieraan gaf, blijven nu onder meer een bos, een aantal historische gebouwen en een zwemvijver behouden. Om die wijzigingen als projectteam te aanvaarden en gemotiveerd te blijven, daar kunnen we veel over vertellen.” Leo verwoordt het iets abstracter: “Hoe realiseer je een project in een sterk dynamische omgeving en houd je toch je schip op koers. Dat doen we hier. En de houding van de mensen is geweldig: positief geëngageerd, gemotiveerd ondanks alle uitdagingen en complexiteit. Daar kunnen we in Nederland nog wel wat van leren.”
Wat is jullie grootste ambitie voor dit project?
“Dat in 2023 het project Oosterweel Linkeroever is voltooid,” zegt Els.
“En dat we, in de jaren die eraan voorafgingen, een boost hebben gegeven aan Antwerpen,” aldus Luc. “Ook in hoe burgers, overheid en aannemers naar elkaar kijken en samenwerken. Dat er een mindshift heeft plaatsgevonden op dat vlak.” Luc heeft een droom, erkent hij: “Dat Antwerpen verliefd wordt op dit project.”